breaking newsΕλλάδα

Επίθεση Μ.Τσαβούσογλου στους Έλληνες: «Ακόμα κι όταν σας πετάξαμε στη θάλασσα σεβαστήκαμε τη σημαία σας»

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου επιτέθηκε στους Έλληνες πολίτες με αφορμή το κάψιμο της τουρκικής σημαίας την Παρασκευή 24 Ιουλίου, ημέρα που πραγματοποιήθηκε η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, μετά τη μετατροπή της σε τζαμί.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, κατά τις κοινές δηλώσεις με την Ισπανίδα ομόλογό του δήλωσε:

«Κατέβασμα της σημαίας, κάψιμο της τουρκικής σημαίας… Τέτοιες συμπεριφορές τους ταιριάζουν. Αφού πετάξαμε τους Έλληνες στη θάλασσα, ειδικά ο Κεμάλ Ατατούρκ, σεβάστηκε την ελληνική σημαία. Τέτοιο έθνος είμαστε. Αυτοί κάνουν ό,τι τους ταιριάζει»

Της πρώτης προσευχής -από το 1934- στην ιστορική κοιτίδα του ορθόδοξου ελληνισμού ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις στην Ελλάδα.

«Δεν καταλαβαίνουμε γιατί η Ελλάδα κάνει σαν να ήταν δική της ιδιοκτησία»

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δηλώνοντας, μάλιστα, ότι «δεν είναι κατανοητό γιατί η Ελλάδα ενεργεί σαν να ήταν δική της περιουσία. Εκτός από τα 86 χρόνια που ήταν μουσείο, η Αγία Σοφία υπήρξε τζαμί από το 1453» ανέφερε.

«Άλλες χώρες, όπως και η Ισπανία, δέχτηκαν ότι η Αγία Σοφία αποτελεί θέμα κυριαρχίας της», είπε ο Τσαβούσογλου. «Πρέπει να το αποδεχτεί και η Ελλάδα»τόνισε.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αντέδρασε έντονα στον όρο «κοινός οίκος» πολιτισμών και θρησκειών που χρησιμοποίησε η Αράνχα Γκονζάλες, λέγοντας ότι η Αγία Σοφία είναι μόνο τζαμί κι όχι οίκος για άλλες θρησκείες.

«Αν εννοεί (η Ισπανίδα ΥΠΕΞ) στο να είναι ανοιχτή ώστε να μπορούν όλοι να την επισκέπτονται (την Αγία Σοφία), εντάξει. Αλλά αν θέλει να πει ότι η Αγία Σοφία που άνοιξε πάλι ως τζαμί, ως Μέγα Τζαμί, για λειτουργία, ότι είναι ένας χώρος λατρείας και για άλλες θρησκείες, εμείς δεν συμφωνούμε με αυτό. Η Αγία Σοφία είναι τζαμί από το 1453. Για μία συγκεκριμένη περίοδο, 86 χρόνων, έγινε τζαμί, αλλά από το 1453 είναι τζαμί.

Αλλά αν λέει ότι με την επαναλειτουργία της σήμερα ως τζαμί, ότι έχει ανοίξει παράλληλα κι ως τόπος λατρείας και για άλλες θρησκείες και δόγματα, τουλάχιστον έτσι το άκουσα εγώ από τη διερμηνεία και το λέω να διορθωθεί, αυτό δεν είναι δυνατόν.

Αλλά θα την προστατεύσουμε ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένων και των εικόνων, μαζί με ό,τι άλλο υπάρχει μέσα και αν εννοείτε ότι μπορεί να είναι ανοιχτή για επίσκεψη προς όλους, τότε συμφωνώ»

.

Pronews
Back to top button