breaking newsΕλλάδα

Ετοιμάζει κρίση η Άγκυρα: Έκλεισε στρατιωτικό ”deal” με την Αλβανία Ανδρέας Μουντζουρούλιας

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται ο ελληνικός στόλος στο Αιγαίο, μετά την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας χθες νωρίς το απόγευμα, οπότε και εκδόθηκε η παράνομη Navtex και η αποστολή του Oruc Reis για έρευνες ανάμεσα στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κρήτης και του Καστελόριζου, σε συνδυασμό με υπερπτήσεις στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας και κυρίως οι Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται από χθες σε διαρκή ετοιμότητα καθώς κανείς δεν γνωρίζει τις προθέσεις της Αγκυρας.

 

Τα βήματα της ΕΥΠ

Από την πρώτη στιγμή που διαγνώστηκαν τα σχέδια του Ερντογάν για πλήρη κλιμάκωση στο Αιγαίο, τα κλιμάκια της ΕΥΠ τέθηκαν σε επιφυλακή, προκειμένου να συγκεντρώσουν πληροφορίες που θα βοηθήσουν τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προκειμένου να είναι έτοιμες ν’ αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε αιφνιδιαστική κίνηση της γείτονος.

Κυρίως στα Ακριτικά Ελληνικά νησιά, τα κλιμάκια της Εθνικής Υπηρεσίας φέρεται να έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά και να έχουν συγκεντρώσει σημαντικές πληροφορίες, τόσο για τις κινήσεις του Τουρκικού Στόλου, όσο και για τις κινήσεις των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. 

Μάλιστα και σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ κι ένα μήνα η ΕΥΠ είχε διαβιβάσει συγκεκριμένες πληροφορίες για την συγκέντρωση πλοίων επιφανείας στην ναυτική Βάση του Ακσάζ. Η πληροφορία έκανε λόγο για τουλάχιστον 22 πλοία επιφάνειας ελλιμενισμένα στην ναυτική βάση, αλλά και 7 υποβρυχίων. Πρόκειται για υποβρύχια, τα οποία σαφώς και είναι υποδεέστερα των Ελληνικών, τα οποία μάλιστα αποτελούν το φόβο και τον τρόμο των τούρκων Αξιωματικών του στόλου.

Συμφωνία Αλβανίας-Τουρκίας

Πάντως την ίδια στιγμή, η Τουρκία φαίνεται πως ετοιμάζει κρίση και προσπαθεί να περικυκλώσει στρατηγικά την Ελλάδα μέσω Τιράνων.

Έτσι λοιπόν χθες, η Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας της Αλβανίας, ενέκρινε το σχέδιο νόμου “Σχετικά με την επικύρωση της συμφωνίας στρατιωτικής και χρηματοοικονομικής συνεργασίας με την Τουρκία”

H κίνηση αυτή εντάσσεται στο σχέδιο της Τουρκίας για τη στρατηγική περικύκλωση της Ελλάδος.  Η πολιτική αυτή βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη με την συνεργασία που υπάρχει με το καθεστώς Σάρατζ στη Λιβύη. Η Τουρκία μέσω αυτής επιδιώκει να αποκτήσει ένα στρατηγικό προγεφύρωμα στην κεντρική Μεσόγειο, το οποίο αργά ή γρήγορα θα το χρησιμοποιήσει εναντίον μας.

Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει την Τουρκία και το ναυτικό της, ως μέσο πίεσης για να μη προχωρήσει η οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας.  

Τι συμβαίνει με το Oruc Reis

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, πριν λίγο δύο φρεγάτες πλαισίωσαν το Oruc Reis, με την Άγκυρα να φαίνεται έτοιμη να στείλει το ερευνητικό στο Καστελόριζο τις επόμενες ώρες, ή οι ημέρες.

pentapostagma

Back to top button