breaking newsΔιεθνή

Η βουλή της Λιβύης έδωσε «πράσινο φως» για επέμβαση της Αιγύπτου

 

Ανακοίνωση μέσω της οποίας ουσιαστικά ζητά από την Αίγυπτο να παρέμβει στην εμφύλια σύρραξη της Λιβύης, εξέδωσε το κοινοβούλιο της Λιβύης που εδρεύει στα ανατολικά της χώρας.

Το λιβυκό κοινοβούλιο, το οποίο υποστηρίζει την πλευρά του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, του Χαλίφα Χαφτάρ, αναφέρει στην ανακοίνωση πως «οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις έχουν το δικαίωμα να παρέμβουν για να προστατεύσουν την εθνική ασφάλεια της Λιβύης».

Η πρωτοβουλία του Καΐρου

Υπενθυμίζεται πως, στις αρχές Ιουνίου, η Αίγυπτος υπέβαλε την ειρηνευτική πρωτοβουλία του Καΐρου, μέσω της οποίας προτεινόταν μια πορεία για πολιτική διευθέτηση του λιβυκού ζητήματος, ζητώντας από τις αντιμαχόμενες πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες από τις 8 Ιουνίου. Η συγκεκριμένη πρόταση χαιρετίστηκε από τον Αραβικό Σύνδεσμο, τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά απορρίφθηκε από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) και την Τουρκία.

Η ανακοίνωση της βουλής της Λιβύης

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η βουλή της Λιβύης, «Ζητάμε κοινές προσπάθειες μεταξύ των δύο αδελφικών εθνών – τη Λιβύη και την Αίγυπτο – προκειμένου να νικήσουμε τον κατακτητή και να διατηρήσουμε την κοινή μας ασφάλεια και σταθερότητα στη χώρα και την περιοχή μας».

Στη συνέχεια το λιβυκό κοινοβούλιο προσέθεσε πως «καλωσορίζει τα λόγια του Αιγύπτιου προέδρου, που εκφωνήθηκαν παρουσία εκπροσώπων των λιβυκών φυλών».

«Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις έχουν το δικαίωμα να παρέμβουν, για να προστατεύσουν την εθνική ασφάλεια της Λιβύης και της Αιγύπτου εάν διαπιστώσουν επικείμενη απειλή για την ασφάλεια των δύο χωρών μας» συνεχίζει η ανακοίνωση.

Την περασμένη εβδομάδα οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν άσκηση κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη. Οι ασκήσεις, με την κωδική ονομασία Resolve 2020, πραγματοποιήθηκαν στη βορειοδυτική συνοικία Καμπρ Γκαμπίς, περίπου 60 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Λιβύης.

 

 

sigmalive

 

Back to top button