breaking newsΕλλάδα

Η σιωπή του Τραμπ, η αφωνία Πούτιν και η εξαφάνιση Μέρκελ

Την ώρα που τα διεθνή μέσα ενημέρωσης δεν σταματούσαν από το βράδυ της Παρασκευής να μεταδίδουν τις -απολύτως δικαιολογημένες- αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας για τα νέα καμώματα του «σουλτάνου», με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αλγεινή εντύπωση προκαλούσαν η σιωπή του Ντόναλντ Τραμπ, η αποστασιοποίηση του Βλάντιμιρ Πούτιν, που… μίλησε δια του εκπροσώπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ, αλλά και η χλιαρή στάση του Βερολίνου και της Ανγκελα Μέρκελ, που δεν έδειξαν διάθεση να τα «σπάσουν» με τον Ερντογάν. Συγκεκριμένα, ο λαλίστατος κατά τα άλλα -ειδικά μέσω twitter- πρόεδρος των ΗΠΑ μάλλον δεν είχε τον… χρόνο να πει κάτι, καταδικάζοντας την κίνηση του «σουλτάνου».

 

Ο Πούτιν, διά στόματος Πεσκόφ, εξέφρασε αφενός την ελπίδα η Αγκυρα να λάβει υπόψη της τη σημασία της Αγίας Σοφίας για την παγκόσμια κληρονομιά και, αφετέρου, διαμήνυσε πως η απόφαση για το μέλλον του ναού-συμβόλου αποτελεί «εσωτερική υπόθεση» της Τουρκίας

Όσο για τη Μέρκελ, πληροφορίες αναφέρουν ότι δηλώσεις σε επίπεδο κυβερνητικού εκπροσώπου θα γίνουν σήμερα, Δευτέρα, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Αντίθετα, η κυβέρνηση της Γαλλίας κατέγραψε μετά «θλίψης» της τις αποφάσεις των τουρκικών Αρχών για τη μετατροπή του μουσείου της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. «Λυπηρή» χαρακτήριζε την απόφαση για την Αγία Σοφία, με ανακοίνωσή του, και ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και η Αυστρία, ενώ ο επικεφαλής της ιταλικής Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, έγραψε αιχμηρά στο twitter:

«Η Τουρκία, την οποία κάποιοι θα ήθελαν να εντάξουν στην Ευρώπη, μετατρέπει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Επιβεβαιώνεται ότι η προπέτεια ενός κάποιου Ισλάμ είναι ασύμβατη με τις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ανοχής της Δύσης». Τέλος, από τις ΗΠΑ ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν κάλεσε τον Ερντογάν να αναιρέσει την απόφασή του, τη στιγμή που η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας μιλούσε για «μια μεγάλη προσβολή για τους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο».

Επ’ ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας για την Προστασία της Θάλασσας, τοποθετήθηκε και ο Πάπας Φραγκίσκος, σημειώνοντας ότι «η θάλασσα πηγαίνει τη σκέψη μου πολύ μακριά, πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη και την Αγία Σοφία, και είμαι πολύ πονεμένος».

dimokratianews
Back to top button