breaking newsΕλλάδα

Θα καλύψει με ξύλινα παραβάν τα ψηφιδωτά της Αγ.Σοφιάς ο Ερντογάν

Με ξύλινα παραβάν θα καλύψει τα ψηφιδωτά της Αγιάς Σοφιάς ο Τούρκος Πρόεδρος. Στον απόηχο της διεθνούς κατακραυγής για την ιστορική πρόκληση της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, τουρκικά Μέσα επικαλούμενα πηγές από Υπουργείο Πολιτισμού μεταδίδουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τα ανεκτίμητης αξίας χρυσά ψηφιδωτά και οι μοναδικές τοιχογραφίες θα καλυφθούν με ξύλινα παραβάν που θα ανοίγουν και θα κλείνουν.

Τα ψηφιδωτά που βρίσκονται με προσανατολισμό τη Μέκκα, προς την οποία στρέφονται οι μουσουλμάνοι για να προσευχηθούν, θα καλυφθούν με κουρτίνες.

Διάκοσμοι της βυζαντινής περιόδου, από την πριν την Άλωση εποχή που η Αγία Σοφία λειτουργούσε ως εκκλησία, θα διατηρηθούν χωρίς να καλυφθούν, εφ΄ όσον δεν απεικονίζουν πρόσωπα. Η απεικόνιση προσώπων απαγορεύεται στο σουνιτικό Ισλάμ.Το μαρμάρινο δάπεδο θα καλυφθεί με τάπητα και όπου υπάρχουν βαθουλώματα και φθορές θα γίνει αποκατάσταση με ειδικό υλικό.

Ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σέντοπ, ανέφερε ότι εντός του ναού υπάρχου περισσότερα από δέκα ψηφιδωτά και εικόνες και χριστιανικά σύμβολα. Τα κειμήλια αυτά κατάφεραν να διασωθούν από τους αρχαιολόγους και τους συντηρητές κατά τα έργα αποκάλυψής τους που έγιναν όταν η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε μουσείο με εντολή του Κεμάλ Ατατούρκ.

Πολλά από τα έργα που είχαν καλυφθεί ανά τους αιώνες με οικοδομικά υλικά επί οθωμανικής εποχής δεν μπόρεσαν να διασωθούν.

Πηγή: cnn.gr

Back to top button