breaking newsΕλλάδα

Κυρώσεις, αλλά αργότερα, στον «απομονωμένο» Ταγίπ Ερντογάν

Ενώ ο «σουλτάνος» αλωνίζει, τα εκτός τόπου και χρόνου κυβερνητικά στελέχη καταδικάζουν φραστικά και μιλούν για θέμα που είναι διεθνές

Συνεχίζει τις τηλεφωνικές επικοινωνίες για το θέμα της Αγια-Σοφιάς ο Κυριάκος Μητσοταάκης. Μίλησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής και για την τουρκική προκλητικότητα.

Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκαν και χθες οι αντιδράσεις κυβερνητικών στελεχών στην προκλητική απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγια-Σοφιά σε τζαμί. «Η Ελλάδα ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και η Ευρώπη οφείλει να καταλάβει ότι έχει υποχρέωση να πάρει αποφάσεις για να βάλει φρένο στην τουρκική προκλητικότητα» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσσης σημείωσε πως «η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι ζήτημα μεταξύ της Τουρκίας και όλης της διεθνούς κοινότητας. Σαφώς το θέμα πονάει τους Eλληνες περισσότερο. Παρ’ όλα αυτά δεν είναι ελληνοτουρκικό θέμα, αλλά διεθνές. Εχουμε καταφέρει να απομονώσουμε διπλωματικά την Τουρκία – ο Ερντογάν θα συνεχίσει να προκαλεί» εκτίμησε.

«Η Δύση αντιδρά όπως αντιδρούσε πάντα» υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, συμπληρώνοντας: «Αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει είναι ότι το έκανε για να επηρεάσει τις σχέσεις μαζί μας. Αυτό που πρέπει εμείς να κάνουμε είναι να προετοιμαστούμε και να έχουμε σε ετοιμότητα τις Ένοπλες Δυνάμεις μας».

Ο αναπληρωτής υπ. Μετανάστευσης Γ. Κουμουτσάκος τόνισε: «Φτάνει σε δύο χρόνια η επέτειος των 100 χρόνων από τη δημιουργία της τουρκικής δημοκρατίας. Σε αυτή την επέτειο ο πρόεδρος Ερντογάν θέλει να κερδίσει την ”αναμέτρησή” του με την Ιστορία, και ειδικότερα την ”αναμέτρησή” του με τον Κεμάλ, και έτσι ουσιαστικά προχωρά σε κινήσεις που αμφισβητούν ή αλλάζουν αυτό που ο ίδιος θεωρεί αρνητική κληρονομιά, την κληρονομιά της Λωζάννης».

Τη γνώμη ότι «οι ΗΠΑ άφησαν τη Ρωσία να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, κάτι που δεν έπραξε» διατύπωσε ο καθηγητής, βουλευτής Α’ Αθήνας Αγγελος Συρίγος, και πρόσθεσε ότι το μήνυμα που πήρε ο Ερντογάν είναι πως η «κίνηση του βγήκε».

Ο βουλευτής Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος τόνισε: «Δυστυχώς, ακούμε ορολογίες του Μεσαίωνα από πλευράς των Τούρκων για ”δικαίωμα κατάκτησης”. Εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες. Δεν συνειδητοποιούν ότι είναι θεματοφύλακες ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Ξένος Τύπος: Αξιοθρήνητη και ανούσια κίνηση

Για ακόμη μία ημέρα κυριαρχούσε στα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου η απόφαση του Ερντογάν να δώσει εντολή για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί. Σε χθεσινά δημοσιεύματα περίσσευαν οι επικρίσεις σε βάρος του «σουλτάνου», τη στιγμή που οι πολιτικές ηγεσίες της διεθνούς κοινότητας σιωπούσαν εκκωφαντικά για να μην… κακοκαρδίσουν την Αγκυρα.

«Ο Ερντογάν αυτοπροβάλλεται ως κληρονόμος του πορθητή της Κωνσταντινούπολης, σουλτάνου Μωάμεθ του Β΄, ως θριαμβευτής επί του χριστιανισμού και ως προστάτης των μουσουλμάνων. Ότι αναθεώρησε προηγούμενη απόφαση του ιδρυτή του τουρκικού κράτους Ατατούρκ δείχνει εκ νέου πόσο έχει προχωρήσει η μετάλλαξη του κοσμικού κράτους σε ένα σύστημα ισλαμικών αποχρώσεων» έγραφε η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», σημειώνοντας ότι η κίνηση αυτή αποσκοπεί «στο να αποπροσανατολιστούν (οι Τούρκοι) από τα προβλήματα στο εσωτερικό. Πρόκειται για κίνηση ανούσια και αξιοθρήνητη που υποδαυλίζει εντάσεις μεταξύ των θρησκειών αντί να τις φέρνει πιο κοντά».

«Με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί ο Τούρκος πρόεδρος υπερέβη τα εσκαμμένα» έγραφε από την πλευρά της η «Süddeutsche Zeitung», ενώ πιο αιχμηρά η «Berliner Zeitung» τόνιζε ότι «η απόφαση είναι μια πολιτισμική κήρυξη πολέμου στην πολυεθνική κοινωνία η οποία κυριαρχεί εδώ και αιώνες στη ζωή της Κωνσταντινούπολης».

Ως κίνηση που έρχεται να βάλει τέλος στο όραμα του Κεμάλ Ατατούρκ για το κοσμικό κράτος στην Τουρκία παρομοίαζαν οι «Times του Λονδίνου» την απόφαση της τουρκικής ηγεσίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Υπογράμμιζαν δε ότι η κίνηση αυτή έγινε υπό το βάρος των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων στην Τουρκία, δίνοντας στον Ερντογάν τη δυνατότητα να εμφανίσει ως μη πατριώτες τους αντιπάλους του, ώστε ο ίδιος τελικά να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.

dimokratianews
Back to top button