breaking newsΕλλάδα

Οι Τούρκοι «παγώνουν» τις έρευνες και «γκριζάρουν» τις ελληνικές θάλασσες

Οι Τούρκοι με δηλώσεις τους «γκριζάρουν» τις ανατολικές ελληνικές θάλασσες. Όπως ανακοίνωσαν, «παγώνουν» τις έρευνες στις «αμφιλεγόμενες περιοχές». Να υπενθυμίσουμε ποιες είναι οι «αμφιλεγόμενες περιοχές» σύμφωνα με τους Τούρκους;

Είναι όλο το Λύκειο Πέλαγος, δηλαδή η θάλασσα μεταξύ Δωδεκανήσων, Κρήτης και Κύπρου (όχι δεν είναι Αιγαίο εκεί, όπως γράφουν οι αγεωγράφητοι της ελληνικής δημοσιογραφίας), είναι επίσης το ανατολικό Νότιο Κρητικό Πέλαγος που «καταπατάται» από την άκυρη συμφωνία Τουρκίας-Σαράτζ της Λιβύης.

Οι Τούρκοι, επίσης, αφού μας έκαναν τη… χάρη, μας καλούν να πραγματοποιήσουμε διάλογο για να μοιραστούμε τις θάλασσες αυτές -που απελευθερώσαμε με αίμα- μαζί τους.

Οι Τούρκοι παραδέχονται ότι οι Γερμανοί και συγκεκριμένα η Άνγκελα Μέρκελ είναι η αρχιτέκτονας αυτής της… εκεχειρίας.

Ο Στέλιος Πέτσας, ο οποίος προφανώς ΔΕΝ αντιλαμβάνεται τι λένε οι Τούρκοι, αναφέρθηκε σε «θετική ενέργεια».

«Γκριζάρισμα» του Λύκειου Πελάγους και του μισού Νότιου Κρητικού Πελάγους ισοδυναμεί με απώλεια εδαφών και κάποιος πρέπει να απαντήσει αντρίκια στους Τούρκους, αντί να «ανακουφίζεται» που δεν προέκυψε πόλεμος στη βάρδιά του.

Τι λένε οι Τούρκοι

«Παγώνουν» οι έρευνες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν.

Όπως είπε ο Καλίν, η απόφαση να σταματήσουν οι έρευνες και να αποσυρθεί το «Oruc Reis» ανήκει στον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί μια εποικοδομητική προσέγγιση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Ιμπραήμ Καλίν προανήγγειλε την αναστολή των σεισμογραφικών ερευνών στις «αμφιλεγόμενες περιοχές», μιλώντας στο CNN Turk. .

«Όλοι θα πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν στις δικές τους υφαλοκρηπίδες, ενώ για τις αμφιλεγόμενες περιοχές θα πρέπει να γίνουν κοινές έρευνες.

»Ας είμαστε εποικοδομητικοί.

»Μπορούμε να περιμένουμε για λίγο» δήλωσε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στο CNN Turk.

Και συνέχισε: «Η Ελλάδα είναι σημαντικός γείτονας.

»Ας λύσουμε τα διμερή ζητήματα.

»Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται η ιδιότητα μέλους της Ε.Ε. ως στοιχείο πίεσης».

Όπως μετέδωσε η Daily Sabah, ο Καλίν δήλωσε στο CnnTurk:

«Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: “Ας ακολουθήσουμε μια εποικοδομητική προσέγγιση και ας τις σταματήσουμε για λίγο (σ.σ. τις έρευνες)”».

Όπως μάλιστα μεταδόθηκε η αναστολή των ερευνών θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα μήνα.

Ο Καλίν είπε ακόμα ότι η δημιουργική παρέμβαση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ οδήγησε σε αυτές τις εξελίξεις.

Η πρώτη αντίδραση από την Αθήνα έρχεται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, ο οποίος κάνει λόγο για θετική ενέργεια, καθώς η Ελλάδα θέλει διαύλους επικοινωνίας με την γειτονική χώρα.

Στόχος είναι ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

tribune
Back to top button