breaking newsΕλλάδα

Παγκόσμιο τρολάρισμα!!! Πρό(σ)κληση Άγκυρας σε Πάπα: Έλα στο «τζαμί της Αγίας Σοφίας»

 

 

Ο Ιμπραήμ Καλίν ανέφερε στο CNN International ότι τα ιστορικά ψηφιδωτά «αποτελούν μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Πρόσκληση στον Πάπα Φραγκίσκο να επισκεφθεί την Αγία Σοφία μετά την αλλαγή του καθεστώτος της σε τζαμί απευθύνει η Άγκυρα.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν είπε ότι η Τουρκία κάλεσε όλους στο τέμενος, συμπεριλαμβανομένου του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα δήλωσε βαθιά λυπημένος για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από μουσείο.

Ο Ιμπραήμ Καλίν ανέφερε την Παρασκευή στο CNN International ότι τα ιστορικά ψηφιδωτά «αποτελούν μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

«Κάνουμε κάποιες ρυθμίσεις για να διασφαλίσουμε ότι κατά τη διάρκεια των μουσουλμανικών προσευχών, θα καλύπτονται αλλά δεν θα αγγίζονται» ανέφερε ο τούρκος αξιωματούχος, διαβεβαιώνοντας ότι οι προσευχές δε θα επηρεάσει σε κάτι τα ψηφιδωτά. 

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας επανέλαβε την Παρασκευή ότι το τζαμί της Αγίας Σοφίας θα είναι ανοιχτό για όλους, και τα ιστορικά ψηφιδωτά της θα διατηρηθούν, όπως γίνεται τα τελευταία 500 χρόνια.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το τζαμί θα είναι «απολύτως» ανοιχτό σε όλους – πιστούς, μη πιστούς, μουσουλμάνους, χριστιανούς, βουδιστές και οποιοσδήποτε θα μπορεί να δει τα ψηφιδωτά όπως και πριν. 

«Οι θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία έχουν το ίδιο καθεστώς όπως οποιοσδήποτε άλλος στη χώρα, είπε, και θα πουν: ‘’Απολαμβάνουμε τις θρησκευτικές ελευθερίες όσο κάθε θρησκευτική κοινότητα στη χώρα’’, εάν τους ζητηθεί» υποστήριξε.

«Οι αντιδράσεις στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας βασίζονται σε παλαιές απόψεις και προκαταλήψεις – υπάρχει θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία» επέμεινε ο Καλίν.

Η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουλίου

 

infognomonpolitics

Back to top button