breaking newsΔιεθνή

Κίνα και Ρωσία άσκησαν βέτο στο αμερικανικό ψήφισμα για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Η Ρωσία και Κίνα άσκησαν βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που συνέδεε την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα με την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς.

Σύμφωνα με το BBC, 11 χώρες ψήφισαν υπέρ του σχεδίου ψηφίσματος, τρεις κατά και μία χώρα απείχε. Ειδικότερα, η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο, η Αλγερία καταψήφισε, ενώ η Γουιάνα απείχε.

Ρωσία: Υποκριτική παράσταση

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας Βασίλι Νεμπέζνια εξέφρασε την αντίθεση της Μόσχας στο σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ πριν από την ψηφοφορία.

Κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι δεν έκαναν τίποτα για να σταματήσουν το Ισραήλ στη Γάζα και καταλόγισε στην Ουάσιγκτον ότι μίλησε για κατάπαυση του πυρός αφού «η Γάζα έχει ουσιαστικά εξαφανιστεί από προσώπου γης».

«Παρατηρήσαμε μια τυπική υποκριτική παράσταση», είπε και πρόσθεσε ότι το ψήφισμα θα διασφάλιζε «την ατιμωρησία του Ισραήλ, του οποίου τα εγκλήματα δεν αξιολογούνται καν».

ΗΠΑ: Η Ρωσία βάζει την πολιτική πάνω από την πρόοδο

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, σχολίασε η Ρωσία και η Κίνα δεν ήθελαν να ψηφίσουν υπέρ ενός ψηφίσματος που πρότειναν οι Ηνωμένες Πολιτείες, «γιατί προτιμούσαν να μας δουν να αποτυγχάνουμε παρά να δουν το Συμβούλιο Ασφαλείας να πετυχαίνει».

«Για άλλη μια φορά η Ρωσία βάζει την πολιτική πάνω από την πρόοδο» πρόσθεσε.

Η Γαλλία θα συντάξει νέο ψήφισμα

Η Γαλλία θα συντάξει ένα νέο ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, δήλωσε στο μεταξύ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Μιλώντας μετά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, ο κ. Μακρόν είπε ότι το Παρίσι πρόκειται να «συνεχίσει να εργάζεται στη βάση του γαλλικού σχεδίου ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να συνεργάζεται με τους Αμερικανούς, Ευρωπαίους και Άραβες εταίρους μας για την επίτευξη συμφωνίας».

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός και ανθρωπιστική πρόσβαση», πρόσθεσε.

Νετανιάχου: Επιμένει σε επιχείρηση στη Ράφα με ή χωρίς την αμερικανική υποστήριξη

Αποφασισμένος για χερσαία επιχείρηση στη Ράφα δήλωσε την ίδια ώρα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διεμήνυσε στον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, ότι η εισβολή στη Ράφα θα γίνει είτε με είτε χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ.

PrimeNews.

Back to top button