breaking newsΚύπρος

ΜΙΤ-Άγκυρα ελέγχουν τις αγοραπωλησίες περιουσιών στα κατεχόμενα

Η εμπλοκή των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στο θέμα των αγοραπωλησιών περιουσιών στα κατεχόμενα καταδεικνύει ότι πίσω από του τι συμβαίνει στην περιοχή Τρικώμου βρίσκεται η Άγκυρα η οποία επιχειρεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα επί του εδάφους. Η ανάπτυξη στο Τρίκωμο και την ευρύτερη περιοχή Αμμοχώστου με τροπή που έχει πάρει δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τις αναπτύξεις που έχουν προηγηθεί σε άλλες περιοχές της κατεχόμενης Κύπρου, όπως για παράδειγμα στην Κερύνεια.

Ανδρέας Πιμπίσιης

Αυτό το οποίο ο Χακάν Φιντάν παραδέχθηκε είναι πως το ξέπλυμα χρήματος που διεξάγεται μέσω κατεχομένων είναι με την ανοχή της ΜΙΤ. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών οι αγορές ακινήτων στα κατεχόμενα ελέγχονται από το ΥΠΕΞ και την ΜΙΤ. Κάτι που σημαίνει ότι γνωρίζουν ποιοι είναι οι αγοραστές των ακινήτων. Και σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης (πηγή ΓΤΠ) μέσω των αγορών αυτών διεξάγεται ξέπλυμα χρήματος.

Η «Αβρούπα έκανε λόγο για «πώληση ακινήτων στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, κυρίως σε Ρώσους, και το μαύρο χρήμα που σχετίζεται με αυτό, άρχισε να προκαλεί πονοκέφαλο στο εσωτερικό της ‘χώρας’». Η εφημερίδα σημείωσε επίσης ότι στην δήλωση του ο Φιντάν αναφέρει ότι 15 χιλιάδες αιτήσεις αγοράς ακινήτων έχουν γίνει από ξένους στα κατεχόμενα τα τελευταία πέντε χρόνια. «Οι Ιρανοί ήταν αυτοί που έκαναν τις περισσότερες αιτήσεις σε αυτά τα πέντε χρόνια. Οι Ισραηλινοί ήταν στη 12η θέση. Δεν γίνεται όμως καμία αναφορά στους Ρώσους (αγοραστές)», ανέφερε η Αβρούπα.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η Γενί Μπακίς σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα και  τα εξής: « […] Παρόλο που η ραγδαία πώληση των εδαφών της χώρας μας σε ξένους έχει επικριθεί πρόσφατα, η κυβέρνηση έχει σχεδόν κλείσει τα αυτιά της σε αυτό το ζήτημα. Ειδικά στην περιοχή Τρικώμου και Κερύνειας, παρατηρείται ότι ακόμη και η δομή του πληθυσμού έχει αλλάξει μετά τις πωλήσεις σε ξένους».  
Σύμφωνα με τα στοιχεία, όταν προστεθούν  οι ‘διατεθειμένες   εκτάσεις’· με ποσοστό 13,8% (581 μονάδες), τα ‘οικόπεδα με αβέβαιο τύπο ιδιοκτησίας’  με ποσοστό 11,79% (498 μονάδες) και τα ‘λοιπά οικόπεδα’ με συνολικό ποσοστό 1,6% (64 μονάδες), διαπιστώνεται ότι το 76,84% των προς πώληση εκτάσεων αποτελείται από ‘οικόπεδα χωρίς τουρκικό τίτλο ιδιοκτησίας’.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «μέχρι το τέλος Ιουλίου, υπάρχουν 4 χιλιάδες 209 τεμάχια γης που διατέθηκαν προς πώληση μέσω αγγελιών ακινήτων στην ΤΔΒΚ.

Ο αριθμός των εκτάσεων προς πώληση τον Ιούνιο ήταν 4 χιλιάδες 062. Από τις εκτάσεις που πωλούνται στη χώρα αυτές τις μέρες, 2.677 είναι οικόπεδα και 1.532 (1.532) είναι χωράφια κατάλληλα για αγροτεμαχισμό ή επένδυση. Το μερίδιο της γης σε όλες τις εκτάσεις προς πώληση υπολογίστηκε σε 63,6% και το μερίδιο των αγρών υπολογίστηκε σε 36,4%».

Εξάλλου, σε άρθρο της Κίπρις Ποστασί γίνεται αναφορά στον οικοδομικό οργασμό που παρατηρείται στην περιοχή του κατεχόμενου Τρικώμου και στην αύξηση των τιμών των ακινήτων και σημειώνονται τα ακόλουθα: «Στην αγορά ακινήτων στο Τρίκωμο κυκλοφορούν σοβαρά χρήματα και κάποιοι γίνονται δισεκατομμυριούχοι, όχι εκατομμυριούχοι.

Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως οι Εβραίοι να αγοράζουν και να πουλάνε σε Εβραίους. Ναι, οι Εβραίοι αγοράζουν ακίνητα, αλλά αυτά τα ακίνητα πωλούνται σε Γερμανούς, Ιρανούς και Ρώσους. Εκείνα τα μέρη έγιναν μια ξεχωριστή Δημοκρατία. Είναι σχεδόν αδύνατο να βρεις Τούρκους να δουλεύουν στις αγορές. Μην εκπλαγείτε αν ανοίξουν σύντομα τα δικά τους σχολεία, τους δικούς τους χώρους εργασίας και τις δικές τους αγορές. Εκεί πάει. […] Από την άλλη, έρχεται στο μυαλό το ερώτημα εάν πράγματι ξεπλένονται χρήματα. Οτιδήποτε μπορεί να συμβεί».

Στην εφημερίδα «Μπουγκιούν Κίπρις» φιλοξενούνται δηλώσεις της Τζαλέ Ραφί Ρότζερς η οποία ανέφερε ότι το χωροταξικό σχέδιο Αμμοχώστου-Τρικώμου-Αγ. Σέργιου τέθηκε σε εφαρμογή τέσσερα χρόνια μετά την έγκρισή του, δήλωσε ότι μέσα στα τέσσερα αυτά χρόνια έγιναν πολλές παράνομες κατασκευές και πολλές μη αδειοδοτημένες κατασκευές και είπε χαρακτηριστικά: «Η περιοχή λεηλατήθηκε. Το να θέσουμε σε εφαρμογή το σχέδιο χωροταξίας μετά από όλη αυτή τη λεηλασία δεν είναι τίποτα περισσότερο από το να ενεργούμε για το θεαθήναι».

Επικρίνοντας τη μη βιώσιμη και περιβαλλοντικά ασύμβατη δόμηση, η Ρότζερς έδωσε ένα πρόσφατο παράδειγμα από το κατεχόμενο χωριό Γαλάτεια, ως ακολούθως: «Το πολεοδομικό σχέδιο Γαλάτειας τέθηκε σε ισχύ έξι μήνες μετά την έγκρισή του. Μέσα σε αυτούς τους έξι μήνες, δόθηκε άδεια για ένα τεράστιο πολυώροφο κτίριο στις πιο παρθένες ακτές μας στην Πλατανισσό. Υπάρχουν μερικά ακόμη τέτοια παραδείγματα στην περιοχή.

Όταν ρωτήσετε, παίρνετε την απάντηση ‘Ήταν κατάλληλο σύμφωνα με τη νομοθεσία’. Σε μια περιοχή όπου κρίνονται κατάλληλες οι διώροφες κατοικίες στο πολεοδομικό σχέδιο που έχει δημοσιευτεί, είναι απαράδεκτο να δίνεται άδεια για την ανέγερση ουρανοξυστών. Η Πολεοδομία θα έπρεπε να έχει τη δυνατότητα να αναφερθεί στη μελέτη του χωροταξικού σχεδίου και να πει ότι δεν ενδείκνυται, γιατί είναι στη δικαιοδοσία της”.

philenews

Back to top button