breaking newsΕλλάδα

Έβρος: Πώς δρούσε το κύκλωμα με τους συνοριοφύλακες – Ο 54χρονος αρχηγός και τα «κόλπα» με τις θερμικές κάμερες

Μετά από έρευνες μηνών οι «Αδιάφθοροι» της ΕΛΑΣ εντόπισαν τους 5 συνοριοφύλακες αστυνομικούς και τους συνέλαβε το πρωί της Δευτέρας

Συνεργασία με Τούρκους δουλέμπορους που διακινούσαν μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω της συνοριακής γραμμής του Έβρου φέρεται να είχαν οι πέντε συνοριοφύλακες που συνελήφθησαν το πρωί της Δευτέρας μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας.

Πρόκειται για έναν ανθυπαστυνόμο και τέσσερις αρχιφύλακες αστυνομικούς που προέρχονται και εξελίχθηκαν από την Υπηρεσία Συνοριακής Φύλαξης και υπηρετούν στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου.

Ο αρχηγός και οι επαφές με Τούρκους δουλέμπορους

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τους πέντε αστυνομικούς, αρχηγικό ρόλο φέρεται να είχε ένας 54χρονος ο οποίος έβαλε στο «κόλπο» και τους άλλους τέσσερις.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ο συγκεκριμένος αστυνομικός ήταν αυτός που είχε τις επαφές και τις συνομιλίες με 4 δουλέμπορους-διακινητές από την Τουρκία και κανόνιζε τις λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων από τον περασμένο Οκτώβριο, οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί είχαν διευκολύνει σε τουλάχιστον 12 περιπτώσεις την παράνομη είσοδο στο ελληνικό έδαφος άγνωστου αριθμού μεταναστών.

Πώς «άνοιγαν» τα σύνορα

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι περνούσαν τους παράτυπους μετανάστες τις ώρες που είχαν βάρδια και από σημεία που ήταν υπό την εποπτεία τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, για τους πέντε αστυνομικούς έγιναν καταγγελίες από συναδέλφους τους, καθώς η παράνομη δράση τους είχε αρχίσει να γίνεται αντιληπτή από τις …περίεργες εντολές που έδιναν.

Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων φέρεται να παρότρυναν άλλους συναδέλφους τους, να γυρνάνε τις θερμικές κάμερες σε άλλα σημεία από αυτά που βρίσκονταν εκείνοι, λέγοντας τους ότι από εκεί ενδεχομένως να προσπαθούσαν να περάσουν παράτυποι μετανάστες.

Οι παρακολουθήσεις και οι συνομιλίες

Τον περασμένο Ιανουάριο τα στελέχη των Εσωτερικών Υποθέσεων προχώρησαν σε νόμιμες επισυνδέσεις των κινητών τους τηλεφώνων και όπως και έχουν καταγραφεί απόμαγνητοφωνημένες συνομιλίες σε δεκάδες σελίδες.

Σε έρευνες που έγιναν στα σπίτια τους εντοπίστηκαν πάνω από 26.500 ευρώ, πάνω από 2.000 δολάρια και χρήματα αλλων χωρών όπως λίρες Τουρκίας, λίρες Αγγλίας και πλήθος χαρτονομισμάτων από χώρες της Ασίας. Παράλληλα βρέθηκαν 59 κινητά τηλέφωνα και 12 power banks.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη οι 5 αστυνομικοί συνελήφθησαν ως ύποπτοι για τα αδικήματα της δωροληψίας υπαλλήλου, κατάχρησης εξουσίας, παράβαση καθήκοντος και παράβαση του κώδικα μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης.

Οι πέντε αστυνομικοί αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα αύριο με τις έρευνες να συνεχίζονται.

πηγή in.gr

Back to top button