breaking newsΕλλάδα

Πως εξηγείται ότι η Ελλάδα επί 50 ημέρες παρακολουθεί το Oruc Reis χωρίς να κάνει απολύτως τίποτε; – De facto αναγνώριση δικαιωμάτων στην Τουρκία

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis μαζί με τα συνοδευτικά πλοία Ataman και Cengiz Han βρίσκονται 32 μίλια νότια – νοτιοανατολικά της Ρόδου απέναντι από την Λίνδο.
Η Τουρκία με συνεχείς Navtex συντηρεί το Oruc Reis σε ξεκάθαρα ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία.

Κατά ένα παράδοξο τρόπο η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δημοσιοποιεί Navtex για να διεξάγει έρευνες όχι σε αμφισβητούμενες αλλά σε ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία.
Βέβαια η Τουρκία αναφέρει ότι ο θαλάσσιος χώρος που διεξάγει έρευνες για φυσικό αέριο ή πετρέλαιο είναι τουρκικός και δεν παραβιάζει την ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία.
Ταυτόχρονα η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που ένα ερευνητικό σκάφος άλλης χώρας διεξάγει έρευνες στις θάλασσες της και δεν κάνει απολύτως τίποτε.

Ποια είναι η νέα πραγματικότητα;

Εδώ και πολύ καιρό το bankingnews αναφέρει ότι η Ελλάδα εκ των πραγμάτων θα παραχωρήσει την ΑΟΖ την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του Καστελόριζου στην Τουρκία.
Αυτό de facto εκ των πραγμάτων έχει καταστεί γεγονός.
Η ελληνική κυβέρνηση αφήνοντας επί 50 ημέρες το Oruc Reis να διεξάγει έρευνες στις θάλασσες νοτίως της Ρόδου και νοτιοδυτικά του Καστελόριζου έχει ουσιαστικά αναγνωρίσει ότι η Τουρκία μπορεί να διεξάγει έρευνες.

Η μεγάλη αλλαγή στην ελληνική διπλωματία είναι ότι μετά από κινήσεις εντυπώσεων με ανακήρυξη ΑΟΖ με την Ιταλία και επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια των χωρικών υδάτων, μετά την ανακήρυξη ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου και… απειλών ότι θα επεκταθούν στα 12 ναυτικά μίλια τα χωρικά ύδατα νοτίως της Κρήτης… σιωπηρά έχει δεχθεί τα τετελεσμένα γεγονότα.

Την ίδια στιγμή αξίζει να αναφερθεί ότι η Ελλάδα εμμέσως πλην σαφώς έχει αναγνωρίσει de facto και την ΑΟΖ της Τουρκίας με την Λιβύη, η περιοχή που έχει δεσμευτεί για έρευνες από το Oruc Reis εντάσσονται γεωγραφικά στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη Τουρκίας με Λιβύη.

De facto αναγνώριση τουρκικών δικαιωμάτων σε ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία

Η Ελλάδα απέναντι στην παραβίαση της ελληνικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας από την Τουρκία και το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis το οποίο δεν φυλάσσεται από άλλο πολεμικό τουρκικό πλοίο.
Π.χ. το κοντινότερο πλοίο στο Oruc Reis είναι το Αγία Σοφία με σημαία Σιγκαπούρης είναι πλοίο tanker.

Ενώ το Oruc Reis δεν φυλάσσεται από τουρκικά πολεμικά πλοία σημαίνει ότι η Τουρκία δεν ανησυχεί ότι θα ενοχληθεί από τον ελληνικό στόλο, ο οποίος είναι αποστασιοποιημένος, πολύ μακριά από το Oruc Reis.
Η Ελλάδα είχε δύο επιλογές να στείλει τον στόλο ώστε να απομακρύνουν το Oruc Reis από την ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία ή να αποδεχθεί τα τετελεσμένα γεγονότα.

Η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε τα τετελεσμένα γεγονότα, πέραν των άλλων και γιατί έχοντας συμφωνήσει για την δημιουργία ειδικής ομάδας αποτροπής θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο… η Τουρκία συνεχίζει ανενόχλητη και η Ελλάδα απλά αποδέχεται τα γεγονότα.
Η Ελλάδα επί της ουσίας de facto έχει αναγνωρίσει ότι η Τουρκία μπορεί να διεξάγει έρευνες στην ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία.

Η Ελλάδα για να μην κάνει τίποτε επί 50 ημέρες έχει αναγνωρίσει ότι η Τουρκία μπορεί να ερευνά την ελληνική υφαλοκρηπίδα ανενόχλητη.
Η Ελλάδα για να μην κάνει τίποτε επί 50 ημέρες ξεκάθαρα αποδέχεται την παρουσία του τουρκικού Oruc Reis του ερευνητικού σκάφους της Τουρκίας – διαθέτει 5 ερευνητικά σκάφη και θα ενοικιάσει και έκτο προσεχώς -.

Όλη αυτή η συζήτηση για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι προφάσεις άπαξ και η Τουρκία επί 50 ημέρες έχει ερευνήσει σχεδόν 11-11,5 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα ελληνικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Κίνηση υποχώρησης της Ελλάδος αλλά και σήμα… για διάλογο

Η ελληνική κοινωνία εν μέσω lockdown 2 ξέχασε ότι το Oruc Reis συνεχίζει να διεξάγει έρευνες σε ελληνική θάλασσα και ξέχασε ότι η Τουρκία κέρδισε αυτή την μάχη εντυπώσεων για τις έρευνες.
Η Ελλάδα ωστόσο αποδέχθηκε τις έρευνες του Oruc Reis, αυτό σημαίνει ότι έκανε κίνηση υποχώρησης, ωστόσο έστειλε σήμα στην Τουρκία ότι θέλει διάλογο.
Η Τουρκία σε αυτή την φάση πέτυχε τον σκοπό της.
Όμως ποιος θα είναι ο καταλύτης για να ξεκινήσει διάλογος, όχι προσχηματικές διαπραγματεύσεις;
Να ανακαλυφθεί κοίτασμα φυσικού αερίου ή πετρελαίου σε ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με το Barbaros το έτερο ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Κύπρου και διεξάγει έρευνες.
Εάν η Τουρκία ανακαλύψει κοίτασμα φυσικού αερίου σε ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία, τότε μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει καλή αφορμή για έναρξη διαλόγου.
Όμως μέχρι τώρα έχουν ερευνηθεί 10 κοιτάσματα τα οποία και τα 10 ήταν άδεια, οπότε από την έρευνα το συμπέρασμα είναι ότι δεν υπάρχει φυσικό αέριο στην περιοχή όπου διεξάγονται οι έρευνες.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποχρέωση να πει στον ελληνικό λαό την πικρή αλήθεια ότι de facto αναγνωρίζει στην Τουρκία να διεξάγει έρευνες σε ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία.

www.bankingnews.gr

Back to top button