Διεθνή

Στρατηγέ τι γύρευες στην Αντιόχεια εσύ ένας Μακεδόνας; ένα μήνα πριν τους βιβλικούς σεισμούς με επίκεντρο την Αντιόχεια στη σημερινή Τουρκία..; ”Βγήκε” από … τάφο του ο ιδρυτής της ο ”Άγιος” Νικάτωρ ο (Σέλευκος ο Α΄)!!!

Στρατηγέ τι γύρευες στην Αντιόχεια εσύ ένας Μακεδόνας;Ένα μήνα πριν τους βιβλικούς σεισμούς με επίκεντρο την Αντιόχεια στη σημερινή Τουρκία .. ”βγήκε” από τον τάφο του… κυριολεκτικά ο ”Άγιος” Νικάτωρ ο (Σέλευκος ο Α΄) για να υποδείξει τον τάφο του;! Είναι ένας από τους 3 που βρέθηκαν στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Ευρωπό στο Κιλκίς;10/01/2023 άρθρο που πρωτοδημοσιεύθηκε στο dimpenews.

Μακεδονία.. .προσπαθούσε να εισέλθει σ΄ένα χώρο είχε την αίσθηση ότι είχε πάει για προσκύνημα. Είχε συνείδηση ότι εκεί βρισκόταν ένας άγιος αλλά δεν ήξερε ποιός. Του είπαν είναι ο Άγιος Νικάτωρ..Αυτός μοναχός είναι δεν μπορούσε να φέρει στο νου του τέτοιον άγιο κι έκανε το συνειρμό Νικάνωρ ο Άγιος Νικάνορας. Μια γυναίκα του εφιστά την προσοχή να θυμάται το όνομα καλά Νικάτωρ όπως λέμε του λέει Νίκος. Ήρθε κάποιος και τελικά τον οδηγεί σε μια εκκλησία εκεί περίμενε να βρει και να προσκυνήσει κάποιο σκήνωμα. Ο κύριος ήταν φύλακας μπήκαν σ΄έναν χώρο που έμοιαζε με αρχαιολογικός. Υπήρχαν 2 τάφοι ..σε απόσταση ο ένας από τον άλλον. Οι 2 τάφοι ήταν σε 2 ανεξάρτητους εφαπτόμενους μεταξύ τους χώρους όχι σε μακρινή απόσταση ο ένας από τον άλλον. Ο φύλακας του εξηγεί. Είναι οι τάφοι 2 αυτοκρατόρων. Ο πιο λιτός είναι του Αγίου Νικάτωρ πιο λιτός γιατί ήταν άγιος.. Μετά πήγε και στον άλλον τάφο και διάβασε το όνομα.. ήταν πεντακάθαρα γραμμένο (……)

Ψάχνει στα Συναξάρια δεν βρίσκει τέτοιο ΆγιοΣέλευκος Α΄ ο Νικάτωρ (358-281 π.Χ) ιδρυτής Δυναστείας Σελευκιδών, στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου κι ένας από τους διαδόχους του. Γιος του Αντιόχου, στρατηγού του Φιλίππου Β’ και της Λαοδίκης ( εξου και η Λαοδικεία/Λαττάκεια Συρίας), γεννήθηκε περί το 358 π.Χ. στην Ευρωπό της Μακεδονίας, κοντά στον Αξιό ποταμό. Ο Σέλευκος Α’ πάτησε στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου κι έγινε κυρίαρχος από τη Βαβυλωνία ως την Ινδία.

ίδρυσε την Αντιόχεια δίνοντας το όνομα του πατέρα του που ήταν Αντίοχος. Αντιόχεια όπου για α΄ φορά παγκοσμίως ονοματίστηκαν ”χριστιανοί” μέλη πρωτοχριστανικής κοινότητας. Αντιόχεια γενέτειρα και λίκνο τόσων Αγίων (Άγιοw Ιωάννης Χρυσόστομος, Άγιος Ιγνάτιος κ.α). Αντιόχεια τα Ιεροσόλυμα της Ιωνίας της Μικρασίας.

ίδρυσε την Ντούρα( Δούρα) Ευρωπός ποταμόσκαλα στη Δυτ. όχθη του Ευφράτη τη σημερινή πολύπαθη μαρτυρική αλλά λεύτερη Deir Ezzor. Στο αρχαίο σημιτικό τοπωνύμιο (Ντούρα) πρόσθεσε το όνομα της Μακεδονικής γεννέτειράς του Ευρωπός. Στην Δούρα Ευρωπός σε αυτή την παρευφράτεια πολιτεία βρίσκεται ο αρχαιότερος παγκοσμίως χριστιανικός Οίκος , σπίτι εκκλησία με Βαπτιστήριο.

πιο εκεί από την Αντιόχεια είναι το Ισκέντερουμ η περίφημη Αλεξανδρέττα που ίδρυσε το 333 π.Χ ο Μέγας Αλέξανδρος προς τιμήν κι ανάμνηση της νίκης του στη μάχη της παρακείμενης Ισσού κατά Περσών.

Ναι αλλά άγιος; Πτολεμαίοι, Σελευκίδες διαδίδοντας την ελληνική κουλτούρα και πολιτισμό την επεξεργασμένη σκέψη την καλοδουλεμένη γλώσσα προετοίμασαν την ανθρωπότητα για τον ερχομό του Κυρίου..Αν οι Κριτές, οι Δίκαιοι, οι Προφήτες είχαν επίσης μια αποστολή στην προπαρασκευή της ανθρωπότητας οι Σελευκίδες ανίστοιχα είχαν μια αντίστοιχη γεωπολιτική αποστολή. Και την εξετέλεσαν στο ακέραιο.

Σε κάποιες εκκλησιές σε τοιχογραφία παριστάνονται οι αρχαίοι φιλόσοφοι γιατί πρώτα καλλιεργείς και μετά σπέρνεις. Καλλιέργησαν την ανθρώπινη ψυχή και εξάσκησαν αυλάκωσαν το ανθρώπινο πνεύμα ώστε να είναι δεκτικό του μηνύματος που θα ακολοθούσε. Ο Νικάτωρ λοιπόν έχει κι αυτός μια ταπεινή θέση στο ναό… γιατί μας έδωσε την Αντιόχεια, τη Δούρα Ευρωπό γιατί προλείανε το έδαφος όπως όλη η ελληνιστική περίοδος για τον Ερχομό του Κυρίου…

Στρατηγέ τι γύρευες στην Αντιόχεια εσύ ένας Μακεδόνας; ήταν προμήνυμα του επικείμενου σεισμού;

dimpenews.com

Back to top button