breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Moderna και CureVac κατηγορούν για απατεωνιά τους Άλμπερτ Μπουρλά και Ουγούρ Σαχίν

Eνώ η Moderna είχε πατεντάρει από το 2016 εμβόλιο για τον καρκίνο που έφερε πάνω του χαρακτηριστικά του ιού COVID-19…

Aίφνης εμφανίζεται η Moderna αλλά και η CureVac να μηνύουν τις Pfizer-BionTech για κλοπή της πατέντας mRNA. Αίφνης οι τύποι που βρωμάνε συμπτώσεις στην εμπλοκή ενός κατασκευασμένου εργαστηριακού ιού που εκτοξεύθηκε εναντίον της ανθρωπότητας επιχειρούν να διαχωρίσουν τη θέση τους ο ένας από τον άλλον.

Eξίσου ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι η μήνυση της Moderna στην Pfizer έρχεται λίγους μήνες μετά την εμφάνιση του Άλμπερτ Μπουρλά στη Σύνοδο του Νταβός και την συζήτησή του με τον διαβόητο Κλάους Σβαμπ. Eίναι ο ίδιος Μπουρλά που γίνεται δεκτός στο Λευκό Οίκο ως τιμώμενο πρόσωπο ενώ στο Ισραήλ οι πολίτες του φώναζαν «δολοφόνε»!

Τελικά σε ποιον ανήκει η πατέντα του προβληματικού mRNA; Στην BionTech; Στη CureVac; Στη Μoderna; H στην Pfizer; Έχουν τους λόγους τους καθώς επιφανείς Εβραίοι όπως ο καθηγητής του Columbia Τζέφρι Σακς, ο σπουδαίος καθηγητής Τζόζεφ Μέρκολα και ο νεαρός δικηγόρος Άαρον Σίρι που ανάγκασε τον FDA να δώσει στη δημοσιότητα τα έγγραφα αδειοδότησης της Pfizer για τα οποία η εταιρία απαιτούσε να μείνουν 95 χρόνια σε εμπάργκο αποδεικνύουν ότι ο ιός COVID-19 είναι εργαστηριακός και μία συμμορία παρανοϊκών τον εκσφενδόνισε κατά της ανθρωπότητας για να ακολουθήσουν στη συνέχεια τα θανάσιμα εμβόλια τα οποία με τόση βουλιμία προμηθεύεται το κυβερνών Δημοκρατικό κόμμα υπό τον Μπάιντεν αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι θανάσιμες παρενέργειες των εμβολίων της που η ίδια η Pfizer κατέγραψε θα έπρεπε να είχαν εμπνεύσει ήδη έναν στρατό από Εισαγγελείς να έχουν σηκώσει τα μανίκια και ένα στρατό από άνδρες της Ασφάλειας να μαζεύουν ήδη τους ανά το κόσμο επιδημιολόγους και αρμόδιους υπουργούς που εμπλέκονται.

Κι αυτό θα συμβεί με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο. Κι αυτό γιατί ανάμεσα στους εξαπατηθέντες και εμβολιασθέντες είναι κορυφαίοι επιχειρηματίες από ολόκληρο το κόσμο, μέλη του πανίσχυρου Εβραικού lobby της Νέας Υόρκης με τους οποίους συνομιλήσαμε, κορυφαίοι Ισραηλινοί επιχειρηματίες και πάει λέγοντας.

Όλοι αυτοί και δισεκατομμύρια κοινοί θνητοί έπεσαν θύματα μιας συμμορίας τυράννων η οποία με εργαλείο το τρόμο έχει ιστορικό διακυβέρνησης του κόσμου. Όμως δεν είναι τίποτε παραπάνω από μία εγκληματική συμμορία ενώ υπάρχουν υπαρξιακές διαφωνίες και ενστάσεις ανάμεσα στα μέλη της.

Πάμε να δούμε λοιπόν τώρα γιατί. Γιατί οι Στεφάν Μπανσέλ (Moderna) και Ντίτμαρ Χοπ (CureVac) έκαναν αγωγές κατά των Pfizer/BionTech;

Η απάντηση είναι η προάσπιση των συμφερόντων των εταιριών τους και μία παρακαταθήκη για τα δικαστήρια που θα ακολουθήσουν καθώς οι νεκροί από τα εμβόλια της Pfizer σε λίγο δεν θα χωράνε στα νεκροταφεία εάν πιστέψουμε την EΛΣΤΑΤ.

Καθώς τα εμβόλιά τους βρωμάνε θάνατο οι επικεφαλής των δύο εταιριών μηνύουν την Pfizer για κλοπή της πατέντας. Ισχυρίζονται δηλαδή έμμεσα ότι μια κλεμμένη πατέντα είχε αποτυχημένη εφαρμογή με αποτέλεσμα τη θανατίλα η οποία υπόσχεται παγκοσμίως συντριβή των εμβολίων καθώς οι πολίτες καχύπτοπτοι με τους δολοφόνους τους αποφεύγουν να κάνουν πλέον ακόμη και το εμβόλιο της γρίπης.

Aλλά ακόμη και πέρα από αυτό ο επικεφαλής της Moderna έχει λόγους να διαισθάνεται τη καυτή ανάσα της Δικαιοσύνης.

Tόσο στη Moderna όσο και στη CureVac έχει επενδύσει το Ιδρυμα Γκέιτς που από μόνο του και χωρίς οι λαοί του κόσμου να το έχουν εξουσιοδοτήσει εμπλέκεται στις εκστρατείες εμβολιασμού ανά το κόσμο τις τελευτείες δεκαετίες. Εμπλοκή και πρεμούρα για τους εμβολιασμούς έχει και το Ινστιτούτο του Tony Blair.

Η εταιρεία Moderna λοιπόν κατέθεσε μήνυση κατά της Pfizer και της BioNTech για παραβίαση πατέντας σε ό,τι αφορά το εμβόλιο κατά της Covid-19, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

Η Moderna ισχυρίζεται ότι οι εταιρείες Pfizer/BionTech αντέγραψαν την τεχνολογία mRNA που η εταιρεία είχε αναπτύξει χρόνια πριν από την πανδημία. Πάμε να δούμε κατ΄αρχάς τις δυστοπικές συμπτώσεις της πατέντας που κατοχύρωσε ήδη από το 2016 η Moderna με τον ιό COVID-19.

Daily Mail: Η Moderna είχε πατεντάρει από το 2016 κομμάτι του ιού Covid-19, τρία χρόνια πριν από το ξέσπασμα της «πανδημίας»

Τώρα οι επιστήμονες ανακαλύπτουν ότι ο ιός περιέχει μικροσκοπικό κομμάτι DNA που ταιριάζει με την ακολουθία που είχε πατενταριστεί από τη Moderna ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ πριν από την έναρξη της πανδημίας.

Γενετική αντιστοίχιση ανακαλύφθηκε στη μοναδική θέση διάσπασης φουρίνης του Covid, στην πρωτεΐνη ακίδας

Πρόκειται για αντιστοιχισμένη γενετική αλληλουχία με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τη Moderna για σκοπούς έρευνας για τον καρκίνο. Οι ερευνητές λένε ότι υπάρχουν μία στα 3 τρισεκατομμύρια πιθανότητες ο Covid να ανέπτυξε τον κώδικα φυσικά!

Νέες υποψίες ότι ο Covid μπορεί να είχε παρασκευαστεί σε εργαστήριο προέκυψαν αφού οι επιστήμονες ανακάλυψαν γενετικό υλικό που ανήκει στη Moderna στην πρωτεΐνη ακίδας του ιού.

Εντόπισαν ένα μικροσκοπικό απόσπασμα κώδικα που είναι πανομοιότυπο με μέρος ενός γονιδίου που κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον κατασκευαστή του εμβολίου (Moderna) τρία χρόνια πριν από την πανδημία.

Ανακαλύφθηκε στη μοναδική τοποθεσία διάσπασης φουρίνης του SARS-CoV-2, το τμήμα που τον κάνει τόσο καλό στη μόλυνση ανθρώπων και τον διαχωρίζει από άλλους κορωνοϊούς.

Η δομή ήταν ένα από τα κεντρικά σημεία συζήτησης σχετικά με την προέλευση του ιού, με ορισμένους επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι δεν θα μπορούσε να αποκτηθεί φυσικά.

H ανησυχητική υπεκφυγή του Μπανσέλ

Η διεθνής ομάδα ερευνητών προτείνει ότι ο ιός μπορεί να έχει μεταλλαχθεί ώστε να έχει μια θέση διάσπασης φουρίνης κατά τη διάρκεια πειραμάτων σε ανθρώπινα κύτταρα σε ένα εργαστήριο.

Ισχυρίζονται ότι υπάρχει μία στα τρία τρισεκατομμύρια πιθανότητα η ακολουθία της Moderna να εμφανιστεί τυχαία μέσω της φυσικής εξέλιξης.

Την υπόθεση κάνει ακόμη πιο ανησυχητική η υπεκφυγή-μη απάντηση του CEO της εταιρίας Στεφάν Μπανσέλ o οποίος απαντώντας στη σχετική ερώτηση του FOX Business έβαλε για τα καλά εκ νέου στο τραπέζι τον εργαστηριακό ιό και τη διαρροή του από το εργαστήριο της Γουχάν αλλά για την δυστοπική σύμπτωση που αφορά την πατενταρισμένη από το 2016 ακολουθία του εμβολίου της εταιρίας του η οποία είναι ίδια με εκείνη του ιού της Covid δείτε πως (δεν) απάντησε:

(Δείτε μετά το 7΄)

Fox Business: Θα ήθελα να ολοκληρώσουμε με αυτό το ρεπορτάζ που κυκλοφορεί, το οποίο είμαι σίγουρη ότι έχετε δει, σχετικά με την προέλευση της Covid-19 που όλοι προσπαθούμε να καταλάβουμε από που ξεκίνησε και αν πράγματι προήλθε από ένα εργαστήριο. Θα ήθελα να σας ρωτήσω για αυτό που δημοσίευσε η Daily Mail και που λέει ότι βρέθηκαν περισσότερα στοιχεία ότι η covid ξεκίνησε από εργαστήριο. Όπως αναφέρεται, επιστήμονες βρήκαν ότι ο ιός περιέχει ένα μεγάλο κομμάτι DNA που ταιριάζει με την ακολουθία αλληλουχιών που πατεντάρησε η Moderna τρία χρόνια πριν ξεκίνησει η πανδημία.

Στεφάν Μπανσέλ: Οι επιστήμονες μας αναλύουν τα στοιχεία για να δουν αν είναι ακριβή ή όχι, γιατί όπως έχω πει και στο παρελθόν η θεωρία ότι ο ιός δραπέτευσε από ένα εργοαστήριο, από ατύχημα, είναι πιθανή, οι άνθρωποι κάνουν λάθη, έτσι είναι πιθανό το εργαστήριο της Wuhan να πραγματοποιούσε ενισχύσεις ιών ή γονιδιακές τροποποιήσεις και μετά να συνέβη ένα ατύχημα όπου κάποιος μολύνθηκε στο εργαστήριο και μόλυνε οικογένειες και φίλους. Είναι πιθανό αυτό που αναφέρατε. Οι επιστήμονες το αναλύουν και θα μάθουν αν συνέβη ή όχι.

Fox Business: Εννοώ, ότι συγκλονίστηκα από τη διαπίστωση ότι (ο ιός) ταιριάζει με μια γενετική ακολουθία που πατενταρίστηκε από τη Moderna στα πλαίσια ερευνών για τον καρκίνο.

Στεφάν Μπανσέλ: Ναι, πράγματι, αυτό είναι το είδος των θεμάτων που αναζητά η ομάδα των επιστημόνων μας πολύ προσεκτικά για να μάθουν αν είναι αληθινό ή όχι. Έτσι, θα πάρει λίγο χρόνο για να αναλύσουν όλες τις γενετικές αλληλουχίες.

Η ανάλυση του αρχικού γονιδιώματος του Covid διαπίστωσε ότι ο ιός μοιράζεται μια αλληλουχία 19 συγκεκριμένων γραμμάτων με ένα γενετικό τμήμα που ανήκει στη Moderna, το οποίο έχει συνολικά 3.300 νουκλεοτίδια.

SARS-CoV-2, which causes Covid, carries all the information needed for it to spread in around 30,000 letters of genetic code, known as RNA. The virus shares a sequence of 19 specific letters with a genetic section owned by Moderna. Twelve of the shared letters make up the structure of Covid's furin cleavage site, with the rest being a match with nucleotides on a nearby part of the genome
Ο SARS-CoV-2, που προκαλεί τον Covid, μεταφέρει όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να εξαπλωθεί σε περίπου 30.000 γράμματα γενετικού κώδικα, γνωστού ως RNA. Ο ιός μοιράζεται μια αλληλουχία 19 συγκεκριμένων γραμμάτων με ένα γενετικό τμήμα που ανήκει στη Moderna. Δώδεκα από τα κοινά γράμματα συνθέτουν τη δομή της θέσης διάσπασης της φουρίνης του Covid, με τα υπόλοιπα να ταιριάζουν με νουκλεοτίδια σε ένα κοντινό μέρος του γονιδιώματος.

Η Moderna κατέθεσε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τον Φεβρουάριο του 2016 ως μέρος του τμήματος έρευνας για τον καρκίνο, σύμφωνα με αρχεία. Η πατενταρισμένη αλληλουχία είναι μέρος ενός γονιδίου που ονομάζεται MSH3 που είναι γνωστό ότι επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο τα κατεστραμμένα κύτταρα επισκευάζονται εντός του οργανισμού. Εγκρίθηκε στις 7 Μαρτίου του επόμενου έτους.

Στην τελευταία μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Virology, ερευνητές συνέκριναν τη σύνθεση του Covid με εκατομμύρια πρωτεΐνες αλληλουχίας σε μια διαδικτυακή βάση δεδομένων.

Ο ιός αποτελείται από 30.000 γράμματα γενετικού κώδικα που φέρουν τις πληροφορίες που χρειάζεται για να εξαπλωθεί, γνωστά ως νουκλεοτίδια.

Είναι ο μόνος κορωνοϊός του τύπου του που φέρει 12 μοναδικά γράμματα που επιτρέπουν την ενεργοποίηση της πρωτεΐνης αιχμής του από ένα κοινό ένζυμο που ονομάζεται φουρίνη, επιτρέποντάς του να εξαπλωθεί μεταξύ των ανθρώπινων κυττάρων με ευκολία.

 

Η ανάλυση του αρχικού γονιδιώματος του Covid διαπίστωσε ότι ο ιός μοιράζεται μια αλληλουχία 19 συγκεκριμένων γραμμάτων με ένα γενετικό τμήμα που ανήκει στη Moderna, το οποίο έχει συνολικά 3.300 νουκλεοτίδια.

Η φαρμακευτική εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ κατέθεσε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τον Φεβρουάριο του 2016 ως μέρος του τμήματος έρευνας για τον καρκίνο, σύμφωνα με αρχεία.

Η πατενταρισμένη αλληλουχία είναι μέρος ενός γονιδίου που ονομάζεται MSH3 που είναι γνωστό ότι επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο τα κατεστραμμένα κύτταρα επισκευάζονται στον οργανισμό.

Οι επιστήμονες έχουν επισημάνει αυτό το μονοπάτι ως πιθανό στόχο για νέες θεραπείες για τον καρκίνο.

Δώδεκα από τα κοινά γράμματα συνθέτουν τη δομή της θέσης διάσπασης της φουρίνης του Covid, με τα υπόλοιπα να ταιριάζουν με νουκλεοτίδια σε ένα κοντινό μέρος του γονιδιώματος.

Γράφοντας στην εργασία, με επικεφαλής τον Δρ Μπαλαμουράλι Αμπάτι, από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, οι ερευνητές είπαν ότι ο αντίστοιχος κώδικας μπορεί να είχε αρχικά εισαχθεί στο γονιδίωμα του Covid μέσω μολυσμένων ανθρώπινων κυττάρων που εκφράζουν το γονίδιο MSH3.

 

Στο email, που εστάλη στους Αμερικανούς προϊσταμένους υγείας, Δρ Άντονι Φάουτσι και Δρ Φράνσις Κόλινς, ο σερ Τζέρεμι είπε ότι είναι πιθανό ο Covid να είχε εξελιχθεί από έναν ιό που μοιάζει με Sars στο εργαστήριο.

Συνέχισε ότι αυτή η φαινομενικά καλοήθης διαδικασία μπορεί να «δημιούργησε κατά λάθος έναν ιό που προετοιμάζεται για ταχεία μετάδοση μεταξύ των ανθρώπων».

Όμως ο Βρετανός επιστήμονας αποστομώθηκε από τους ομολόγους του στις ΗΠΑ, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι η περαιτέρω συζήτηση σχετικά με την προέλευση του ιού θα μπορούσε να βλάψει τη «διεθνή αρμονία».

Στην τελευταία ανατροπή, μια μελέτη νωρίτερα αυτόν τον μήνα βρήκε ίχνη δειγμάτων Covid που περιείχαν γενετικό υλικό από ανθρώπους, χάμστερ και πιθήκους και μπορεί να ήταν προγενέστερα του επίσημου χρονοδιαγράμματος της πανδημίας.

Ντίτμαρ Χοπ: O ιδιοκτήτης της Γερμανικής CureVac προηγήθηκε της μήνυσης της Μoderna κατά της Pfizer για τον ίδιο λόγο

H βόμβα είχε τη μορφή μήνυσης την οποία κατέθεσε διά μέσω της εταιρίας του ο Γερμανός δισεκατομμυριούχος Ντίτμαρ Χοπ, πρώην στέλεχος της IBM, συνιδρυτής της εταιρείας επιχειρηματικού λογισμικού SAP και πρώην ιδιοκτήτης της ομάδας νέων “TSG 1899 Hoffenheim”, η οποία έφτασε στην 1η Bundesliga το 2008.

Mε τη μήνυση η CureVac ζητά «δίκαιη αποζημίωση» για φερόμενη παραβίαση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας που σχετίζονται με την τεχνολογία mRNA που χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη του εμβολίου της Pfizer και της BioNTech για τον COVID-19.

Αυτό δεν μπορεί παρά να εκληφθεί σαν ένα ακόμη χαστούκι στην αξιοπιστία της εταιρίας αλλά και του ίδιου του προϊόντος δηλαδή του εμβολίου των Pfizer-BionTech κατά του COVID-19. Mε απλά λόγια η CureVac και ο Χοπ εγκαλούν την εταίρο της Pfizer για μία μορφή απατεωνίας-εξαπάτησης!

Ο Ντίτμαρ Χοπ

Σιγά-σιγά η παγκόσμια κοινότητα θα αρχίσει να πέφτει από τα σύννεφα καθώς οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι θα αναγκαστούν να αποκαλύψουν το πως στήθηκε η πανδημία μια και πλέον έχοντας επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ και καθώς ο πλανήτης θα γυρνάει τη πλάτη στα εμβόλια φλερτάρουν με τη χρεοκοπία.

Ο κ. Χοπ είναι Γερμανός μηχανικός λογισμικού και δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας. Πάμε να δούμε πιο αναλυτικά το βιογραφικό του.

Ο Γερμανός πτυχιούχος μηχανικός λογισμικού συμμετείχε ως κεντρικός διευθυντής στη δημιουργία της SAP AG στο Walldorf. Ο Χοπ συνόδευσε την άνοδο της εταιρείας από μια μικρή εταιρεία λογισμικού στο North Baden σε ηγέτη της παγκόσμιας αγοράς για λογισμικό επιχειρηματικών εφαρμογών. Από το 1988 έως το 1998, ο ίδιος ήταν ο πρόεδρος του συμβουλίου και στη συνέχεια ήταν πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου μέχρι το 2003 και μέλος του εποπτικού συμβουλίου μέχρι τον Μάιο του 2005.

Ήταν πολύ γνωστός επίσης για την ενασχόλησή του με τον αθλητισμό. Αγόρασε το Golf Club “St. Leon-Rot”, υποστήριξε την κατασκευή του “SAP-Arena” Mάνχαιμ και έκανε εκστρατεία για την προώθηση του “Adler Mannheim” (χόκεϊ επί πάγου) και του “Rhein-Neckar Löwen” (χάντμπολ) . Για πολλά χρόνια, υποστήριξε την ομάδα νέων του “TSG 1899 Hoffenheim”, η οποία έφτασε στην 1η Bundesliga το 2008. Γεννήθηκε στις 26 Απριλίου 1940 στη Χαϊδελβέργη.

Μετά το λύκειο, σπούδασε μηχανικός επικοινωνιών στο Technischen Hochschule Karlsruhe, αποφοιτώντας το 1966 με πτυχίο μηχανικού. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, ο Hopp εντάχθηκε στην «IBM Germany», για την οποία εργάστηκε αρχικά ως προγραμματιστής λογισμικού στη Στουτγάρδη. Από το 1968 έως το 1972 εργάστηκε στο υποκατάστημα της εταιρείας στο Mannheim ως σύμβουλος συστημάτων.

Μαζί με τέσσερις άλλους συναδέλφους της IBM, συμπεριλαμβανομένων των Hasso Plattner, Klaus Tschira και Werner Hector, ο Χοπ ίδρυσε την εταιρεία «Systemanalyse und Programmentwicklung» στο Mannheim το 1972. Η μικρή εταιρεία λογισμικού βασίστηκε στην ιδέα της ενοποίησης και της τυποποίησης των προγραμμάτων υπολογιστών που χρησιμοποιούν οι μεγάλες εταιρείες. Η επιχειρηματική ιδέα αποδείχθηκε επιτυχημένη καθώς η εταιρεία μπήκε ήδη στο παιγνίδι κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της χάρη σε μια πρώτη μεγάλη παραγγελία από τον χημικό όμιλο ICI.

Το 1977 ιδρύθηκε η «Systems, Applications, Products in Data Processing» (SAP) GmbH. Με το σύστημα λογισμικού «R/2», το επιχειρηματικό λογισμικό της SAP επικράτησε στον γερμανόφωνο οικονομικό χώρο κατά τη δεκαετία του 1980.

Από τη χρηματοοικονομική λογιστική μέχρι τον προγραμματισμό και τον έλεγχο παραγωγής, τα συστήματα SAP κάλυπταν όλο και περισσότερους τομείς εταιρικού και ελέγχου παραγωγής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ταχεία επέκταση της εταιρείας στο εξωτερικό, όπου δημιουργήθηκε ένα αναπτυσσόμενο δίκτυο πωλήσεων και υπηρεσιών.

Στην πορεία της μετατροπής της εταιρείας σε AG και IPO, ο Χοπ διορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος της «SAP AG» το 1988. Ο Hopp παντρεύτηκε την Ανελίζ Χοπ, γόνο της οικογένεια Ζέουνερ, με την οποία απέκτησε δύο γιους.

Το 1992, η ανάπτυξη του πακέτου λογισμικού “R/3” σηματοδότησε την εθνική και διεθνή ανακάλυψη της SAP, η οποία το 1994 ήταν ήδη ο κορυφαίος κατασκευαστής τυπικού λογισμικού εφαρμογών στη Γερμανία με 4.000 εταιρείες πελάτες.

Στα δέκα χρόνια που ακολούθησαν, η εταιρεία εξελίχθηκε σε ηγέτη στην παγκόσμια αγορά για τυποποιημένο επιχειρηματικό λογισμικό: το 1996, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο χρήστες παγκοσμίως χρησιμοποίησαν το σύστημα “R/3”.

Το 1997, διορίστηκε εκπρόσωπος του διοικητικού συμβουλίου μαζί με τον Χάσο Πλάτνερ. Το 1998, μετακόμισε στο εποπτικό συμβούλιο της SAP, όπου προήδρευσε μέχρι το 2003. Ο Χένινγκ Κάγκερμαν τον διαδέχθηκε στο σανίδι. Τον Μάιο του 2005, ο Χοπ αποχώρησε από την επιτροπή SAP ως τακτικό μέλος του εποπτικού συμβουλίου. Τον Οκτώβριο του 2005, η εταιρεία ήταν σε θέση να αναφέρει περαιτέρω αύξηση των πωλήσεων και των κερδών για το τρίτο τρίμηνο του έτους. Ο ηγέτης στην παγκόσμια αγορά για επιχειρηματικό λογισμικό έχει επιτύχει πλέον μερίδιο 60% των παγκόσμιων πωλήσεων σε αυτόν τον τομέα.

Η εταιρία βιοτεχνολογίας CureVac στην οποία είναι μεγαλομέτοχος (με τον Μπιλ Γκέιτς να ακολουθεί) επιχείρησε το 2020 να παρουσιάσει εμβόλιο για τον Covid-19 αλλά κόπηκε στις δοκιμές.

Δύο χρόνια μετά και καθώς τα εμβόλια COVID-19 καταπίπτουν παγκοσμίως και ο παγκόσμιος πληθυσμός διαισθάνεται ότι ο ιός είχε κατασκευασθεί σε εργαστήριο και είτε διέρρευσε από ατύχημα είτε υπήρξε συνειδητή απελευθέρωσή του η CureVac και ο Χοπ έρχονται να πλήξουν περαιτέρω την αξιοπιστία μιας εταιρίας η οποία σε συνεργασία με τον FDA επεδίωξε να παραμείνουν σε εμπάργκο 95 χρόνων τα έγγραφα αδειοδότησής της ενώ ο επικεφαλής της CEO κ. Μπουρλά απέφευγε να κάνει το εμβόλιο της εταιρίας του με αποτέλεσμα το 2020 το Ισραήλ (που στο μεταξύ είχε πρωταγωνιστήσει στον εμβολιασμό του πληθυσμού) να του απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα επειδή ήταν ανεμβολίαστος!

Η είδηση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δεν αφορά μόνο τον ανταγωνισμό των εταιριών. Η γερμανική βιοφαρμακευτική εταιρεία CureVac μήνυσε την BioNTech την Τρίτη, ζητώντας «δίκαιη αποζημίωση» για φερόμενη παραβίαση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας που σχετίζονται με την τεχνολογία mRNA που χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη του εμβολίου της Pfizer και της BioNTech για τον COVID-19.

 

«Το χαρτοφυλάκιο πνευματικής ιδιοκτησίας CureVac προστατεύει πολλαπλές εφευρέσεις που θεωρούνται απαραίτητες για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη του εμβολίου mRNA του SARS CoV-2 της BioNTech, μεταξύ άλλων», ανέφερε η CureVac σε δήλωση την Τρίτη-μεταδίδει το FOXnews.

Η BioNTech είπε ότι η εταιρεία θα «υπερασπιστεί σθεναρά» το έργο της «ενάντια σε όλους τους ισχυρισμούς για παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας».

«Γνωρίζουμε ότι δεν είναι ασυνήθιστο το γεγονός ότι άλλες εταιρείες της φαρμακευτικής βιομηχανίας, έχοντας δει την επιτυχία του COMIRNATY®, προτείνουν τώρα ότι το εμβόλιο δυνητικά παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας τους», ανέφερε η γερμανική εταιρεία σε δήλωση.

Η BioNtech αρχικά συνεργάστηκε με την Pfizer για να αναπτύξει ένα εμβόλιο γρίπης που βασίζεται σε mRNA το 2018, αλλά στράφηκε σε ένα εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό στην αρχή της πανδημίας στις αρχές του 2020.

Η CureVac προσπαθεί να αναπτύξει το δικό της εμβόλιο για τον COVID-19 και ξεκίνησε μια κλινική δοκιμή για ένα υποψήφιο εμβόλιο δεύτερης γενιάς νωρίτερα φέτος σε συνεργασία με τη βρετανική εταιρεία GSK.

Η CureVac είπε ότι το χαρτοφυλάκιο πνευματικής ιδιοκτησίας της περιλαμβάνει πολλαπλές εφευρέσεις που σχετίζονται με τα μηχανικά μόρια mRNA, όπως “τροποποιήσεις αλληλουχίας για αύξηση της σταθερότητας και ενίσχυση της έκφρασης πρωτεϊνών, καθώς και σκευάσματα εμβολίων mRNA ειδικά για τα εμβόλια SARS CoV-2”.

Η εταιρεία είπε ότι δεν θα ζητήσει ασφαλιστικά μέτρα ή δεν θα προσπαθήσει να σταματήσει την παραγωγή του εμβολίου COVID-19 της Pfizer και της BioNTech όσο η αγωγή εκδικάζεται στα γερμανικά δικαστήρια.

Πάμε τώρα δύο και πλέον χρόνια πίσω. Ήταν 2 Απριλίου του 2020 όταν το Forbes στον ιστότοπό του θα ανέβαζε ένα ρεπορτάζ για τις Γερμανούς δισεκατομμυριούχοι επενδυτές βιοτεχνολογίας και πιο συγκεκριμένα για τους κύριους μετόχους των BionTeh και CureVac.

Στις 16 Μαρτίου 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσφέρθηκε να δανείσει το CureVac έως και 86 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει στην ανάπτυξη του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Ένας εκπρόσωπος της CureVac είπε στο Forbes ότι η εταιρεία δεν έχει αποφασίσει ακόμη πόσα χρήματα θα δανειστεί. Επιπλέον, οι όροι του δανείου δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

Η εταιρεία είπε ότι κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρησιμοποιηθούν για την επέκταση των εγκαταστάσεων παραγωγής και για να διασφαλιστεί ότι το πολυαναμενόμενο εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο σε μεγάλη κλίμακα.

Ένας από τους πλουσιότερους μεγιστάνες λογισμικού της Γερμανίας είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της CureVac, μιας εταιρείας που αγωνίζεται να αναπτύξει ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Δύο Γερμανοί δισεκατομμυριούχοι επενδυτές βιοτεχνολογίας βρίσκονται επίσης πίσω από την BioNTech, η οποία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αναπτύσσει ένα εμβόλιο.

Καθώς ο αγώνας για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού εντείνεται, ένας παίκτης – η γερμανική φαρμακοβιομηχανία CureVac – υποστηρίζεται από ιδιαίτερα βαθιές τσέπες.

Το CureVac, το οποίο βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα εν μέσω φημών ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ (τότε ήταν ο Τραμπ στο Λευκό Οίκο) πρόσφερε χρηματοδότηση για να δελεάσει την έρευνά της αποκλειστικά στην Αμερική, συγκαταλέγει μεταξύ των επενδυτών του έναν από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Γερμανίας, Μεξικανούς μεγιστάνες εμπορικών κέντρων και το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates.

Ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας είναι ο Γερμανός δισεκατομμυριούχος Ντίτμαρ Χοπ, ο οποίος έκανε την περιουσία του ως συνιδρυτής της εταιρείας επιχειρηματικού λογισμικού SAP.

Ο Hopp, που το Forbes εκτιμά ότι έχει αξία 13,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει γίνει ένας σημαντικός επενδυτής βιοτεχνολογίας. Σε συνέντευξή του στο γερμανικό έντυπο Handelsblatt είπε ότι έχει βάλει πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες βιοτεχνολογίας.

Η CureVac αξίζει 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το CB Insights. Ο Χοπ κατέχει περισσότερο από το 80% των μετοχών της και σύμφωνα με το CB Insights επένδυσε συνολικά 189 εκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία.

Το CureVac είναι ακόμα πολύ νωρίς στο στάδιο ανάπτυξης του εμβολίου, αλλά λέει στο Forbes ότι αναμένει ότι το υποψήφιο εμβόλιο του θα βρίσκεται σε κλινική δοκιμή φάσης 1 – η οποία δοκιμάζει την ασφάλεια και όχι την αποτελεσματικότητα – έως τον Ιούνιο.

Λόγω της πανδημίας, η CureVac αναμένει από τις ρυθμιστικές αρχές των φαρμάκων να επιταχύνουν τη διαδικασία ανάπτυξης του εμβολίου, η οποία συνήθως διαρκεί περισσότερο από ένα χρόνο, αν όχι αρκετά χρόνια. H CureVac χρησιμοποιεί αγγελιοφόρο RNA για να αναπτύξει ανοσοθεραπείες για την καταπολέμηση του καρκίνου και των σπάνιων ασθενειών.

Τελικά το εμβόλιο της CureVac για τον COVID-19 δεν πέρασε τις δοκιμές εκείνη τη περίοδο και τώρα δύο χρόνια μετά η εταιρία έρχεται να μηνύσει την επίσης γερμανική BionTech η οποία είναι εταίρος της Pfizer για για φερόμενη παραβίαση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας που σχετίζονται με την τεχνολογία mRNA!

Η δέσμευση του Χοπ στην έρευνα για τα βιοφάρμακα τράβηξε την προσοχή του κοινού αφού η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag ανέφερε στις 15 Μαρτίου ότι η κυβέρνηση Tραμπ προσπάθησε να δελεάσει το CureVac στις ΗΠΑ για να εξασφαλίσει το εμβόλιο του κορωνοϊού αποκλειστικά για πολίτες των ΗΠΑ.

Το γερμανικό Υπουργείο Υγείας και ο Υπουργός Εσωτερικών επιβεβαίωσαν στο Reuters ότι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να εμποδίσουν την CureVac να μεταφέρει την έρευνά της στις ΗΠΑ. Η CureVac είπε στο Forbes ότι δεν υπήρξε καμία προσφορά από τις ΗΠΑ για την απόκτηση της τεχνολογίας της εταιρείας. Η CureVac δραστηριοποιείται στην περιοχή της Βοστώνης, αλλά το έργο εμβολιασμού της γίνεται στο Tuebingen.

Ο Χοπ είχε καταστήσει σαφές (το 2020) ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε ιδέα αποκλειστικότητας. «Εάν ελπίζουμε ότι σύντομα θα καταφέρουμε να αναπτύξουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, αυτό θα πρέπει να είναι προσβάσιμο και θα πρέπει να προστατεύει και να βοηθά τους ανθρώπους όχι μόνο σε μια περιοχή, αλλά σε όλο τον κόσμο», είπε σε δήλωση που εκδόθηκε στις 15 Μαρτίου 2020.

Ο Μπιλ Γκέιτς επίσης, του οποίου το φιλανθρωπικό ίδρυμα συνεργάστηκε με την CureVac ήδη από το 2013 για την ανάπτυξη εμβολίων κατά της ελονοσίας και της καθολικής γρίπης ήταν πεπεισμένος για την προσέγγισή τους.

«Οι επιπτώσεις των εμβολίων mRNA είναι τεράστιες», είχε πει ο Γκέιτς σε μια ομιλία του στην ετήσια συνάντηση Grand Challenges στο Βερολίνο το 2018.

«Θα μπορούσαν να παραχθούν φθηνά και γρήγορα – ίσως και αρκετά γρήγορα για να ανταποκριθούν σε μια νέα παγκόσμια πανδημία».

Το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates χρηματοδότησε το CureVac με 44,2 εκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων επιχορηγήσεων για την εργασία στα εμβόλια κατά της ελονοσίας και της γρίπης.

Η CureVac επιβεβαίωσε ότι το Ίδρυμα Gates είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, μετά τον Χοπ.

Η επένδυση δύο άλλων Γερμανών δισεκατομμυριούχων σε μια εταιρεία βιοτεχνολογίας μπορεί επίσης να βοηθήσει στον τερματισμό της πανδημίας. Η BioNTech τώρα είναι μια εισηγμένη γερμανική εταιρεία που υποστηρίζεται από τους δισεκατομμυριούχους δίδυμους Τόμας και ο Αντρέας Στρούγκμαν.

Οι Τόμας και ο Αντρέας Στρούγκμαν, που το Forbes εκτιμά ότι έχουν αξία 6,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ο καθένας, είναι πλειοψηφικοί μέτοχοι της BioNTech και μαζί κατέχουν λίγο περισσότερο από το 50% των μετοχών.

Μετά από δύο χρόνια εμβολιασμών της παγκόσμιας κοινότητας η αμφισβήτηση των εμβολίων COVID-19 εξαιτίας τόσο των παρενεργειών όσο και της προέλευσης του απειλεί τις επενδύσεις δισεκατομμυρίων όπως αυτές που περιγράφει το Forbes.

H πίεση που ασκήθηκε παγκοσμίως από τις κυβερνήσεις καθώς και οι υποχρεωτικότητες, οι απειλές και η επικοινωνιακή προπαγάνδα δείχνουν να έχουν τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Έτσι οι επενδυτές των εταιριών βιοτεχνολογίας τρέμουν στην ιδέα ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το φάσμα της χρεοκοπίας.

Στο μεταξύ μία νέα, διευκρινιστική δήλωση-αναφορά του διάσημου Αμερικανού οικονομολόγου Τζέφρι Σακς, ο οποίος ηγήθηκε μιας διετούς έρευνας για την προέλευση της πανδημίας και η οποία δημοσιεύτηκε στη βρετανική Daily Mail, πυροδοτεί νέες συζητήσεις για την πραγματική προέλευση της covid-19. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Covid διέρρευσε από εργαστήριο στην Αμερική και όχι από την Κίνα και προσέθεσε ότι είναι «αρκετά πεπεισμένος» ότι ο ιός ήταν αποτέλεσμα «βιοτεχνολογίας των εργαστηρίων των ΗΠΑ».

Πρόκειται για μία δήλωση που ενισχύει την άποψη ότι ο Sars-Cov-2 είναι χειραγωγημένος εργαστηριακά, ενώ απομένει να αποδειχθεί αν ξεχύθηκε στην ανθρωπότητα από ατύχημα ή εσκεμμένα.

Ο καθηγητής Σακς, ο οποίος έχει αναδειχθεί δύο φορές σε έναν από τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο του περιοδικού Time, παραδέχτηκε πάντως ότι «δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα». «Αλλά υπάρχουν αρκετά στοιχεία που πρέπει να εξεταστούν και δεν διερευνάται η υπόθεση ούτε στις ΗΠΑ, ούτε πουθενά». Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι για κάποιους λόγους, αυτοί οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν θέλουν να κοιτάξουν ενδελεχώς κάτω από το χαλί».

Ωστόσο, σύμφωνα με την Daily Mail, δεν είναι σαφές εάν ο καθηγητής Σακς πιστεύει ότι η Covid έχει «καθαρή» προέλευση από τις ΗΠΑ ή προήλθε από μια συνεργασία μεταξύ Αμερικανών και Κινέζων επιστημόνων στο εργαστήριο της Γουχάν.

 

Ο Σακς ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού Lancet για την Covid-19, που δημιουργήθηκε στην αρχή της πανδημίας για να βοηθήσει το κυβερνητικό έργο και να ελέγξει τις απαντήσεις από τις έρευνες. Επόπτευε μια ομάδα εργασίας 12 ατόμων που ερευνούσε την προέλευση της Covid, η οποία κατέβασε ρολά τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν αποδείχθηκε ότι είχε οικονομικούς δεσμούς με το εργαστήριο βιοτεχνολογίας της Γουχάν.

Ο διάσημος οικονομολόγος έχει πει στο παρελθόν ότι πιστεύει πως η πανδημία ήταν αποτέλεσμα πειραμάτων που έγιναν μεταξύ Κινέζων και Αμερικανών επιστημόνων.

Μιλώντας σε ένα συνέδριο στις 15 Ιουνίου, ο καθηγητής Σακς είπε: «Θα προσθέσω μια προκλητική δήλωση, μπορεί να σας σοκάρει ή να μην σας σοκάρει, μπορείτε να πείτε “το ξέρω ήδη”.

Προέδρευα μιας επιτροπής για το Lancet για δύο χρόνια σχετικά με την Covid. Είμαι αρκετά πεπεισμένος ότι προέκυψε από τη βιοτεχνολογία των εργαστηρίων των ΗΠΑ -όχι από τη φύση, κάτι που αναφέρω μετά από δύο χρόνια εντατικής εργασίας πάνω σε αυτό. Οπότε, είναι μια γκάφα κατά την άποψή μου —βιοτεχνολογίας— όχι ατύχημα ή φυσική διάχυση».

Tελικά ο Σακς τα είπε όλα ή προσπάθησε να τα πει. Η ανθρωπότητα εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν κατασκευασμένο εργαστηριακό ιό. Καθώς οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη οι εμπλεκόμενοι επιχειρούν να καθαρίσουν τις θέσεις τους…

Οι διαρκείς αποτυχίες της Moderna για να πετύχει το «σωστό» mRNA εμβόλιο

To άρθρο γράφτηκε το 2017 από τον εξειδικευμένο συντάκτη στα θέματα βιοτεχνολογίας κ. Ντέμιαν Γκαρντ και δημοσιεύθηκε στο [statnews.com]. Το διαβάσαμε με κομμένη την ανάσα. Οι συνειρμοί αυτονόητοι. Ανάμεσα στους επενδυτές της εταιρίας και το Ίδρυμα Gates.

Η πλουσιοπάροχα χρηματοδοτούμενη Moderna αντιμετωπίζει προβλήματα ασφάλειας σε μια τολμηρή προσπάθεια να φέρει επανάσταση στην ιατρική

Η Moderna Therapeutics, η πιο περιζήτητη ιδιωτική εταιρεία στη βιοτεχνολογία, αντιμετωπίζει προβλήματα ασφάλειας με την πιο φιλόδοξη θεραπεία της, η STAT έχει μάθει – και τώρα βασίζεται σε μια μυστηριώδη νέα τεχνολογία για να κρατήσει την αυθάδικη υπόσχεσή της ότι θα ξαναανακαλύψει τη σύγχρονη ιατρική .

Ακριβώς πριν από ένα χρόνο (2016), ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ, μίλησε με ενθουσιασμό για το «απίστευτο» μέλλον της εταιρείας του μπροστά σε ένα όρθιο πλήθος στο ετήσιο Συνέδριο Υγείας του J.P. Morgan. Υποσχέθηκε ότι η θεραπεία της Moderna για μια σπάνια και εκφυλιστική ασθένεια γνωστή ως σύνδρομο Crigler-Najjar, που αναπτύχθηκε μαζί με τον γίγαντα της βιοτεχνολογίας Alexion Pharmaceuticals, θα συμμετάσχει σε δοκιμές σε ανθρώπους το 2016.

Ήταν η πρώτη θεραπεία που θα χρησιμοποιούσε την τολμηρή νέα τεχνολογία που o Bancel υποσχέθηκε ότι θα παράγει δεκάδες φάρμακα την επόμενη δεκαετία.

Ωστόσο, η θεραπεία Crigler-Najjar έχει καθυστερήσει επ ‘αόριστον, δήλωσε εκπρόσωπος της Alexion στη STAT.

Ποτέ δεν αποδείχθηκε αρκετά ασφαλής για δοκιμές σε ανθρώπους, σύμφωνα με πολλούς πρώην υπαλλήλους και συνεργάτες της Moderna που εργάστηκαν στενά για το εγχείρημα.

Μη μπορώντας να προχωρήσει με αυτήν την τεχνολογία, η Moderna έπρεπε να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη μιας χούφτας εμβολίων, στρεφόμενη σε ένα λιγότερο προσοδοφόρο πεδίο που δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει την περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων αξία της εταιρείας.

«Τα πάντα είναι εμβόλια αυτή τη στιγμή, και τα εμβόλια είναι ο κράχτης», δήλωσε ένας πρώην διευθυντής της Moderna. “Η Moderna τώρα είναι μια εταιρεία εμβολίων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και δεν καταλαβαίνω πώς συμβαίνει αυτό.” (To 2017 είναι λογικό να μην το καταλάβαινε-σήμερα όμως το κατάλαβε. )

Ο Μπανσέλ δεν έκανε καμία αναφορά στο φάρμακο Crigler-Najjar όταν μίλησε τη Δευτέρα σε μια πάλι γεμάτη αίθουσα στο φετινό (2017) συνέδριο της J.P. Morgan.

Αντίθετα, η παρουσίασή του επικεντρώθηκε σε τέσσερα εμβόλια που η εταιρεία περνάει στην πρώτη φάση κλινικών δοκιμών: δύο στελέχη γρίπης, ένα τρίτο για τον ιό Zika και το τέταρτο παραμένει μυστικό (!!!).

Παρουσίασε γρήγορα γραφήματα δεδομένων από μελέτες σε ζώα πριν περάσει βιαστικά στον ισολογισμό της Moderna και να συζητήσει για τα εμβόλια για τον καρκίνο της εταιρείας, για τα οποία έχουν προγραμματιστεί κλινικές δοκιμές αργότερα φέτος.

Όταν ο STAT ρώτησε τον Bancel μετά την παρουσίαση για τον Crigler-Najjar, αυτός μας παρέπεμψε στο Alexion.

Ανάγκη για «Βόηθα Παναγιά»

Η Moderna ιδρύθηκε το 2012, και κατάφερε να γίνει «μονόκερος» – αποτίμηση εταιρείας 1 δισεκατομμυρίο δολάρια – σε μόλις δύο χρόνια, πιο γρήγορα από την Uber, το Dropbox και το Lyft, σύμφωνα με την CB Insights.

Η πρόταση της εταιρείας: Χρησιμοποιώντας ειδικά σχεδιασμένα σκέλη του messenger RNA, γνωστό ως mRNA, στοχεύει να μετατρέψει τα κύτταρα του σώματος σε εργοστάσια φαρμάκων ad hoc, αναγκάζοντάς τα να παράγουν τις πρωτεΐνες που απαιτούνται για τη θεραπεία μιας ευρείας ποικιλίας ασθενειών.

Αλλά το mRNA είναι μια δύσκολη τεχνολογία. Αρκετές μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν δοκιμάσει και εγκαταλείψει την ιδέα, προσπαθώντας να εισάγουν mRNA σε κύτταρα χωρίς να προκαλέσουν δυσάρεστες παρενέργειες (!!!)

Ο Μπανσέλ έχει υποσχεθεί επανειλημμένα ότι οι νέες θεραπείες της Moderna θα αλλάξουν τον κόσμο, αλλά η εταιρεία αρνήθηκε να δημοσιεύσει δεδομένα σχετικά με το mRNA, προκαλώντας σκεπτικισμό σε ορισμένους επιστήμονες και επίπληξη από τους εκδότες του Nature.

Η επ’αόριστον καθυστέρηση στο εγχείρημα Crigler-Najjar σηματοδοτεί επίμονες ανησυχίες για την ασφάλεια οποιασδήποτε θεραπείας mRNA που πρέπει να παρέχεται σε πολλαπλές δόσεις, καλύπτοντας σχεδόν όλα όσα δεν είναι εμβόλιο, ανέφεραν πρώην υπάλληλοι και συνεργάτες.

Η εταιρεία αποκάλυψε μια νέα τεχνολογία τη Δευτέρα που λέει ότι θα παράσχει με μεγαλύτερη ασφάλεια mRNA. Ονομάζεται V1GL. Τον περασμένο μήνα, ο Μπανσέλ μίλησε στο Forbes για μια άλλη νέα τεχνολογία, το N1GL. (Τις έχουν τις τεχνολογίες σαν τα πουκάμισα).

Για κανένα από τα δύο όμως η εταιρεία δεν παρείχε λεπτομέρειες. Και το γεγονός ότι δεν έγιναν συγκεκριμένοι εγείρει αναπόφευκτα ερωτήματα.

Τρεις πρώην υπάλληλοι και συνεργάτες που είχαν να κάνουν με τη διαδικασία, δήλωσαν ότι η Moderna προσπαθούσε πάντα να χρησιμοποιεί νέες τεχνολογίες χορήγησης με την ελπίδα να πετύχει κάτι ασφαλέστερο από αυτό που είχε. (Ακόμη και ο Μπανσέλ αναγνώρισε, σε συνέντευξή του στο Forbes, ότι η μέθοδος χορήγησης που χρησιμοποιήθηκε στα πρώτα εμβόλια της Moderna «δεν ήταν πολύ καλή».)

Είναι τα N1GL και V1GL καλύτερα; Η εταιρεία δεν παρουσίασε δεδομένα για να απαντήσει σε αυτήν την ερώτηση. Όταν η STAT ρώτησε σχετικά με τις νέες τεχνολογίες, ο Bancel κατεύθυνε τις ερωτήσεις στις καταθέσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της εταιρείας.

Οι τρεις πρώην υπάλληλοι και συνεργάτες δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι οι N1GL και V1GL είναι είτε πολύ πρόσφατες ανακαλύψεις, μόλις στα πρώτα στάδια δοκιμής – ή αλλιώς νέα ονόματα που δόθηκαν σε τεχνολογίες που κατέχει η Moderna εδώ και χρόνια..

«[Η τεχνολογία] θα έπρεπε να είναι ενός είδους Βόηθα Παναγιά θαύμα για να μπορέσουν να φτάσουν εκεί που πρέπει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά τους», είπε ένας πρώην υπάλληλος. «Είτε ο [Μπανσέλ] είναι εξαιρετικά σίγουρος ότι πρόκειται να λειτουργήσει, είτε λόγω αμηχανίας εξαιτίας της έλλειψης προόδου μέχρι τώρα κάτι πρέπει να πει στους εκεί έξω.»

Πρώην υπάλληλοι και συνεργάτες που μίλησαν με τη STAT ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι επειδή είχαν υπογράψει συμφωνίες μη αποκάλυψης – τις οποίες η εξαιρετικά μυστικοπαθής Μοderna απαιτεί ακόμη και από ορισμένους υποψηφίους για εργασία να υπογράψουν.

Μια έρευνα της STAT πέρυσι διαπίστωσε ότι ο Μπανσέλ είχε απομακρύνει κορυφαίο ταλέντο από τη Μοderna χρησιμοποιώντας μια κουλτούρα αλληλοκατηγορίας και ένα καυστικό εργασιακό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων απολύσεων «εδώ και τώρα» για αποτυχημένα πειράματα.

Η εταιρεία, που εδρεύει στο Κέιμπριτζ της Μασσαχουσέτης, φαίνεται να έχει αποκαταστήσει τη φήμη στους κατώτερους υπαλλήλους, κερδίζοντας βραβεία για το χώρο εργασίας από το Science Magazine και την Boston Globe, αλλά η Moderna έχει χάσει περισσότερους από δώδεκα κορυφαίους επιστήμονες και διευθυντές τα τελευταία τέσσερα χρόνια, παρά τους τεράστιους οικονομικούς πόρους της.

Ιός στο λογισμικό

Ο Μπανσέλ, πρώτη φορά διευθύνων σύμβουλος βιοτεχνολογίας, απέφυγε ερωτήσεις σχετικά με τις δυνατότητες της Moderna. Περιγράφει το mRNA ως έναν απλό τρόπο ανάπτυξης θεραπειών για πολλές ασθένειες. Όπως είπε στο STAT κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, «το mRNA είναι σαν ένα λογισμικό: Μπορείτε απλά να μετατρέψετε το αρχικό και να αναπτύξετε πολλά προϊόντα μετέπειτα.» Φαίνεται σαφές, ωστόσο, ότι το λογισμικό αντιμετώπισε ιούς.

Οι ασθενείς με Crigler-Najjar δεν έχουν ένα βασικό ένζυμο ήπατος που απαιτείται για τη διάσπαση της χολερυθρίνης, μιας κιτρινωπής ουσίας που αναπτύσσεται στο σώμα καθώς διαλύονται τα γερασμένα ερυθρά αιμοσφαίρια. Χωρίς αυτό το ένζυμο, η χολερυθρίνη πολλαπλασιάζεται στο αίμα, οδηγώντας σε ίκτερο, εκφυλισμό των μυών και ακόμη και εγκεφαλική βλάβη.

Στα μάτια της Moderna, η «μία στο εκατομμύριο» ασθένεια έμοιαζε με τον ιδανικό υποψήφιο για θεραπεία με mRNA. Η εταιρεία δημιούργησε μια σειρά mRNA που θα κωδικοποιούσε το ένζυμο που λείπει, πιστεύοντας ότι είχε φτάσει σε ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για να αποδείξει ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία σπάνιων ασθενειών.

Αλλά τα πράγματα σιγά σιγά πήγαν στραβά πέρυσι (2016). Κάθε φάρμακο έχει αυτό που ονομάζεται θεραπευτικό παράθυρο, το επιστημονικό σημείο κλειδί όπου μια θεραπεία είναι αρκετά ισχυρή ώστε να έχει επίδραση σε μια ασθένεια αλλά όχι τόσο ισχυρή ώστε να θέτει τους ασθενείς σε πολύ μεγάλο κίνδυνο.

Για το mRNA, αυτό αποδείχθηκε ασαφές. (Bοήθα Παναγιά, η Παναγιά μαζί σου κλπ) Προκειμένου να προστατευθούν τα μόρια mRNA από τις φυσικές άμυνες του σώματος, οι κατασκευαστές φαρμάκων πρέπει να τα τυλίξουν σε ένα προστατευτικό περίβλημα. 

Για τη Moderna, αυτό σήμαινε να βάλει τη θεραπεία Crigler-Najjar σε νανοσωματίδια από λιπίδια. Και για τους χημικούς της, αυτά τα νανοσωματίδια δημιούργησαν μια τρομακτική πρόκληση: Όταν η δόση είναι πολύ μικρή και δεν υπάρχει αρκετό ένζυμο για να επηρεάσει την ασθένεια. Όταν η δόση είναι πάρα πολύ μεγάλη το φάρμακο είναι πολύ τοξικό για τους ασθενείς.

Από την αρχή, οι επιστήμονες της Moderna ήξεραν ότι η χρήση mRNA για την τόνωση της παραγωγής πρωτεϊνών θα ήταν δύσκολο έργο, οπότε ξεσκόνισαν την ιατρική βιβλιογραφία να βρουν ασθένειες που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με μικρές μόνο ποσότητες πρόσθετης πρωτεΐνης. «Και αυτός ο κατάλογος των ασθενειών είναι πολύ, πολύ μικρός», είπε ο πρώην υπάλληλος που είπε ότι ο Μπανσέλ χρειαζόταν το «Βόηθα Παναγιά». Το Crigler-Najjar ήταν το φρούτο που κρεμόταν χαμηλότερα.

Ωστόσο, η Moderna δεν μπορούσε να κάνει τη θεραπεία της να λειτουργήσει, ανέφεραν πρώην υπάλληλοι και συνεργάτες. Η ασφαλής δόση ήταν πολύ ασθενής και οι επαναλαμβανόμενες ενέσεις μιας δόσης αρκετά ισχυρής για να είναι αποτελεσματικές είχαν ενοχλητικές παρενέργειες στο ήπαρ όπως έδειξαν σε μελέτες σε ζώα.

Το φάρμακο, ALXN1540, έκτοτε έχει καθυστερήσει, καθώς η Moderna δουλεύει σε «νέες και καλύτερες φόρμουλες» που θα μπορούσαν αργότερα να δοκιμαστούν σε ανθρώπουςδήλωσε η Αλεξιόν σε μια δήλωση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Τεράστια αξία μετριοπαθής παραγωγή

Η αποτυχία στην πρώτη και πιο προηγμένη θεραπεία της δημιουργεί αμφιβολίες για τους άλλους στόχους της Moderna για τον χώρο των σπάνιων ασθενειών.

Θέτει σε αμφισβήτηση επίσης την εκτίμηση αξίας της Moderna, η οποία υπολογίζεται στα 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια από το Pitchbook. Η εταιρεία έχει συγκεντρώσει σχεδόν 2 δισ. Δολάρια σε μετρητά από επενδυτές και συνεργάτες. Αλλά το έπραξε υποσχόμενη μια επαναστατική τεχνολογία αρκετά ασφαλή για να παρέχει επαναλαμβανόμενες δόσεις mRNA.

Τα φάρμακα που προωθεί τώρα, αντίθετα, είναι πιο μέτρια, βασισμένα σε μεμονωμένες χορηγήσεις mRNA. Πέρα από τα τέσσερα εμβόλια, έχει μια κλινική δοκιμή πρώιμου σταδίου με στόχο την καρδιακή νόσο, η οποία ξεκίνησε μόλις τον περασμένο μήνα από τον συνεργάτη AstraZeneca. Η θεραπεία περιλαμβάνει μια εφάπαξ δόση και δεν χρησιμοποιεί το περίπλοκο περίβλημα νανοσωματιδίων.

Τα εμβόλια δεν είναι τόσο επικερδή (τότε, το 2017, δεν ήταν) όσο ο χώρος σπάνιων ασθενειών που η Moderna ελπίζει να κυριαρχήσει. Η αγορά είναι επίσης πολύ πιο κορεσμένη. Τουλάχιστον επτά εμβόλια Zika, για παράδειγμα, είτε βρίσκονται σε κλινική δοκιμή είτε αναμένεται να ξεκινήσουν δοκιμές μέχρι το επόμενο φθινόπωρο.

Η Moderna έχει περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, σύμφωνα με τον Μπανσέλ. Αλλά με σχέδια να δαπανήσει περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια ετησίως επενδύοντας στην τεχνολογία της, θα χρειαστεί τελικά να συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα τελικά. Το πιο λογικό βήμα θα ήταν να δημοσιοποιηθεί και πέρυσι η Moderna αναδιοργάνωσε την επιχείρησή της για να προετοιμαστεί για μια αρχική δημόσια προσφορά.

Όμως, στην τρέχουσα αποτίμησή του, το IPO της Moderna θα είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία της βιοτεχνολογίας, αφήνοντας ορισμένους επενδυτές να ξύνουν το κεφάλι τους για το πως η παραγωγή εμβολίων θα μπορούσε να δικαιολογήσει έναν τέτοιο αριθμό (Η Πανδημία των Συμπτώσεων που θα ακολουθούσε θα έδινε τις απαντήσεις και θα θεράπευε τα οικονομικά της εταιρίας)

Εάν η Moderna επιλέξει να παραμείνει ιδιωτική, δεν είναι σαφές εάν μπορεί να συγκεντρώσει περισσότερα μετρητά χωρίς να καταφύγει στη πώληση νέων μετοχών που πωλούνται σε τιμή χαμηλότερη από τις τελευταίες.

Μέχρι να αποδείξει η Moderna ότι η τεχνολογία της μπορεί να θεραπεύσει με ασφάλεια μια ασθένεια, αυτές οι ερωτήσεις θα είναι δύσκολο να απαντηθούν.

«Οι φίλοι μου ρωτούν αν είναι σαν τον Theranos (αποτυχημένη εταιρεία) και λέω όχι. Νομίζω ότι είναι μια πραγματική ιδέα », είπε ένας πρώην συνεργάτης της Moderna. “Το ερώτημα είναι πόσο καλά λειτουργεί.” Ο Μπανσέλ δεν παρέχει τα δεδομένα που θα μπορούσαν να απαντήσουν σε αυτό. Αλλά προβάλλει απεριόριστη εμπιστοσύνη.

«Είμαι βέβαιος ότι σε πέντε χρόνια από τώρα θα βλέπουμε το 2017 ως το σημείο καμπής που πήγε απογείωσε τη Moderna», είπε στην παρουσίαση της Δευτέρας.«Έχουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε τα φάρμακα και δεν θα σταματήσουμε μέχρι να τελειώσουμε και να βοηθήσουμε τους ασθενείς».

Τα είχαν όλα έτοιμα από καιρό;

Μόλις το 2015 ο Μπιλ Γκέιτς δίνει μία “προφητική” ομιλία στο TEDx στη διάρκεια της οποίας περιγράφει το ξέσπασμα μίας πανδημίας για την οποία η ανθρωπότητα έπρεπε να προετοιμασθεί. Την ίδια χρονιά, στα πλαίσια της προετοιμασίας του για την πανδημία επενδύει στην γερμανική CureVac συμφερόντων του Γερμανού μεγαλοεπιχειρηματία Ντίτμαρ Χοπ.

CureVac ήταν μία από τις εταιρίες βιοτεχνολογίας που προσπαθούσαν να αναπτύξουν την περίφημη τεχνολογία mRNA.

Τον Μάρτιο του 2015 ο Γκέιτς μέσω τρίτης εταιρίας σπεύδει να αγοράσει μετοχές τόσο στη Moderna όσο και στη Novavax που ετοίμαζαν mRNA εμβόλια.

Κανονικός προφήτης!

Back to top button