breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η Κίνα ξεκίνησε να αναπτύσσει εμβόλια Covid-19 στα μέσα Νοεμβρίου 2019, σύμφωνα με την έκθεση της Γερουσίας των ΗΠΑ

 

Η Κίνα ξεκίνησε να αναπτύσσει εμβόλια για την Covid-19 πριν από την επίσημη έναρξη της επιδημίας, σύμφωνα με την έκθεση «Muddy Waters: The origin of COVID-19» που έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα η ιστοσελίδα Axios και η οποία συνεχίζει να αναλύτεται από τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Από την Xantha Leatham/Daily Mail

Στην έρευνα των 300 σελίδων, που συντάχθηκε από τη Γερουσία των ΗΠΑ υπό την καθοδήγηση του γερουσιαστή Richard Burr, αναφέρεται συγκεκριμένα ότι Κινέζοι ερευνητές ξεκίνησαν να εργάζονται για ένα πρόγραμμα εμβολίων στα μέσα Νοεμβρίου του 2019. Προσθέτει με στοιχεία ότι η χώρα προσπάθησε να καλύψει τις πρώιμες λοιμώξεις πριν ενημερωθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στις 31 Δεκεμβρίου.

Η έκθεση καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα ότι η πανδημία πιθανότατα προήλθε από εργαστηριακή διαρροή και ήταν το αποτέλεσμα ενός «συμβάντος που σχετίζονταν με την έρευνα» στην πόλη Γουχάν, αναφέροντας ακόμη ότι ίσως να υπήρξαν δύο ακούσια δευτερογενή γεγονότα με διαφορά μόλις εβδομάδων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Η πανδημία της Covid-19 ήταν, πιο πιθανό παρά όχι, το αποτέλεσμα ενός περιστατικού που σχετίζονταν με την έρευνα. Νέες πληροφορίες, δημοσιοποιημένες και ανεξάρτητα επαληθεύσιμες, θα μπορούσαν να αλλάξουν αυτήν την αξιολόγηση. Ωστόσο, η υπόθεση της φυσικής ζωονοσογόνου προέλευσης δεν αξίζει πλέον να έχει το πλεονέκτημα της αμφιβολίας ή το τεκμήριο της ακρίβειας».

Ένα τμήμα της έκθεσης της Γερουσίας επικεντρώνεται στην ανάπτυξη των εμβολίων στην Κίνα. Οι έρευνες της επιτροπής δείχνουν ότι μια ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Yusen Zhou, από την Ακαδημία Στρατιωτικών Ιατρικών Επιστημών, κατέθεσε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα εμβόλιο Covid-19 στις 24 Φεβρουαρίου 2020.

Οι ειδικοί που πήραν συνέντευξη από τους ερευνητές είπαν ότι θα χρειάζονταν τουλάχιστον δύο έως τρεις μήνες για να φτάσουμε σε αυτό το στάδιο –υποδηλώνοντας ότι οι εργασίες πρέπει να είχαν ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2019, έναν μήνα πριν η Κίνα δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για τον ιό.

Η έκθεση αναφέρει: «Αυτή η έρευνα βρήκε στοιχεία ότι η Κίνα ξεκίνησε την ανάπτυξη εμβολίου για τον ιό SARS-CoV-2 το αργότερο τον Νοέμβριο του 2019. Για να ξεκινήσει η κατασκευή ενός σκευάσματος εμβολίου, οι επιστήμονες θα έπρεπε να έχουν την πλήρη γονιδιωματική αλληλουχία του SARS-CoV-2. Η πλήρης γονιδιωματική αλληλουχία του SARS-CoV-2 δεν κυκλοφόρησε δημόσια μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 2020.

Κανονικά, ένα δείγμα από έναν μολυσμένο ασθενή χρησιμοποιείται για τη δημιουργία της αλληλουχίας. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί δείγμα από μολυσμένο ζώο. Ως εκ τούτου, για να ξεκινήσει η ανάπτυξη εμβολίου, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έπρεπε να έχει βρει έναν άνθρωπο ή ένα μολυσμένο ζώο με SARS-CoV-2 πριν από τα μέσα Νοεμβρίου 2019, προκειμένου να έχει χρόνο να αποφασίσει να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ανάπτυξης εμβολίου».

Η ανάλυση των πρώιμων στελεχών της Covid της Γουχάν που κυκλοφορούν υποστηρίζει επίσης την πιθανότητα δύο δευτερογενών συμβάντων με διαφορά μόλις εβδομάδων, προσθέτεται στην έκθεση.

Μικρές γενετικές διαφορές στα πρώιμα κυκλοφορούντα στελέχη υποδηλώνουν ότι δύο γενεαλογίες του ίδιου ιού μπορεί να είχαν εμφανιστεί ταυτόχρονα και να είχαν εξελιχθεί σε διαφορετικά μονοπάτια, σύμφωνα με την αξιολόγηση. Προσθέτει ότι τα επιδημιολογικά μοντέλα και οι αναφορές πρώιμων κρουσμάτων Covid δείχνουν τα μέσα Οκτωβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου 2019 να ήταν το πιο πιθανό χρονικό πλαίσιο για την είσοδο του ιού στους ανθρώπους.

Ωστόσο, η έκθεση δεν προσφέρει ένα «οριστικό» συμπέρασμα σχετικά με την προέλευση της πανδημίας.

Ο γερουσιαστής Roger Marshall, ο οποίος δημοσίευσε επίσης την έκθεση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ανέφερε: «Αυτή η έκθεση είναι μια κρίσιμη εξέλιξη για να φτάσουμε στο βάθος της πραγματικής προέλευσης της Covid-19 και να αποκαλύψουμε την εξαπάτηση εκείνων που προσπάθησαν να αποκρύψουν το πώς ξεκίνησε αυτή η πανδημία.

Μια ανάλυση των στοιχείων σε αυτήν την έκθεση υποδηλώνει ότι υπήρξαν δύο ξεχωριστές ακούσιες διαρροές εργαστηρίου που χρονολογούνται από το φθινόπωρο του 2019 στη Γουχάν της Κίνας, με σημαντικά στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι η Covid-19 ήταν ένας ιός που δημιουργήθηκε από το εργαστήριο και μετά άλλαξε.

Αυτή η έκθεση καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα ότι το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα ανταποκρινόταν στον κορωνοϊό μήνες πριν ακόμη ο υπόλοιπος κόσμος συνειδητοποιήσει την ύπαρξή του, ωστόσο η Κίνα απέτυχε να ενημερώσει την παγκόσμια κοινότητα για την εκτυλισσόμενη καταστροφή».

Με τίτλο «Muddy Waters: The origin of COVID-19», η έκθεση υποστηρίχθηκε από τον γερουσιαστή Richard Burr, έναν Ρεπουμπλικανό που εκπροσωπεί τη Βόρεια Καρολίνα και ο οποίος υπηρέτησε ως ηγέτης της μειοψηφίας της Επιτροπής Υγείας, Παιδείας, Εργασίας και Συντάξεων. Ο ίδιος έχει παραιτηθεί από τον Ιανουάριο.

Η έκθεση του Burr συντάχθηκε από τον Robert Kadlec, πρώην βοηθό γραμματέα του αμερικανικού υπουργείου υγείας (HHS) κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Trump.

Richard Burr

Ένας πρώην ανώτερος βοηθός του Burr, ο οποίος παρείχε την έκθεση στην Axios, είπε ότι η έκθεση αφέθηκε στην άκρη εγκαταλείφθηκε κάπως όταν ο Burr έφυγε από το γραφείο, αλλά αποτελεί ακόμα μια χρήσιμη συμβολή στη γενικότερη συζήτηση.«Δεδομένου ότι η ομάδα δεν ολοκλήρωσε τη δουλειά της πριν ο γερουσιαστής Burr εγκαταλείψει το γραφείο, αυτό έγινε ένα προϊόν χωρίς σπίτι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην βοηθός.

«Ο πρώην γερουσιαστής Burr δεν έχει εξετάσει αυτά τα έγγραφα, τα οποία δεν πέρασαν από την ίδια διαδικασία ελέγχου όπως το συνοπτικό έγγραφο που κυκλοφόρησε πέρυσι, αλλά η έκθεση αξίζει να δημοσιοποιηθεί, κατά την άποψή μου, και αντικατοπτρίζει την ποιότητα της εργασίας που έγινε από την ομάδα».

Ο Kadlec, γιατρός και συνταξιούχος συνταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας, ανέφερε πως πιστεύει ότι η Κίνα είχε κίνητρο να εξερευνήσει τον ιό COVID-19 αφού η χώρα χτυπήθηκε από το SARS το διάστημα 2002-2004. Ο SARS σκότωσε 8.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο -περισσότερους από 5.000 από αυτούς στην Κίνα.

«Πιστεύω ότι υπάρχει μια λογική στο τι μπορεί να έκαναν οι Κινέζοι σε σχέση με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού SARS, επειδή είδαν τον αντίκτυπο που είχε στη χώρα τους», είπε ο Kadlec. «Είχαν περισσότερους από αρκετούς λόγους -όπως κάναμε εμείς μετά την 11η Σεπτεμβρίου- για να προσπαθήσουν να κάνουν πράγματα προκειμένου να προστατευθούν».

Η έκθεση Burr-Kadlec είναι το πιο πρόσφατο έγγραφο του Κογκρέσου που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η θεωρία της εργαστηριακής διαρροής είναι πιθανή.

Ο Donald Trump με τον Robert Kadlec (αριστερά), τον διευθυντή του CDC Robert Redfield (δεύτερος δεξιά) και τον Mike Pence στις 26 Φεβρουαρίου 2020

Τον Σεπτέμβριο του 2020, ο Michael McCaul, ένας Ρεπουμπλικανός που υπηρετούσε ως ηγέτης της μειοψηφίας της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, σε έκθεση στην οποία ήταν επικεφαλής δεν κατηγόρησε απευθείας το εργαστήριο της Γουχάν αλλά τις κινεζικές αρχές για τη συγκάλυψη της επιδημίας. «Είναι αναμφίβολο ότι το κομουνιστικό κόμμα της Κίνας συμμετείχε ενεργά σε μια συγκάλυψη που αποσκοπούσε στη συσκότιση δεδομένων, την απόκρυψη σχετικών πληροφοριών για τη δημόσια υγεία και την καταστολή γιατρών και δημοσιογράφων που προσπάθησαν να προειδοποιήσουν τον κόσμο», ανέφερε η έκθεση του γερουσιαστή.

«Απαντώντας με διαφανή και υπεύθυνο τρόπο, το ΚΚΚ θα μπορούσε να υποστηρίξει την παγκόσμια ανταπόκριση στη δημόσια υγεία και να μοιραστεί πληροφορίες με τον κόσμο σχετικά με τον τρόπο χειρισμού του ιού. Είναι πιθανό ότι η συνεχιζόμενη πανδημία θα μπορούσε να είχε αποτραπεί αν το είχαν κάνει, σώζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ζωές και τον κόσμο από μια οικονομική κατάρρευση».

Την ίδια στιγμή πάντως, οι Δημοκρατικοί έδειχναν να ενδιαφέρονται λιγότερο για την προέλευση της πανδημίας και ήταν περισσότερο επικεντρωμένοι στα λάθη της κυβέρνησης Trump.

Τον Δεκέμβριο του 2022, η Επίλεκτη Υποεπιτροπή για την Κρίση του Κορωνοϊού δημοσίευσε την τελική της έκθεση, η οποία υποστηρίζει ότι οι δομικές αδυναμίες, οι αδυναμίες ηγεσίας και η διάδοση παραπληροφόρησης συνέβαλαν στο θάνατο περισσότερων από ένα εκατομμύριο Αμερικανών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Όταν οι Ρεπουμπλικάνοι ανέλαβαν τον έλεγχο της Βουλής, η εστίαση μετατοπίστηκε πίσω στην προέλευση της πανδημίας.

Τον Ιανουάριο, το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ανέφερε με «μειωμένη σιγουριά» ότι η πανδημία «πιθανόν» να προήλθε από διαρροή εργαστηρίου στη Γουχάν, σύμφωνα με μια απόρρητη έκθεση που κοινοποιήθηκε σε όσους συμμετείχαν στις επιτροπές πληροφοριών της Βουλής και της Γερουσίας.

Ένα μήνα αργότερα, ο Christopher Wray, διευθυντής του FBI, είπε ότι η ομοσπονδιακή υπηρεσία πιστεύει ότι η COVID πιθανότατα να προήλθε από ένα «δυνητικό περιστατικό εργαστηρίου» στη Γουχάν. Όμως, πρόσθεσε, η κινεζική κυβέρνηση έχει μπλοκάρει το έργο των ερευνητών του FBI.

Ο Robert Redfield, πρώην διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, τον Μάρτιο, είπε στην Επιλεγμένη Υποεπιτροπή της Βουλής για την Πανδημία του Κορωνοϊού -που τώρα ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους- ότι πίστευε πως ο ιός πιθανότατα προήλθε από το κινεζικό εργαστήριο.

«Με βάση την αρχική μου ανάλυση των δεδομένων, πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω σήμερα ότι η COVID-19 ήταν πιθανότερο αποτέλεσμα τυχαίας διαρροής εργαστηρίου παρά αποτέλεσμα φυσικής διάχυσης», ανέφερε ο ίδιος στην επιτροπή. Αυτό το συμπέρασμα βασίστηκε κυρίως στη βιολογία του ίδιου του ιού.

Διαβάστε εδώ την έκθεση «Muddy Waters: The origin of COVID-19»

primenews

Back to top button