breaking newsNEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝΕλλάδα

Συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη χιλιάδων πολιτών κατά των νέων ψηφιακών ταυτοτήτων: «Δεν υποχωρούμε»

Το παράδειγμα της Κίνας: Ταυτότητες, ηλεκτρονικό χρήμα, αναγνώριση προσώπου: Όλα σε ένα!

Συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη χιλιάδων πολιτών κατά των νέων ψηφιακών ταυτοτήτων: «Δεν υποχωρούμε»

Στη Θεσσαλονίκη, πολίτες κάθε ηλικίας πραγματοποιούν συλλαλητήριο αυτή την στιγμή προκειμένου να δηλώσουν την αντίθεσή τους στις νέες ψηφιακές ταυτότητες που ενιοποιούν σε έναν φάκελο όλο τις πληροφορίες για τους πολίτες: Την κατάσταση της υγείας τους, τα ποινικά τους μητρώα, τις πεποιθήσεις τους κλπ.

Το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη ενάντια στις νέες ταυτότητες π γίνεται  στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου μπροστά στον Λευκό Πύργο.

Με πανό, οι πολίτες διαμαρτύρονται για τις νέες ταυτότητες δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να κάνουν ούτε βήμα πίσω σε ότι αφορά τις προσωπικές τους ελευθερίες

Στο συλλαλητήριο βρίσκονται γονείς με τα παιδιά τους, ιερείς, ενώ ο σύλλογος «Ενωμένοι Μακεδόνες» ανάρτησε πανό που γράφει πως «θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία».

Αυτό που λένε οι διαμαρτυρόμενοι είναι πως οι νέες ταυτότητες δεν είναι τίποτα άλλο παρά «ηλεκτρονική σκλαβιά» με μια διαρκή παρακολούθηση.

Τόσο των ίδιων όσο και των προσωπικών τους δεδομένων.

Το κάλεσμα έγινε μέσω διαδικτύου  ενώ πολίτες  από όλη τη βόρεια Ελλάδα που αντιδρούν στις νέες ταυτότητες, συμμετοχών επίσης.

Οι νέες ψηφιακές ταυτότητες έχουν προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από μια σημαντική μερίδα πολιτών, οι οποίοι τις χαρακτηρίζουν ως «ηλεκτρονική σκλαβιά», προσθέτοντας ότι σε αυτές θα υπάρχουν όλα τα προσωπικά τους δεδομένα σε ηλεκτρονικό τσιπάκι.

 

Τι απαντούν στην κυβέρνηση

Κυβερνητικά στελέχη λένε πως η  ψηφιακή ταυτοποίηση  τάχα θα «συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρόνου»  και στην απλούστευση των…  αλληλεπιδράσεων, καθώς ο μέσος Έλληνας έχει λύσει όλα τα προβλήματα αλλά αυτό που δεν μπορεί να λύσει είναι η εξοικονόμηση χρόνου.

Ακόμη λένε ότι η εφαρμογή του μέτρου αποτελεί επιταγή του ICAO για την  «ασφάλεια» των πολιτών και ότι η εφαρμογή του πρέπει να γίνει αναγκαστικά καθώς από τις 3 Αυγούστου του 2016 παύουν να ισχύουν τα παλαιά έγγραφα.

Αυτό πάντως που διαπιστώνει κανείς είναι πως όλα γίνονται  για την «ασφάλεια» και «ευκολία» των πολιτών.

Κίνα: Ψηφιακές ταυτότητες, ηλεκτρικό χρήμα,  αναγνώριση προσώπου, κινητά τηλέφωνα

Η Κίνα αποτελεί ίσως το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογής των ηλεκτρικών ταυτοτήτων, σε συνδυασμό με την ψηφιακής αναγνώρισης προσώπου και το δίκτυο   SKYNET.

Η χώρα εισήγαγε το 2022 την ψηφιακή ταυτότητα με βάση την εθνική ταυτότητα, προκειμένου να επιτρέψει στους πολίτες να έχουν «εύκολη» πρόσβαση σε σημαντικές υπηρεσίες στο διαδίκτυο, αναφέρει η SCMP.

 

Η  ψηφιακή έκδοση της ταυτότητας — η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μια απλή σάρωση ενός κωδικού στο κινητό τηλέφωνο — δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το 2018 με ορισμένες τράπεζες και εταιρείες διαδικτύου όπως η Tencent και η Alibaba Group όπου οι πελάτες χρησιμοποιούσαν το πρόσωπο βιομετρικά στοιχεία για τον έλεγχο ταυτότητας των ταυτοτήτων τους για δραστηριότητες όπως εγγραφή ξενοδοχείου, τραπεζικές υπηρεσίες και υπηρεσίες παράδοσης, καθώς και έκδοση εισιτηρίων.

 

Η κινεζική υπηρεσία μηνυμάτων WeChat* εισήγαγε μια εφαρμογή  εγκεκριμένη από την κυβέρνηση ως ψηφιακή αντικατάσταση των ταυτοτήτων στο κινητό τηλέφωνο.

Οι Κινέζοι πολίτες μπορούν πλέον να χρησιμοποιήσουν το ψηφιακό δελτίο ταυτότητας για να ταυτοποιηθούν όταν κάνουν check in σε ξενοδοχεία ή εγγράφονται για κρατικές υπηρεσίες, για παράδειγμα. Δεν απαιτείται πλέον η φυσική ταυτότητα, καθώς το βέρος ήταν… μεγάλο.

Το πιλοτικό έργο στοχεύει να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλοπής ταυτότητας στο Διαδίκτυο, καθώς όλα γίνονται για την «ασφάλεια».

Με τη χρήση της αναγνώρισης προσώπου, οι χρήστες επαληθεύονται πριν από την εξουσιοδότηση της εικονικής ταυτότητας στην εφαρμογή. Αρκετές τράπεζες και αρχές υποστηρίζουν τη νέα εξέλιξη.

 

pronews
Back to top button