breaking newsΔιεθνή

Οι ΗΠΑ διαμελίζουν την Τουρκία: «Ο ISIS είναι έτοιμος να ηττηθεί» αλλά δίνουν 300 εκατ. δολάρια στους Κούρδους – Πανικός στην Άγκυρα

 

Οι ΗΠΑ χτυπούν συνεχώς το καθεστώς της Τουρκίας με κάθε τρόπο, καθώς η Άγκυρα απομακρύνεται όλο και πιο πολύ από τη συμμαχία.

 

Ένα ανοικτό μέτωπο στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας είναι το ζήτημα των Κούρδων, ένα θέμα στο οποίο θα υπάρξουν εξελίξεις.

Τις τελευταίες μέρες, έχουμε γίνει μάρτυρες πλήθους δημοσιευμάτων και σχετικών ανακοινώσεων από τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία, σύμφωνα με τις οποίες το Ισλαμικό Κράτος είναι έτοιμο να ηττηθεί.

Οι δυνάμεις SDF-YPG πολεμούν τον ISIS υπό την ηγεσία και την υλικοτεχνική υποστήριξη των ΗΠΑ. Ενώ ο ISIS όμως είναι κοντά στην ήττα, οι ΗΠΑ προχώρησαν σε μια κίνηση που κρύβει πολλά μηνύματα.

Η πρόταση προϋπολογισμού του αμερικανικού Πενταγώνου για το 2020 περιλαμβάνει 300 εκατομμύρια δολάρια για εκπαίδευση και εγοπλιστική υποστήριξη των Κουρδικών Δυνάμεων στη Συρία. Γιατί όμως; Ο πόλεμος κατά του Ισλαμικού κράτους πλησιάζει στο τέλος του και άρα οι Κούρδοι δεν έχουν κάποιο ανοικτό μέτωπο.

Μετά από την ρήξη των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο δημιουργίας του Κουρδικού κράτους, το μήνυμα που περνάει η Ουάσινγκτον είναι ξεκάθαρο. Ο πόλεμος κατά του ISIS τελειώνει αλλά υπάρχουν κι άλλα μέτωπα.

Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για την ολοκληρωτική ρήξη με την Τουρκία και επενδύουν ακόμα και σε σενάρια σύγκρουσης, μέσω των Κούρδων φυσικά. Είναι θέμα χρόνου ο Ερντογάν να αποκαθηλωθεί και το βαθύ αμερικανικό κράτος να διαμελίσει την Τουρκία.

Κρίση ‘Αγκυρας-Ουάσινγκτον

Νέα κρίση μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον δημιουργεί η πρόταση προϋπολογισμού του αμερικανικού Πενταγώνου για το 2020, που περιλαμβάνει και 300 εκατομμύρια δολάρια για το πρόγραμμα εκπαίδευσης και εξοπλισμού της οργάνωσης Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (την γνωστή ως SDF), που καθοδηγείται κυρίως από τις Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG), τους Κούρδους μαχητές της Συρίας και από τους Άραβες συμμάχους τους.

Η οργάνωση αυτή θεωρείται όργανο του αμερικανικού Πενταγώνου και έχει αναλάβει τον πόλεμο εναντίον του ISIS. Χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι βρίσκονται στο ύστατο στάδιο εκκαθάρισης του τελευταίου θύλακα των τζιχαντιστών στη Συρία.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Τουρκίας «Χουριέτ», γράφει ότι το Πεντάγωνο κατανέμει το ίδιο ποσό με το 2019 στο YPG, το οποίο, όπως υποστηρίζει  η Άγκυρα, είναι ένα παρακλάδι του PKK (Κουρδικό Εργατικό Κόμμα), της οργάνωσης του φυλακισμένου Οτσαλάν που αγωνίζεται για αυτονομία μέσα στην Τουρκία για πάνω από τρεις δεκαετίες.

Το Πεντάγωνο έχει ζητήσει άλλα 250 εκατομμύρια δολάρια για την οικοδόμηση μιας “δύναμης διασυνοριακής ασφάλειας” στη Συρία. Τα ποσά περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του Πενταγώνου ύψους 718,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η δύναμη αυτή, θα αντικαταστήσει τους Αμερικανούς πεζοναύτες που κάποια στιγμή θα αναχωρήσουν από τη Συρία έπειτα από την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Η δύναμη θα στρατοπεδεύει μεταξύ των συνόρων της Τουρκίας και των κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία.

Οι Κούρδοι πιστοί σύμμαχοι των ΗΠΑ

Σημειώνουμε ότι η οργάνωση Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας, την ηγεσία της οποίας έχουν οι Κούρδοι της Συρίας, ηγήθηκε του πολέμου εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στην περιοχή. Είναι οι πιο πιστοί σύμμαχοι των Αμερικανών, οι οποίοι δεν τους πρόδωσαν παρά τις απειλές της Τουρκίας ότι θα εισβάλει στη Βόρεια Συρία και θα τους πολεμήσει.

Η Τουρκία έχει επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή της της για τη συμμαχία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του YPG. Όμως οι Αμερικανοί δεν εισάκουσαν ποτέ τις εκκλήσεις των Τούρκων και αγνόησαν τις απειλές τους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προμηθεύσει με τελευταίου τύπου αμερικανικό οπλισμό τις δυνάμεις των Κούρδων στη Συρία και σε κάθε επιχείρησή τους, προσφέρουν αεροπορική κάλυψη.

Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ανήγγειλε τον περασμένο χρόνο ότι θα ξεκινήσει μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, μιας περιοχής που ελέγχεται από τους Κούρδους των YPG.

Η Τουρκία αναγκάστηκε να υποχωρήσει όταν ο πρόεδρος Τραμπ, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν δημόσια ότι δεν θα επιτρέψουν ποτέ στους Τούρκους να σφάξουν τους Κούρδους συμμάχους του.

Ο Πρόεδρος Τραμπ, ανήγγειλε τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά από μία περίεργη συνομιλία του με τον Ταγίπ Ερντογάν, ότι θα αποσύρει τα στρατεύματά των ΗΠΑ από τη Συρία, για να μείνει πιστός σε σχετική προεκλογική του υπόσχεση. Από τότε άλλαξε απόφαση και πρόσφατα δήλωσε ότι θα παραμείνουν 800 Αμερικανοί στρατιώτες στη Βόρεια Συρία ως μέρος πολυεθνικής δύναμης.

«Ο ISIS είναι έτοιμος να ηττηθεί»

Το Ισλαμικό Κράτος είναι έτοιμο να ηττηθεί στον τελευταίο του θύλακα στη Συρία μετά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στη διάρκεια της νύκτας, με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) να ανακοινώνουν ότι η επιχείρηση για την ανακατάληψη της περιοχής έχει ολοκληρωθεί.

Ο πολιορκούμενος θύλακας του Μπαγούζ στη επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ της ανατολικής Συρίας είναι το τελευταίο κομμάτι γης που έχουν υπό τον έλεγχό τους οι τζιχαντιστές στη χώρα. «Η επιχείρηση έχει ολοκληρωθεί, όμως χρειάζεται λίγος περισσότερος χρόνος για να τελειώσει και πρακτικά επί του πεδίου», δήλωσε ο Κίνο Γκάμπριελ εκπρόσωπος των SDF.

Ο θύλακας έγινε στόχος ρουκετών στη διάρκεια της νύκτας, με πυρκαγιές να μαίνονται στο εσωτερικό του. Οι SDF ανακοίνωσαν ότι 38 τζιχαντιστές έχουν σκοτωθεί, και πλέον από το πρωί τα όπλα έχουν σιγήσει, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters.

Οι SDF πολιορκούν εδώ και εβδομάδες το Μπαγούζ όμως έχουν αναβάλει επανειλημμένα την τελευταία τους επίθεση προκειμένου να μπορέσουν πρώτα να απομακρυνθούν οι άμαχοι, πολλοί εκ των οποίων είναι σύζυγοι και παιδιά των μαχητών του ΙΚ. Η αραβοκουρδική συμμαχία ξεκίνησε και πάλι την επιχείρησή της την Κυριακή.

Ωστόσο σε βίντεο που ανήρτησε στους ιστότοπούς του το ΙΚ τη Δευτέρα το βράδυ καλεί τους τζιχαντιστές που βρίσκονται στο χωριό Μπαγούζ να επιδείξουν «επιμονή», εκτιμώντας ότι «η μάχη δεν έχει τελειώσει».

Το βίντεο που αναρτήθηκε στη εφαρμογή αποστολής μηνυμάτων Telegram παρουσιάζει τις εκκλήσεις τεσσάρων ανδρών που εμφανίζονται ως τζιχαντιστές με φόντο εικόνες από το Μπαγούζ.

«Αν και είχαμε πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα και παρόλο που μας δεν μένουν παρά λίγα χιλιόμετρα και ισχυρίζονται ότι έχουμε χάσει ο Θεός έχει άλλα κριτήρια», δηλώνει ένας από τους άνδρες που φορά μια μαυρόασπρη παλαιστινιακή μαντίλα και παρουσιάζεται με το όνομα Αμπού Άμπντελ Άτιμ.

«Έκλεισαν τους δρόμους και μας πολιορκούν, όμως ο δρόμος του Θεού είναι ανοικτός η μάχη δεν έχει τελειώσει», συνεχίζει περιστοιχισμένος από δύο άλλους άνδρες που φορούν μαυροκόκκινες παλαιστινιακές μαντίλες και ένα παιδί που φορά ένα πράσινο φούτερ με κουκούλα.

Το βίντεο αναφέρει ως ημερομηνία την «Ραζάμπ 1440», η οποία ξεκινά την Παρασκευή σύμφωνα με το ισλαμικό ημερολόγιο και άρα είναι προχρονολογημένο, ενώ δεν διευκρινίζεται η ημέρα που μαγνητοσκοπήθηκε.

«Μην φοβάστε», καταλήγει στη συνέχεια ένας άλλος άνδρας που φορά κουκούλα απευθυνόμενος «σε όλους τους μουτζαχεντίν».

Οι ομιλίες του διακόπτονται από τον ήχο μακρινών εκρήξεων, ενώ το βίντεο δείχνει εικόνες από τη διανομή σούπας σε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό του ΙΚ, αλλά και άνδρες, γυναίκες και παιδιά να περιφέρονται μεταξύ των σκηνών.

 

pentapostagma

 

Back to top button