breaking newsΕλλάδαΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εννέα ημέρες πύρινης κόλασης και ντροπής

Εννέα ημέρες πύρινης κόλασης και ντροπής

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες σε Ρόδο και Κέρκυρα στη σκιά της τραγωδίας στην Κάρυστο – Νέα αναζωπύρωση στις Λούτσες – Καλύτερη η εικόνα σε Κάρυστο και Αίγιο

Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης σε Ρόδο, Κέρκυρα, Αίγιο και Κάρυστο, την ώρα που ολόκληρη η χώρα θρηνεί τον χαμό των δύο πιλότων μετά την πτώση ενός Καναντέρ στην Κάρυστο Ευβοίας. Ο κυβερνήτης – 34χρονος σμηναγός Χρήστος Μουλάς – και ο συγκυβερνήτης – 27χρονος ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης «έφυγαν» ηρωικά…Και σήμερα, πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι δίνουν τον δικό τους αγώνα για να σώσουν ό,τι μπορούν ώστε να σβήσουν τη φωτιά σε Ρόδο και Κέρκυρα, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα παρουσιάζεται στο Αίγιο και την Κάρυστο. Η φωτιά στην Ρόδο και στην Κέρκυρα είναι τα μέτωπα που προβληματίζουν περισσότερο. Ήδη τα εναέρια μέσα σηκώθηκαν από τα ξημερώματα για να επιχειρήσουν στα βασικά, ενεργά μέτωπα. 

Ρόδος

Στη Ρόδο, η κατάσταση για ακόμη μία νύχτα, ήταν δύσκολη, με όλες τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, μαζί με εθελοντές και κατοίκους, να καταβάλλουν με αμείωτη ένταση προσπάθειες, κάτω από αντίξοες συνθήκες, για να ανακόψουν τα μέτωπα της φωτιάς. Τα ενεργά μέτωπα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, βρίσκονται στο νότιο και νοτιοανατολικό κομμάτι, εστιάζονται δηλαδή στην περιοχή της Μαλώνας, του Βατίου και την περιοχή του Γενναδίου. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις από αέρος 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα τα οποία συνδράμουν μέχρι στιγμής στο έργο της κατάσβεσης μαζί με τις επίγειες δυνάμεις. Η φωτιά ξέσπασε πριν ακριβώς μια εβδομάδα, την Τρίτη 18 Ιουλίου σε ένα δάσος μεταξύ των χωριών Απόλλωνα και Λάερμα και μετά τις πρώτες οριοθετήσεις, οι φλόγες αναζωπυρώθηκαν και καίνε μέχρι σήμερα. Μάλιστα, μόνο σήμερα εστάλησαν μηνύματα από το 112 για να εκκενωθούν οι περιοχές Γεννάδι, Βάτι, Λαχανιά και Πλημμύρι. Στη Ρόδο λόγω των ιδιαίτερα ισχυρών ανέμων που ενισχύονται κάθε πρωί, υπήρχαν πολλές αναζωπυρώσεις στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, με αποτέλεσμα να εκδοθούν μηνύματα εκκένωσης στους κατοίκους των περιοχών αυτών.

Η επιχείρηση κατάσβεσης των πυρκαγιών στο νησί είναι πολύ δύσκολη λόγω των ανέμων, του μεγάλου ορεινού περιβάλλοντος, της μορφολογίας του εδάφους αλλά και της πυκνής βιομάζας που υπάρχει στο νησί. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι οι ακραίες θερμοκρασίες που δημιουργούν τρομερές δυσχέρειες στο έργο της κατάσβεσης. Η καταστροφή στη Ρόδο όπου η φωτιά καίει για 9η μέρα, είναι ανυπολόγιστη ενώ οι κάτοικοι είναι σε απόγνωση.
Τα μέτωπα εστιάζονται στις περιοχές της Μαλώνας, του Βατίου και του Γενναδίου ενώ σε πολλές άλλες περιοχές σημειώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις. Η φωτιά ξέσπασε την περασμένη Τρίτη, 18 Ιουλίου, σε ένα δάσος μεταξύ των χωριών Απόλλωνα και Λάερμα και μετά τις πρώτες οριοθετήσεις, οι φλόγες αναζωπυρώθηκαν και καίνε μέχρι σήμερα. Μάλιστα, μόνο σήμερα εστάλησαν μηνύματα από το 112 για να εκκενωθούν οι περιοχές Γεννάδι, Βάτι, Λαχανιά και Πλημμύρι. 
Με απόφασή του, ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, αποφάσισε να προχωρήσει σε μήνυση κατά αγνώστων για εμπρησμό που προκάλεσε την κολοσσιαία φωτιά στη Ρόδο, η οποία έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές μέχρι σήμερα. Εκτός από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, που είναι πολύ ισχυρές, για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν και εθελοντές αλλά και κάτοικοι των περιοχών με ό,τι μέσα διαθέτουν για να καταφέρουν να περιορίσουν κάπως την πύρινη λαίλαπα.

Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα υπήρξαν πολλαπλές αναζωπυρώσεις με τα μέτωπα της φωτιάς να εντοπίζονται στο βορειοανατολικό κομμάτι του νησιού. Μαζί με τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν και τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα έως τώρα δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Χθες κατά τη διάρκεια της ημέρας λόγω της αλλαγής κατεύθυνσης του ανέμου, δημιουργήθηκαν αρκετές αναζωπυρώσεις καθοδηγώντας το μέτωπο προς το βόρειο κομμάτι του νησιού. Για τον λόγο αυτό εκδόθηκαν μηνύματα από το 112, ζητώντας από τους κατοίκους των περιοχών Λούτσες, Ημερολιά, Σύκι καθώς και Απραός και Καλαμάκι να εκκενώσουν τους οικισμούς τους. Νωρίς το πρωί υπήρξε νέα αναζωπύρωση στις Λούτσες, ενώ αρνητικό στοιχείο είναι ότι στην περιοχή φυσούν δυνατοί άνεμοι. 

Τεράστια είναι η καταστροφή και στην Κέρκυρα. Επιχειρήσεις εστίασης και βίλες στον Απραό και στο Καλαμάκι υπέστησαν ζημιές περιμετρικά στις αυλές τους, όχι όμως σοβαρές, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, σε κτίρια και εγκαταστάσεις. Η περιοχή είχε εκκενωθεί από τις 4.30 το απόγευμα χθες Τρίτη, ενώ ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής προσπάθησαν να συγκρατήσουν τις φλόγες.

Κάρυστος

Καλύτερη είναι η εικόνα στην πυρκαγιά της Καρύστου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει εφησυχασμός, καθώς πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος της αναζωπύρωσης και της δημιουργίας ενός ενιαίου μετώπου.

Αίγιο

Τέλος συγκρατημένη αισιοδοξία υπάρχει και για το μέτωπο στο Δερβενάκι Αχαΐας, καθώς οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν, αντιμετωπίστηκαν. Για σήμερα, Τετάρτη 26/7,  υπάρχει, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Πολιτικής Προστασίας, ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς, και σε πολλές περιπτώσεις θα φυσάει δυτικός άνεμος.  

πηγή newsbreak.gr

Back to top button