breaking newsΕλλάδαΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

¨ Ή μας νοικιάζετε τα (λεηλατημένα) κτήματα σας κοντά στο ΚΥΤ Μόριας ή τα επιτάσσουμε¨…

 

 

Ο χρήστης Makis Pavlelis  από την Μόρια, δημοσίευσε φωτογραφίες από τον καμένο ελαιώνα της Μόριας και έγραψε χτες τα εξής :

¨Ο ελαιώνας της Απόθιας
η καρδιά της Μόριας
Είναι να κλαις από το θέαμα
Και πάνω από τα αποκαΐδια τα αρπακτικά της Κυβέρνησης. Να παζαρεύουν και να απειλούν τα θύματα των λεηλασιών¨

Δηλαδή :

Το κράτος που ανέχθηκε  κάθε ¨επενδυτή¨  που μπήκε παράνομα στον τόπο μας…

Το κράτος στο οποίο υπήρξαν πάνω από 280 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ στην Λέσβο από τις αρχές του χρόνου…

Τώρα θέτει στους κατοίκους το δίλημμα ¨ Ή μας νοικιάζετε τα κτήματα σας κοντά στο ΚΥΤ της Μόριας ή τα επιτάσσουμε !

Δεν ντρέπονται ;

Να σημειώσουμε πως το υπουργείο Μετανάστευσης το διέψευσε μεν , αλλά δείτε παρακάτω την σχετική ανακοίνωση των ντόπιων συλλόγων…

    

Δείτε την σχετική ανακοίνωση των τοπικών συλλόγων…

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Τ.Κ. ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΟΡΙΑΣ

Με αφορμή την πρόσφατη ενέργεια του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, η οποία αφορούσε απόπειρα προσφοράς μίσθωσης σε ιδιοκτήτες ελαιοκτημάτων πλησίον του ΚΥΤ της Μόριας ,με σκοπό την επέκταση, τη νομιμοποίηση και μονιμοποίηση του παράνομου καταυλισμού του Ελαιώνα, εμείς οι σύλλογοι της Μόριας και πολλοί κάτοικοι, στις 30/07/2020, συναντηθήκαμε με τον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου κ. Μουτζούρη και το Δήμαρχο Μυτιλήνης κ. Κύτελη στο χωριό της Μόριας.

Τους ζητήσαμε να μας ενημερώσουν αν είχαν κάποια σχετικά στοιχεία και να τοποθετηθούν επί του θέματος. Μας είπαν ότι δεν είχαν καμία επίσημη πληροφόρηση και δήλωσαν την αντίθεσή τους σε τέτοια σχέδια. Τόνισαν ότι το υπουργείο διέψευσε (ή πήρε πίσω) την επέκταση της Μόριας και ότι, σε κάθε περίπτωση, η άμεση κινητοποίησή μας απέτρεψε οποιεσδήποτε τέτοιες βλέψεις. Εμείς τους περιγράψαμε το αληθές περιστατικό, τους μεταφέραμε τους διαλόγους στελεχών Υπουργείου και κατοίκων και εκφράσαμε τις θέσεις και την κοινή γραμμή μας. Δηλώνουμε και δημοσίως τα εξής:

1) Είναι απαράδεκτο το επίσημο ελληνικό κράτος να αμφισβητεί ένα αληθές γεγονός που συνέβη παρουσία δεκάδων αυτοπτών μαρτύρων στους οποίους έγιναν προτάσεις εκμίσθωσης εκτάσεων από στελέχη του Υπουργείου για επέκταση του ΚΥΤ ( και ενώ υπάρχουν στη Διαύγεια, η υπ΄αριθ. 4421/15/05.20 σύμβαση, που είναι “σύμβαση ανάθεσης σε πιστοποιημένο εκτιμητή για τον προσδιορισμό της αξίας των μισθωμάτων σχετικά με τη μίσθωση εκτάσεων στην περιοχή της Μόριας του Δήμου Μυτιλήνης” και η υπ΄αριθ. 703/10.4.2020 συμφωνία παροχής υπηρεσιών σίτισης και καθαριότητας στο ΚΥΤ Μόριας έως 31.12.2022).
2) Είναι απαράδεκτο το επίσημο ελληνικό κράτος να συμπεριφέρεται όπως μια ΜΚΟ, χωρίς τη συγκατάθεση της τοπικής κοινωνίας και χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τις συλλογικές αποφάσεις της .
3) Είναι απαράδεκτο το επίσημο ελληνικό κράτος να προσπαθεί να εξαγοράσει πληττόμενους πολίτες του (με 180 ευρώ το στρέμμα!) και σε περίπτωση που δε συμφωνούν να τους απειλεί με επίταξη των ελαιοκτημάτων τους.
4) Είναι απαράδεκτο να δημιουργείται από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής οποιαδήποτε νέα δομή του ΚΥΤ της Μόριας (βλ. κέντρο υγείας σε έκταση 25 στρεμμάτων δίπλα από τον καταυλισμό του ΚΥΤ με χρηματοδότηση της ολλανδικής κυβέρνησης!) και να συζητείται η εγκαινίασή της από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη (ακόμα και από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως γράφτηκε στον τοπικό τύπο στις 30/7/2020!), τη στιγμή που γίνονται ενέργειες εκκένωσης του παράνομου καταυλισμού και υπάρχουν συλλογικές αποφάσεις κλεισίματος του ΚΥΤ.
5) Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν σχεδόν καθημερινά περιστατικά εμπρησμού πλησίον του ΚΥΤ (δίπλα στα σπίτια μας!) και να μην γίνονται συλλήψεις, αλλά ούτε και να μας γνωστοποιούνται λεπτομέρειες.
6) Είναι απαράδεκτο να συνεχίζει η συντεταγμένη και ανεξέλεγκτη δράση των κερδοσκοπικών ΜΚΟ (ακόμα και των μη πιστοποιημένων) που έχουν καταπατήσει δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες.
7) Είναι απαράδεκτο να συνεχίζει η συστηματική τέλεση μιας πληθώρας αδικημάτων και η κατάλυση των νόμων στην περιοχή του ΚΥΤ και του παράνομου καταυλισμού του Ελαιώνα της Μόριας.
8) Είναι απαράδεκτο να συνεχίζουν να μεταφέρονται άτομα από όλο το νησί στον παράνομο καταυλισμό του καταπατημένου Ελαιώνα της Μόριας με την ανοχή των αρχών.
9) Είναι απαράδεκτο να μη δρομολογείται το κλείσιμο του ΚΥΤ της Μόριας βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και να μη σχεδιάζονται οι επόμενες ενέργειες διαχείρισης της κατάστασης.
10) Είναι απαράδεκτο ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής να δηλώνει εντελώς αυθαίρετα ότι “ με τη στάση τους οι περισσότεροι συναινούν στο να παραμείνει το ΚΥΤ Μόριας” , αγνοώντας τις συλλογικές αποφάσεις και ερμηνεύοντας καταστάσεις με εντελώς λανθασμένο – και βολικό γι΄αυτόν – τρόπο.
Ζητούμε:

– Να σταματήσει κάθε σκέψη και προσπάθεια επέκτασης και μονιμοποίησης του ΚΥΤ της Μόριας
– Να πάψει ο αντιδημοκρατικός και προσβλητικός τρόπος διακυβέρνησης που προωθείται από το υπουργείο χωρίς τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας
– Να επιβληθούν άμεσα κυρώσεις για τις μη πιστοποιημένες ΜΚΟ και να απομακρυνθούν οι διάφορες ομάδες που πυροδοτούν εξεγέρσεις
– Να συνεχίσει και να επιταχυνθεί η μαζική αποσυμφόρηση και εντός των λίγων επόμενων μηνών να εκκενωθεί πλήρως ο καταπατημένος Ελαιώνας και να ξεκινήσουν έργα αποκατάστασης με πρωτοβουλία της Πολιτείας .
Και φυσικά:
– Να κλείσει το ΚΥΤ της Μόριας έως τον ερχόμενο Μάρτιο, κάτι απολύτως αναγκαίο για πολλούς λόγους και απολύτως εφικτό υπό τις υπάρχουσες συνθήκες.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Τ.Κ. ΜΟΡΙΑΣ
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΜΟΡΙΑΣ, ΠΑΝΑΓΙΟΥΔΑΣ ΚΑΙ ΟΜΟΡΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΟΡΙΑΣ
Ο ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΡΙΑΣ “Η ΔΙΧΑΛΑ”
Ο ΙΠΠΙΚΟΣ-ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΡΙΑΣ

 

 

tourkikanea

Back to top button