breaking newsκοινωνία

Βυθίστηκε ο τουρισμός – Με το ζόρι στο ένα τέταρτο των αρχικών εκτιμήσεων θα φτάσουν οι εισπράξεις

 

Μαύρες παραμένουν οι προβλέψεις για τον τουρισμό και για τον Αύγουστο στη χώρα μας, αφού τελικά η πτώση είναι μεγαλύτερη από την αρχική εκτίμηση!

Τα δεκάδες ξενοδοχεία που αποφάσισαν να ανοίξουν τις πύλες τους για να υποδεχτούν Έλληνες και ξένους τουρίστες είναι σχεδόν άδεια, ενώ οι επίσημες εκτιμήσεις των σχετικών με το θέμα φορέων κάνουν λόγο για κάλυψη του 25% των διαθέσιμων κλινών.

Η ακριβής αναθεώρηση αναμένεται να επηρεάσει και τις αντίστοιχες μακροοικονομικές προβλέψεις για φετινή ύφεση 7%.

Ο πήχης των εσόδων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Στην καλύτερη περίπτωση 5 δισεκατομμύρια ευρώ αναμένεται φέτος να μπουν στην ελληνική οικονομία χάρη στον τουρισμό. Με την εικόνα των κρατήσεων θολή και τις φετινές εισπράξεις γρίφο, οι εκτιμήσεις γίνονται όλο και πιο δύσκολες.

Οι μεγάλες αγορές

Τα έσοδα, προ κορωνοϊού, αναμενόταν να ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ, περισσότερα κατά 1,5 δισ. τουλάχιστον σε σύγκριση με τις περσινές εισπράξεις. Η θερινή περίοδος συγκεντρώνει παραδοσιακά στη χώρα μας το μεγαλύτερο μέρος των εισπράξεων και των τουριστών από το εξωτερικό. Πέρυσι τα 13,3 δισ. ευρώ αφορούσαν το τετράμηνο από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Οι μεγάλες αγορές που έμειναν εκτός διεύρυναν τις απώλειες για το τουριστικό καλάθι. 
● Από Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ και Ρωσία μπήκαν στο ταμείο του τουρισμού περίπου 4 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 18,2 δισ. που ήταν οι περσινές εισπράξεις. 
● Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του ελληνικού τουρισμού μετά τη Γερμανία. Τη χρονιά που πέρασε κατεγράφησαν 3,5 εκατ. αφίξεις και 2,5 δισ. έσοδα. 
● Από τις ΗΠΑ, την τρίτη σε σειρά σημαντικότερη αγορά, πέρυσι ήρθαν στην Ελλάδα 1,2 εκατ. επισκέπτες, αφήνοντας 1,18 δισ. συνολικά. 
● Οι Ρώσοι τουρίστες (583.000 το 2019), των οποίων τα μεγέθη έχουν συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια, άφησαν πέρυσι 433 εκατ. ευρώ.
Σχολιάζοντας την πορεία των κρατήσεων οι ειδικοί του κλάδου τονίζουν ότι ο Ιούλιος κινήθηκε ελαφρώς ανοδικά από τα επίπεδα του Ιουνίου, χωρίς καμία διαφοροποίηση στις πληρότητες, οι οποίες στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά στον εσωτερικό τουρισμό, προσθέτοντας ότι αναθεωρούν συνεχώς προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για τη σεζόν.

Χρονιά συντήρησης

Η φετινή είναι μια χρονιά συντήρησης για τους περισσότερους επιχειρηματίες, αλλά και καταστροφική για κάποιους που δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν. Πολλά ξενοδοχεία δεν άνοιξαν και ήδη καταγράφονται τεράστιες απώλειες σε θέσεις εργασίας σε όλες τις ειδικότητες. Αυτοί οι άνθρωποι είναι που θα πρέπει να στηριχθούν πρωτίστως για να μπορέσουν να βγάλουν τον χειμώνα και να είναι έτοιμοι να ξαναδουλέψουν του χρόνου.

Σε ό,τι αφορά τον Αύγουστο, εκτιμάται ότι θα είναι σχετικά καλός μήνας, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει μαζικό κύμα ακυρώσεων λόγω του φόβου από την ταχύτατη αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον και γίνονται κρατήσεις, χωρίς όμως οι πληρότητες να είναι υψηλές. Αρχικός στόχος ήταν να φτάσουν κοντά στο 60% κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, κάτι που επίσης δείχνει να είναι δύσκολο.

Την ίδια ώρα οι τουριστικοί παράγοντες ζητούν να γίνονται οι έλεγχοι των 72 ωρών σε όλους τους ξένους τουρίστες που εισέρχονται με κάθε μέσο από χώρες με επιβαρυμένα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ παράλληλα εκφράζουν επιφυλάξεις για την ανίχνευση του ιού στα γειτονικά Βαλκάνια, όπου οι υγειονομικές δομές δεν έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα και τα τεστ κοστίζουν ακριβά για μια μέση οικογένεια. 

Καθίζηση αφίξεων

Η μείωση 93% στη συνολική επιβατική κίνηση (εσωτερικού – εξωτερικού) άρχισε από τον Ιούνιο, λόγω των περιορισμών στις πτήσεις που έχει επιβάλει η πανδημία της Covid-19.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, για τον Ιούνιο του 2020 προκύπτει ότι διακινήθηκαν στα αεροδρόμια της χώρας μόλις 588.186 επιβάτες, μείωση 93% σε σχέση με το 2019, κατά το οποίο είχαν διακινηθεί 8.427.908 επιβάτες.

Ο συνολικός αριθμός των πτήσεων ανήλθε στις 17.049 με πτώση 74% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, οπότε είχαν πραγματοποιηθεί 66.827 πτήσεις. Οι αφίξεις επιβατών εξωτερικού ήταν 87.297 καταγράφοντας μείωση 97,5% σε σχέση με το 2019, όπου είχαν αφιχθεί 3.477.906 επιβάτες.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΥΠΑ, για το πρώτο εξάμηνο του 2020 προκύπτει πως ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών έφθασε τα 6,2 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας πτώση 75% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, οπότε είχαν διακινηθεί 24,7 εκατομμύρια επιβάτες.

Όσον αφορά τις πτήσεις στα αεροδρόμια της χώρας, ανήλθαν στις 86.888, από τις οποίες 53.554 ήταν εσωτερικού και 33.334 εξωτερικού, παρουσιάζοντας πτώση 59,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, οπότε είχαν πραγματοποιηθεί 214.489 πτήσεις.

Όπως αποτυπώνεται στα στατιστικά στοιχεία, όλα τα αεροδρόμια συνεχίζουν να καταγράφουν μεγάλη πτώση επιβατικής κίνησης λόγω των περιορισμών μετακινήσεων που έχουν επιβληθεί στην Ευρώπη, την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο για την προστασία πολιτών και επιβατών από την εξάπλωση της Covid-19.

Ξενοδόχοι σε απόγνωση

Ο κόσμος της διαμονής είναι στα κάγκελα σε όλη τη χώρα. Με πισωγυρίσματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις. Η μέση πληρότητα στην ηπειρωτική Ελλάδα πήγαινε να αγγίξει το 40% και τώρα έχει κατρακυλήσει στο 25%. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), έχει ανοίξει μικρό ποσοστό ξενοδοχείων και δεν φαίνεται να είναι εφικτό να συγκεντρωθεί ένα 25%, το οποίο θα ήταν ένα καλό αποτέλεσμα υπό τις δεδομένες συνθήκες. 

Στη Χαλκιδική θεωρείται πως το 40% των ξενοδοχείων δεν θα ανοίξει καθόλου τη φετινή σεζόν. Ίδια είναι η κατάσταση και σε άλλους δημοφιλείς προορισμούς που βασίζονται στον μαζικό τουρισμό και στα πακέτα των tour operators, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Ζάκυνθος, η Κως, η Κέρκυρα, αλλά και πιο πολυτελείς προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Σύμφωνα με τα τουριστικά γραφεία, στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα η πληρότητα στα μέσα Ιουλίου ήταν μόλις 10% – 15%. Κάνουν λόγο για «καταρράκωση» εσόδων στη διαμονή και απευθύνουν έκκληση για εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων από τώρα, «ώστε να είναι ρεαλιστικό ένα plan B ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού το 2020 – 2021». 

Ειδικά για την Αθήνα το καλοκαίρι θεωρείται ήδη χαμένο, εξ ου και δεν έχουν ακόμη ανοίξει μεγάλες μονάδες στο κέντρο, όπως και ξενοδοχεία που είχαν σημαντικό τζίρο από συνέδρια. Όπως σημειώνουν οι ξενοδόχοι, δεν υπάρχουν κρατήσεις, ενώ οι προσδοκίες για τον Σεπτέμβριο δεν είναι υψηλές. Η πρωτεύουσα είναι από τους προορισμούς που θα πληγούν περισσότερο, αφού εξαρτάται άμεσα από την κρουαζιέρα, τα συνέδρια, αλλά και από αγορές, που ίσως να μην ανοίξουν όλες για την Ελλάδα φέτος.

Οι επιχειρηματίες έχουν πάρει απόφαση ότι το 2020 θα είναι μια χαμένη χρονιά. Στην καλύτερη περίπτωση, θα μπορέσουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές περιμένοντας το 2021 για να μπει ξανά ο τουρισμός σε τροχιά ανόδου.

Θεωρούν ότι εκτός απροόπτου το 2021, ακόμη και με μια πτώση 30% σε σχέση με το 2019, οπότε κατεγράφη ρεκόρ με περίπου 30 εκατομμύρια τουρίστες, θα είναι καλή χρονιά, καθώς μπορεί να φέρνει τον τουρισμό πέντε χρόνια πίσω όσον αφορά τις αφίξεις, αλλά 20 εκατομμύρια τουρίστες δεν είναι καθόλου κακός αριθμός. Αντιθέτως κρίνεται ως μια καλή αφετηρία.

Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά από υγειονομικής άποψης, αυτό θα ενισχύσει και τις πωλήσεις τουριστικών πακέτων προς την Ελλάδα. Εν τούτοις ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας μπορεί να αλλάξει όλα τα δεδομένα και να χτυπήσει ξανά το «καμπανάκι» του συναγερμού.
 

topontik
Back to top button