breaking newsΔιεθνή

«Καζάνι που βράζει» ο Λίβανος μετά την έκρηξη: Σφοδρές συγκρούσεις στη Βηρυτό – Φόβοι για νέα Συρία

 

«Στα όρια» βρίσκεται ο Λίβανος μετά την έκρηξη που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 145 ανθρώπους, καθώς σημειώνονται σφοδρές συγκρούσεις στους δρόμους της Βηρυτού μεταξύ οργισμένων πολιτών και της αστυνομίας, ενώ αναμένεται και τεράστια διαδήλωση για το Σάββατο.

Πολλοί αναλυτές φοβούνται πως υπάρχει το ενδεχόμενο δημιουργίας μίας εκτεταμένης εθνοτικής σύγκρουσης.

Η Αστυνομία προχώρησε σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και βίας για να πνίξει την οργή των αγανακτισμένων πολιτών την Πέμπτη. 

Οι διαδηλωτές άναψαν φωτιές, έσπασαν καταστήματα και πέταξαν πέτρες εναντίον αστυνομικών στην περιοχή της πρωτεύουσας του Λιβάνου όπου βρίσκεται το κοινοβούλιο, σύμφωνα με το λιβανέζικο δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων.

Υπήρξαν και αρκετοί τραυματισμοί στην επέμβαση της αστυνομίας, κατά την ίδια πηγή.

Τα επεισόδια καταγράφηκαν την προπαραμονή της μεγάλης αντικυβερνητικής κινητοποίησης που προβλέπεται να γίνει το Σάββατο στην πρωτεύουσα της χώρας, που παραμένει βυθισμένη σε οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου.

Οι εκρήξεις, που προκάλεσε άγνωστη αιτία σε αποθήκη όπου ήταν αποθηκευμένοι επί έξι χρόνια 2.700 τόνοι νιτρικού αμμωνίου στο λιμάνι, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 149 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 5.000, χωρίς να λογαριάζονται οι δεκάδες αγνοούμενοι και οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που έμειναν άστεγοι.

Pronews
Back to top button