breaking newsΔιεθνή

Σκηνικό πολέμου στη Βηρυτό: Νεκροί και χιλιάδες τραυματίες (pics+vids)

Τουλάχιστον 78 είναι οι νεκροί και σχεδόν 4000 οι τραυματίες από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης στο λιμάνι της Βηρυτού, κοντά στο κέντρο της πόλης, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσαν οι Αρχές του Λιβάνου.

 

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού Μαρουάν Αμπούντ χαρακτήρισε «εθνική καταστροφή» παρόμοια με τους βομβαρδισμούς στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, την έκρηξη η οποία έχει επηρεάσει τις υποδομές

«Είναι μια καταστροφή με κάθε έννοια του όρου αυτού», είπε ο Χαμάντ Χασάν ενώ πήγαινε να επισκεφθεί τραυματίες σε ένα νοσοκομείο της πόλης. «Τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας είναι όλα γεμάτα με τραυματίες», πρόσθεσε, ζητώντας να μεταφερθούν οι υπόλοιποι σε κλινικές των προαστίων.

Εκατοντάδες τραυματίες, διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, όμως πολλοί παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια κτιρίων που καταστράφηκαν από τις εκρήξεις, δήλωσε ο επικεφαλής του λιβανικού Ερυθρού Σταυρού.

Περίπου 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου βρίσκονταν στην αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού που εξερράγη χθες Τρίτη, προκαλώντας δεκάδες θανάτους, χιλιάδες τραυματισμούς και ζημιές άνευ προηγουμένου στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, στηλίτευσε ο πρωθυπουργός της χώρας Χασάν Ντιάμπ.

«Είναι απαράδεκτο το ότι φορτίο νιτρικού αμμωνίου, ποσότητα που εκτιμάται πως ανερχόταν σε 2.750 τόνους, βρισκόταν επί έξι χρόνια παρατημένο σε αποθήκη χωρίς μέτρα προφύλαξης», στηλίτευσε ο Ντιάμπ ενώπιον του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας της χώρας, που συγκλήθηκε εκτάκτως χθες βράδυ.

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Χεζμπολάχ αρνήθηκαν κάθε ανάμιξη. 

Το νιτρικό αμμώνιο είναι χημικό λίπασμα, που όμως χρησιμοποιείται επίσης για την κατασκευή βομβών.

«Δεν θα αναπαυθούμε προτού βρούμε τον υπεύθυνο για αυτό που έγινε ώστε να λογοδοτήσει» για την πολύνεκρη καταστροφή, δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας της χώρας κήρυξε τη Βηρυτό κατεστραμμένη πόλη, μετά την έκρξη και συνέστησε στο υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει την Τετάρτη, να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο πρόεδρος Μισέλ Αούν, με ανάρτησή του στο Twitter, επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης για διάστημα δύο εβδομάδων.

Την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για όποια συνδρομή κριθεί απαραίτητη, εξέφρασε και η Κύπρος στην κυβέρνηση του Λιβάνου.

«Επικοινωνήσαμε ήδη με την Κυβέρνηση του Λιβάνου εκφράζοντας την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για όποια συνδρομή κριθεί απαραίτητη» γράφει σε νεώτερη ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό, στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σημειώνεται ότι εκκωφαντικός θόρυβος αναστάτωσε πολλές περιοχές της Κύπρου, ο οποίος φέρεται να προήλθε από το ωστικό κύμα που προκάλεσε η ισχυρότατη έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.

Κύπρια η οποία διαμένει στο Λίβανο ανέφερε στο SigmaLive πως “η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή! Ο Θεός να βάλει το χέρι του” και επιβεβαίωσε πως «καταστράφηκε σχεδόν η μισή Βυρητός», πράγμα που μετέδωσαν και τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

 

sigmalive

Back to top button