breaking newsΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σουηδία: Περίπου 3.700 άνθρωποι βρέθηκαν κατά λάθος θετικοί στον κορονοϊό

φοτοCopyright: Εurokiniss

Εσφαλμένα αποτελέσματα έλαβαν περίπου 3.700 άνθρωποι, στη Σουηδία, που έκαναν τεστ για τον κορονοϊό αφού βρέθηκαν… κατά λάθος θετικοί στη νόσο COVID-19, όπως έκανε γνωστό, την Τρίτη (25/08), η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της χώρας.

 

Σπουδαίο ιατρικό λάθος δημοσιοποιήθηκε, την Τρίτη (25/08), στη Σουηδία, αφού οι Αρχές έκαναν γνωστό πως περίπου 3.700 άνθρωποι που υπεβλήθησαν σε τεστ για τον κορονοϊό, βρέθηκαν θετικοί. 

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)
© AFP 2020 / FABRICE COFFRINI

 

Με ανακοίνωσή της, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας (Folkhälsomyndigheten) ανέφερε πως «τα δύο επηρεαζόμενα εργαστήρια είναι το Εθνικό Κέντρο Πανδημίας στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα και τα εργαστήρια ABC, καθώς και όλα τα δείγματα που αναλύθηκαν μετά τις 15 Αυγούστου είναι σωστά».

Η επικεφαλής της Υπηρεσίας, Κάριν Τέγκμαρκ Βίσελ, είπε:

Είναι καλό ότι το σφάλμα ανακαλύφθηκε και ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί η ποιότητα των αποτελεσμάτων των τεστ, καθώς παίρνουμε πολύ σοβαρά όσα συνέβησαν».

Το κιτ για τα τεστ που χρησιμοποιήθηκε, είχε σήμανση CE και έχει κατασκευαστεί από την BGI Biotechnology (Wuhan) Co. Ltd., στην Κίνα.

Μάλιστα, λόγω του σφάλματος, η μέθοδος δοκιμής δεν μπόρεσε να κάνει διάκριση μεταξύ χαμηλών επιπέδων της νόσου COVID-19 και αρνητικού δείγματος.

Επισημαίνεται πως τα δύο εργαστήρια ανέλυσαν δείγματα από συνολικά δέκα περιοχές στη Σουηδία, εκ των οποίων οι εννέα έλαβαν λανθασμένα αποτελέσματα.

Στο τεστ για τον κορονοϊό, τα αποτελέσματα του οποίου αποδείχθηκαν λανθασμένα, υπεβλήθησαν είτε ασυμπτωματικοί είτε άνθρωποι με ήπια συμπτώματα και ήδη έχουν ενημερωθεί για την επαναξιολόγηση του ελέγχου.

Οι σουηδικές Αρχές έχουν, επίσης, ενημερώσει για ό,τι συνέβη τόσο τις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες όσο και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

 

 

sputniknews
Back to top button