breaking newsΕλλάδαΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στενή Ευβοίας: Η πρώτη «Μάνδρα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Ανύπαρκτη η Πολιτική Προστασία – Πού ήταν ο Χαρδαλιάς;

 

 

Βιβλική είναι η καταστροφή που αφήνει πίσω της η κακοκαιρία «Θάλεια» στην Εύβοια η οποία ήδη θρηνεί πέντε νεκρούς, ανάμεσα στους οποίους και ένα βρέφος 8 μηνών αλλά και μια πολιτική προστασία που τρέχει κατόπιν εορτής να μαζέψει τι; Καταγγελίες υπάρχουν και από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας που έψαχνε να βρει την πολιτική προστασία και πολιτική προστασία δεν έβρισκε. 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ζει μια “Μάνδρα” και ο Χαρδαλιάς δηλώνει ότι δεν περιμέναμε τέτοια καταιγίδα 

Την ίδια στιγμή που η ΕΜΥ προειδοποιούσε για την σφοδρή κακοκαιρία με το όνομα “Θάλεια” ότι θα χτυπούσε σκληρά την Εύβοια το πολυδιαφημιζόμενο 112 που θα προειδοποιεί το κόσμο απλά φάνηκε ότι δεν λειτούργησε.

Μάλιστα πολλές ήταν οι καταγγελίες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για το εν λόγω ζήτημα όπως μετάδωσαν και ΜΜΕ, με τους κατοίκους να υποδέχονται απροετοίμαστοι και έκθετοι την κακοκαιρία.

Το ΄περίφημο” 112 δεν είναι δια “πάσαν νόσον”!

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έκανε λόγο για μεγάλη καταστροφή στην περιοχή και για ακραία καιρικά φαινόμενα που δεν τα έχουμε ξαναζήσει. Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «είναι μια δύσκολη μέρα μετά από μια δύσκολη νύχτα» και αναφέρθηκε στη μεγάλη μάχη που έδωσαν οι άνθρωποι του κρατικού μηχανισμού κάτω από δύσκολες συνθήκες. Όπως δε επισήμανε βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενα για τα οποία χρειάζεται να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να φτιάξουμε δομές που να μπορούν να τα αντιμετωπίσουν.

«Όλα γίνανε πολλά ξαφνικά αλλά ο μηχανισμός δεν αιφνιδιάστηκε» είπε ο κ. Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας ότι από την πρώτη στιγμή η Πολιτική Προστασία συνεργάστηκε με τους Δημάρχους και τους τοπικούς φορείς για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Το «112» δεν είναι διά πάσαν νόσον, είναι  «ένα επιχειρησιακό εργαλείο που καλύπτει συγκεκριμένες ανάγκες», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς σε  σχετική ερώτηση. Όπως τόνισε, αν είχε ενεργοποιηθεί μπορεί να είχαμε εκατόμβη νεκρών, αφού η εκκένωση σπιτιών μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη όταν η γύρω περιοχή είναι πλημμυρισμένη.

Έχουμε πέντε νεκρούς και οι τρεις έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φύγουν, είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. 

Σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτές ο αριθμός έκτακτης ανάγκης δεν απαντούσε καν στις κλήσεις των πολιτών, ενώ μια γυναίκα, μητέρα τριών παιδιών με  Αναπηρία, κατήγγειλε στην σελίδα του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανού, ότι τα ξημερώματα η πυροσβεστική δεν απάντούσε στις συνεχείς κλήσεις της, ενώ κινδύνευε η ίδια και τα παιδιά της μέσα στο σπίτι.

Η πυροσβεστική απεγκλώβισε τελικά την συγκεκριμένη οικογένεια μετά τις 11 το πρωί.

«Το 112 της Πολιτικής Προστασίας το καλούσα, και όλο βούιζε. Εμείς πήραμε τηλέφωνο το 112 και άλλες υπηρεσίες, καλούσαν και δεν το σήκωνε κανείς. Με έσωσε ο κουνιάδος μου με το τρακτέρ, αλλιώς θα πνιγόμουν. Το αυτοκίνητό μου δεν το βρήκα»,  ανέφερε κάτοικος από το Μπούρτζι μιλώντας στο Mega.

Στην ίδια ανάρτηση του Περιφερειάρχη, υπάρχουν και άλλες καταγγελίες για απουσία του κρατικού μηχανισμού, με την Πολιτική Προστασία να μην απαντά στα τηλέφωνα των πολιτών που είδαν να εξελίσσεται μπροστά τους μια νέα “Μάνδρα”.

H  Πυροσβεστική συνεχίζει οι επιχειρήσεις για απομακρύνσεις των εγκλωβισμένων από τις πλημμύρες στην Εύβοια, ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται όλος ο μηχανισμός(κατόπιν εορτής), καθώς σύμφωνα με την ΕΜΥ τα φαινόμενα αναμένεται τα συνεχιστούν μέχρι τις μεσημεριανές ώρες σήμερα, Κυριακή 9 Αυγούστου.

​Ωστόσο, όπως λένε αρμόδιοι αξιωματικοί, ο όγκος νερού που έπεσε ήταν πάρα πολύ μεγάλος με αποτέλεσμα να σημειωθούν οι μεγάλες πλημμύρες(εδώ ίσως θα πρέπει να φανεί το ζήτημα των πυρκαγιών του προηγουμένου έτους και το πόσο είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας).

35 απεγκλωβισμοί

Μέχρι πριν από λίγο, όπως ανακοινώθηκε από το ΠΣ, έχουν πραγματοποιηθεί από οχήματα και οικίες 35 απομακρύνσεις ατόμων τα οποία έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 139 κλήσεις οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν αντλήσεις υδάτων.

Οι κλήσεις αφορούν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων (Δ.Κ. Ψαχνών και Τ.Κ. Πολιτικών) και Δήμου Χαλκιδέων Ευβοίας και κυρίως στις περιοχές Μπούρτζι, Πολιτικά και Λευκαντί.

Για την αντιμετώπιση των περιστατικών επιχειρούν 83 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα με ειδικό εξοπλισμό, 31 οχήματα, ειδικά οχήματα καθώς και 3 διασωστικές λέμβοι από την 1η, 7η και 8η ΕΜΑΚ.

​Επίσης, ενεργούν στις πλημμυρισμένες περιοχές εναέριοι διασώστες του Πυροσβεστικού Σώματος από την 1η ΕΜΑΚ με ένα ελικόπτερο καθώς και ένα ακόμη ελικόπτερο για εναέρια επιτήρηση και συντονισμό των δυνάμεων που επιχειρούν.

Συνδρομή παρέχει το Λιμενικό Σώμα με ένα πλωτό μέσο και ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης και η Τοπική Αυτοδιοίκηση με μηχανήματα έργου.

Λόγω των προβλέψεων της ΕΜΥ η Πυροσβεστική καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης έκτακτων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών. 

3.000 πλημμυρισμένα σπίτια

Όπως ανέφερε πριν από λίγο σε ρεπορτάζ της η ΕΡΤ, η θεομηνία στην Εύβοια εκτός από τους τέσσερις νεκρούς άφησε και περίπου 3.000 πλημμυρισμένα σπίτια.

Και σήμερα όλοι είναι στις θέσεις τους

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρίσκεται εδώ και αρκετή ώρα στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από όπου παρακολουθεί τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού για τις επιχειρήσεις διάσωσης στην Εύβοια.

Στο δημαρχείο Βασιλικών βρίσκεται ήδη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, όπου πραγματοποιεί συσκέψεις με τον περιφερειάρχη, τους δημάρχους και τους επικεφαλής όλων των δυνάμεων που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στην πληγείσα περιοχή.

 

Pronews
Back to top button