breaking newsΕλλάδα

Τα «τσογλάνια» των σουλτάνων και τα «τσογλάνια» του Ερντογάν!

 

Στην τουρκοκρατία, «τσογλάνι» ήταν το ελληνόπουλο, από καλή οικογένεια, που υπηρετούσε τους Τούρκους σουλτάνους, αφού είχε πέσει θύμα παιδομαζώματος (τουρκ. devsirme, ντεβσίρμ).

Υπηρέτης, αλλά όχι δούλος, όχι παιδί για όλες τις δύσκολες δουλειές.

Τσογλάνι (το) (ουσιαστικό), από την τουρκική λέξη iç oğlan
< iç – («εσωτερικός», του εσωτερικού παλατιού-σχολείου) + oğlan («παιδί»).
Στα τουρκικά, “çoglan” είναι ο «υπηρέτης».

Στην τουρκοκρατία, λοιπόν, «τσογλάνι» ήταν το ελληνόπουλο, από καλή οικογένεια, που υπηρετούσε τους Τούρκους σουλτάνους, αφού είχε πέσει θύμα παιδομαζώματος (τουρκ. devsirme, ντεβσίρμ). Τα παιδιά αυτά συνήθως τα χρησιμοποιούσαν και για ικανοποίηση των ομοφυλοφυλικών τους ορέξεων οι σουλτάνοι και οι αξιωματούχοι του παλατιού.

Τα πιο ικανά τσογλάνια τα έστελναν για να λάβουν ειδική εκπαίδευση σε παλάτια της Αδριανούπολης, του Γαλατά και της Προύσας. Όσοι αρίστευαν, επέστρεφαν στο παλάτι του σουλτάνου και έπαιρναν πολιτικά και στρατιωτικά αξιώματα, έφταναν να γίνουν από προσωπικοί ακόλουθοι του σουλτάνου μέχρι πασάδες και μπέηδες.

Χρόνια αργότερα, το «τσογλάνι» παρέμεινε ως «δάνειο» από την Τουρκία, αλλά… ξέπεσε και έφτασε, παρωχημένα, να σημαίνει τον νεαρό βοηθό του καφετζή.

Μειωτικά και μεταφορικά όταν το «τσογλάνι» ακούγεται στις μέρες μας, συνοδεύει την εικόνα ατόμου νεαρής ηλικίας πάντα, αλλά πλέον, κακής διαγωγής, παλιόπαιδο.

Στα μαθήματά τους είχαν ώρες που μάθαιναν μαθηματικά, διδάσκονταν να μελετούν το κοράνι και τη σαρία στα αραβικά και στα περσικά, έπαιρναν μαθήματα καλής συμπεριφοράς, μάθαιναν να στέκονται απέναντι σε πολλές συνθήκες – πες το και «μαθήματα διπλωματίας».

Στην εποχή μας έχει επανέλθει το φαινόμενο, με διαφορετική όμως μορφή.

Τα σύγχρονα «τσογλάνια» είναι διανοούμενοι, καθηγητές πανεπιστημίου, διπλωμάτες και πολιτικοί, που ενστερνίζονται τις απόψεις της Τουρκίας και του Ερντογάν και τις μεταφέρουν στην ελληνική κοινωνία, πολλές φορές μάλιστα αυτούσιες.

Είναι τα «τσογλάνια» του Ερντογάν, που μας λένε ότι:

-Η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στα 12 νμ

-Το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη,

-Και η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο

-Να μην είμαστε μοναχοφάηδες

– Το Καστελλόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο

-Η Κύπρος με την μαξιμαλιστική της πολιτική στα ενεργειακά φταίει για τα όσα καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα στις θαλάσσιες ζώνες

-Να μην οριοθετήσουμε ΑΟΖ με την Κύπρο, γιατί θα πάθει ασφυξία η Τουρκία

-Δεν μπορεί να αποκλειστεί η Τουρκία από το ενεργειακό παιχνίδι της Αν. Μεσογείου

-Η Τουρκία δεν διέπραξε γενοκτονία των Ελλήνων αλλά εθνοκάθαρση

και άλλα πολλά…

Προς γνώσιν του τι είναι «τσογλάνια» των σουλτάνων και τι τα «τσογλάνια» του Ερντογάν.

 

 

infognomonpolitics

Back to top button