breaking newsΕλλάδα

Τσαβούσογλου απειλεί Ελλάδα, ενώπιον Μάας: «Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο χωρίς δισταγμό»

Αμετακίνητος στις μαξιμαλιστικές θέσεις της Άγκυρας και προκλητικός ενώπιον του Γερμανού ομολόγου του, Χάικο Μάας, ο οποίος μετέβη από την Ελλάδα στην Τουρκία, εμφανίστηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δεν δίστασε να εκτοξεύσει ευθείες απειλές προς την Ελλάδα στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου, μετά την αρκετά μεγάλης διάρκειας συνάντηση των δύο υπουργών.

 

«Μη ρισκάρετε με ασκήσεις, δεν θα προκληθεί κάποιο ατύχημα, αυτή τη φορά θα κάνουμε ό,τι πρέπει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο χωρίς να διστάσουμε αν η Ελλάδα κλιμακώσει τις εντάσεις», ενώ σύμφωνα με το Reuters υποστήριξε ότι η χώρα του είναι ανοικτή στο διάλογο για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου αλλά αυτός δεν μπορεί να γίνει με τις προϋποθέσεις που θέτει η Ελλάδα.

«Η Ελλάδα έχει γίνει κακομαθημένη με την υποστήριξη της ΕΕ», είπε ο Τούρκος υπουργός, υποστηρίζοντας ότι «δεν είμαστε εμείς που αυξάνουμε την ένταση, αλλά η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι», ενώ συμπλήρωσε ότι «η Γερμανία προσπάθησε να αναλάβει έναν αντικειμενικό ρόλο, αλλά αυτές οι προσπάθειες δέχονται την αντίδραση της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακή διοίκησης».

Από την πλευρά, του ο γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, είπε ότι χρειάζονται ορατά βήματα προς την αποκλιμάκωση και ετοιμότητα για διάλογο και συμπλήρωσε ότι γνωρίζει πως οποιοσδήποτε διάλογος δεν θα είναι εύκολος αλλά ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να βρεθεί λύση στη διαμάχη.

Παράλληλα, έκανε λόγο για κρίσιμο σημείο των σχέσεων της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες. «Ας μην ξεγελιόμαστε η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά και στην Αθήνα και στην Άγκυρα όλοι θέλουν διάλογο και όχι στρατιωτική επίλυση των διαφορών». Τόνισε δε ότι «οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας δεν πάνε καλά», με τον Μ. Τσαβούσογλου να απαντά ότι αυτό δεν απασχολεί την Άγκυρα, η οποία δεν πρόκειται να δεχθεί όρους και προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με το Reuters, τα λεκτικά «αγκάθια» μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας έχουν παρασύρει την ΕΕ και άλλες γειτονικές χώρες στην αντιπαράθεση. Επιπλέον, σύμφωνα με το πρακτορείο, η Γερμανία έχει παροτρύνει σε αποκλιμάκωση, προειδοποιώντας την Άγκυρα και την Αθήνα ότι αν δεν συμβεί αυτό, υπάρχει το ρίσκο στρατιωτικής σύγκρουσης.

Πληροφορίες: liberal.gr /Καθημερινή
topontiki.
Back to top button