breaking newsΕλλάδα

Χωρίς κόκκινη γραμμή! Ουδείς γνωρίζει ποια τουρκική ενέργεια θα επιφέρει δυναμική απάντηση

De facto «γκριζάρισμα» στο Αιγαίο!

Η ελληνική κυβέρνηση επί δύο εικοσιτετράωρα παρακολουθούσε το «Oruc Reis» να αλωνίζει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα συνοδεία πλοίων του Πολεμικού μας Ναυτικού και να παράγει νέα δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο.

Από τη Δευτέρα το μεσημέρι το «Oruc Reis» γκριζάρισε de facto τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ του 28ου και του 32ου μεσημβρινού. Εφτασε στα 60 με 70 ναυτικά μίλια μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, μόλις οκτώ μίλια μακρύτερα από το ανατολικό άκρο του σημείου που ορίζει τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για ΑΟΖ, προτού στρίψει για να συνεχίσει τις έρευνές του, καθώς έχει απλώσει τα καλώδια για τον ηχοβολισμό του βυθού.

De facto παραβιάζει κυριαρχικά μας δικαιώματα και την ίδια στιγμή η Ελλάδα, διά των κυβερνητικών διαρροών, ψάχνει για φτηνές δικαιολογίες. Μας λένε ότι λόγω θορύβου δεν είναι δυνατό να επιτύχουν οι έρευνες. Οι Τούρκοι κάνουν αυτό που θέλουν και η Ελλάδα παρακολουθεί.

Μέγα λάθος

Γίνεται φανερό, πλέον, το μέγα λάθος στρατηγικής του υπουργείου Εξωτερικών μας να αφήσει έξω από την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για μεταγενέστερη διαπραγμάτευση την περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, τη μισή Ρόδο και το σύμπλεγμα της Μεγίστης, με πρώτο και κύριο το Καστελόριζο.

Ενώ αυτή η συμφωνία ενίσχυσε, όντως, τις θέσεις μας στον 26ο και τον 27ο μεσημβρινό, η Τουρκία εκμεταλλεύθηκε, σαν να ήταν έτοιμη να δεχτεί το δώρο, την τμηματική διάσταση της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου, που μπάζει από τη θαλάσσια έκταση των τριών νησιών του Καστελόριζου, ανοίγοντας παράλληλα μια θαλάσσια τρύπα μέσα στην οποία πάει να πέσει ολόκληρο το σύμπλεγμα.

Και φυσικά αυτή η κατάσταση που παγιώνεται ανοίγει την όρεξη της Αγκυρας, με τον Τσαβούσογλου να ανακοινώνει το επόμενο βήμα, που είναι νέες σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις ανατολικά της Κρήτης και της Ρόδου στο τέλος Αυγούστου, στα δυτικά σύνορα -όπως χαρακτήρισε την περιοχή- της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, για φυσικό αέριο.

Νέες προκλήσεις

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με όσα προανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών, η Τουρκία θα αδειοδοτήσει νέες έρευνες στο «Oruc Reis» ως το τέλος του Αυγούστου, στη δυτική πλευρά της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως η ίδια παράνομα την ορίζει.

Αυτό σημαίνει ότι το τουρκικό ερευνητικό θα μετακινηθεί δυτικότερα, στα όρια των νησιών Ρόδου, Καρπάθου, Κάσου και Κρήτης. «Θα παραχωρήσουμε οικόπεδα εκεί. Το “Oruc Reis” θα διεξαγάγει έρευνες σε εκείνη την περιοχή» ανακοίνωσε ο Τσαβούσογλου. «Θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας χωρίς συμβιβασμό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει με τις συνεχείς προκλήσεις στην υφαλοκρηπίδα. Η εικόνα της κυβέρνησης, από τη μια πλευρά να επιμένει ότι το «Oruc Reis» δεν διεξάγει έρευνες και από την άλλη να καταγγέλλει τους Τούρκους για προκλητικότητα, δεν είναι σοβαρή. Αν το «Oruc Reis» έκανε μια αβλαβή διέλευση από τα διεθνή ύδατα, προς τι ο θόρυβος και η κινητοποίηση;

Τραβάει το σχοινί ο Τσαβούσογλου! Προανήγγειλε έρευνες σε Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο και Κρήτη!

Τα επόμενα βήματά της ανακοίνωσε η Τουρκία μετά το μαξιμαλιστικό μανιφέστο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της Δευτέρας. Τη σκυτάλη πήραν χθες τα στελέχη του, κλιμακώνοντας τις προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσοβλου (φωτό) γνωστοποίησε πως θα εκδώσει -μέχρι το τέλος Αυγούστου- νέες άδειες για σεισμογραφικές έρευνες και εξορύξεις και σε άλλες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου – συγκεκριμένα στα όρια Ρόδου, Καρπάθου, Κάσου και Κρήτης!

«Θα συνεχίσουμε κάθε είδους σεισμογραφικές και εξορυκτικές επιχειρήσεις στην περιοχή.
Το “Oruc Reis” θα συνεχίσει τις έρευνές του» επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά. Λίγες ώρες νωρίτερα, σε ένα εθνικιστικό παραλήρημα είχε ολισθήσει και ο Καταγκάι Ερσιγιές, ανώτερος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος ανάρτησε στον λογαριασμό του στο twitter χάρτη της Μεσογείου, στον οποίο επισημαίνονται οι περιοχές που κατά την Αγκυρα αποτελούν τουρκική υφαλοκρηπίδα και τα σύνορα της τουρκικής ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα, στον χάρτη σημειώνονται και τα όρια που προέκυψαν από τη συμφωνία Αθήνας – Καΐρου, τα οποία ο Ερσιγιές χαρακτηρίζει «αυτοαποκαλούμενα όρια».

Ο Τούρκος διπλωμάτης δεν δίστασε να θέσει ξανά θέμα Καστελορίζου, κατηγορώντας την Ελλάδα για «μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς», ενώ τόνισε πως οι αξιώσεις της Ελλάδας έρχονται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο. «Το “Oruc Reis” άρχισε τη δραστηριότητα της υπεράκτιας έρευνας σήμερα (σ.σ.: χθες) στην τουρκική υφαλοκρηπίδα όπως αυτή δηλώθηκε στον ΟΗΕ.

Η Ελλάδα έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση για αυτή τη δραστηριότητα» σημείωσε ο Ερσιγιές. Επιπλέον, ανέφερε στην ανάρτησή του ότι η Ελλάδα έχει προκαλέσει προβλήματα λόγω ενός ελληνικού νησιού 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων με το όνομα Καστελόριζο που βρίσκεται 2 χιλιόμετρα (1,24 μίλια) μακριά από την ηπειρωτική τουρκική χώρα και 580 χιλιόμετρα (360 μίλια) από την ελληνική ηπειρωτική χώρα.

«Η Ελλάδα διεκδικεί 40.000 km2 θαλάσσιας περιοχής δικαιοδοσίας λόγω αυτού του μικρού νησιού και επιχειρεί να σταματήσει το “Oruc Reis” και να μπλοκάρει την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτός ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός δεν είναι συμβατός με το Διεθνές Δίκαιο. Είναι αντίθετος με την αρχή της ισότητας.

Ωστόσο, η Ελλάδα ζητά από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν αυτόν τον ισχυρισμό και να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία να σταματήσει τις νόμιμες υπεράκτιες δραστηριότητές της. Αυτό δεν είναι αποδεκτό και λογικό» επέμεινε ο Ερσιγιές, προσθέτοντας ότι η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ θα πρέπει να ζητήσουν από την Ελλάδα να σταματήσει τους αδικαιολόγητους, άδικους και παράλογους ισχυρισμούς της. «Είναι η Ελλάδα και όχι η Τουρκία που προκαλεί εντάσεις στην περιοχή εξαιτίας αυτών των μαξιμαλιστικών ισχυρισμών» κατέληξε.
Θεανώ Καρούτα.

Τι άλλο θα έκανε η Τουρκία από αυτό που κάνει τώρα, εάν είχαμε υπογράψει ΑΟΖ με την Κύπρου, κατοχυρώνοντας και την επήρεια του Καστελορίζου, σημειώνει ο καθηγητής Ι. Μάζης. Και δεν είναι μόνον η Κύπρος, αλλά και χώρες όπως η Λιβύη, με το «Κοινοβούλιο της Βεγγάζης» να κλείνει το μάτι στην ελληνική πλευρά για τη σύναψη μιας τέτοιας συμφωνίας, που θα δημιουργούσε περαιτέρω προβλήματα στην Τουρκία.

Η ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ με συμφωνίες με όλους τους γείτονες πλην της Τουρκίας θα ήταν σοβαρό πλήγμα για τους τουρκικούς σχεδιασμούς που βασίζονται σε έωλους νομικούς ισχυρισμούς.

Ο τρίτος δρόμος είναι αυτός της αντιπαράθεσης. Η ελληνική πλευρά συνεχώς εξετάζει τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης και σε αυτό το επίπεδο. Η λογική συνέχεια των συνεχών προειδοποιήσεων προς το ερευνητικό σκάφος ότι βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας είναι η διενέργεια νηοψίας από σκάφος του Λιμενικού. Κάτι το οποίο φαίνεται ότι «ξορκίζει» η τουρκική πλευρά, τονίζοντας συνεχώς ότι τα πολεμικά σκάφη της Τουρκίας δεν θα το επιτρέψουν.

Η διενέργεια νηοψίας ως μη στρατιωτική ενέργεια δεν θα αποτελούσε κλιμάκωση από πλευράς Ελλάδος, αλλά απλά άσκηση εθνικής κυριαρχίας. Με τον τρόπο αυτόν η μπάλα θα περνούσε ξανά στην τουρκική πλευρά. Ίσως αυτό που είπε ο βουλευτής της Ελ. Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης, σε ανοιχτή επιστολή του στον Α/ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρο, αποτελεί την τελευταία επιλογή: «Σε καλώ σαν αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων να εφαρμόσεις ό,τι διδάχτηκες στη Σ.Σ.».

.

dimokratianews

Back to top button