breaking newsΕλλάδα

Συγκλονιστικά στοιχεία για τους δυο Τούρκους ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΥΣ του 2001 μας εκθέτουν σήμερα…

Η ανάρτηση μας που αφορούσε το περιστατικό με τους δύο Τούρκους που είχε καταγραφεί στον Έβρο το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου του 2001 αποδείχθηκε καταλυτική, καθώς περισσότερα και εξαιρετικά σημαντικά στοιχεία περιήλθαν σε γνώση μας από φίλους με καλή γνώση και εμπλοκή, οι οποίοι έσπευσαν να μας ενημερώσουν!

 

Συγκεκριμένα, οι δύο Τούρκοι βρισκόταν σε λέμβο στον ποταμό Έβρο.

Τις υποψίες των ελληνικών δυνάμεων που εκτελούσαν καθήκοντα φρούρησης – επιτήρησης της ελληνοτουρκικής μεθορίου στον συγκεκριμένο τομέα, κίνησε το γεγονός ότι τα δύο άτομα ήταν κοντοκουρεμένα και σχετικά νεαρής ηλικίας (περί τα 30 έτη). Δηλαδή, επρόκειτο για προφίλ που δεν ταίριαζε σε περιστασιακούς ψαράδες στο ποτάμι.

Για αυτό ακριβώς τον λόγο συνελήφθησαν και τότε διαπιστώθηκε ότι:

Επρόκειτο για δύο αξιωματικούς του Μηχανικού των Τουρκικών Χερσαίων Δυνάμεων – Ήταν οπλισμένοι με πιστόλια και το κυριότερο

>Στην κατοχή τους βρέθηκαν λεπτομερείς χάρτες όπου επί αυτών είχαν σημειωθεί τα σημεία τάξης των πλωτών γεφυρών εφόδου και λοιπών συστημάτων γεφυροποιίας που θα χρησιμοποιούσαν οι τουρκικές δυνάμεις για τη διάβαση του Έβρου καθώς και τα σημεία – οδοί διέλευσης των δυνάμεων μετά τη διεκπεραίωση τους στην ελληνική όχθη του ποταμού.

>Οι δύο αξιωματικοί πραγματοποιούσαν βυθομετρήσεις σε επιλεγμένα σημεία στο πλαίσιο διαδικασίας επαλήθευσης των δεδομένων που περιλαμβανόταν στους χάρτες.

Όπως είναι φυσικό, τα εντυπωσιακά δεδομένα της σύλληψης αναφέρθηκαν όχι μόνο στην στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και στο επίπεδο του πρωθυπουργού.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε του υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας που χαρακτήρισε ως «ευχάριστο γεγονός τη συνεργασία μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων» καθιστά εύκολα αντιληπτή την εξέλιξη της υπόθεσης. Θα μπορούσαμε ή όχι να τους έχουμε ασκήσει απόλυτα αιτιολογημένη δίωξη για κατασκοπεία; Το γνωστό τουρκικό ευχαριστώ το εισπράττουμε σήμερα, με καθυστέρηση…

Δεκαεπτά χρόνια αργότερα, δύο μέλη ελληνικού περιπόλου που έφεραν στολές βρίσκονται αιχμαλωτισμένα στην Τουρκία με μη δυνάμενο προς το παρόν να προβλεφθεί αίσιο τέλος της περιπέτειας τους.

Πέραν της ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΑΤΙΜΙΑΣ που η αναφορά του συγκεκριμένου περιστατικού αποκαλύπτει, ή μάλλον τεκμηριώνει (…) θα πρέπει να αναφερθούν τα ακόλουθα:

Κοινός παρονομαστής και στις δύο περιπτώσεις η κατευναστική πολιτική της ελληνικής πλευράς η οποία, όπως έχει πολλάκις αποδειχθεί τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια, επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκει.

Δυστυχώς τα ελληνικά ανάλογα του γαλλικού «pourquois», δηλαδή η επίδειξη… «στρατηγικής ψυχραιμίας» (όπως λέμε «ταπί και ψύχραιμοι») και οι «κόκκινες γραμμές» (είναι να απορείς πως δεν έχουν εξαφανιστεί από την αγορά οι κόκκινοι μαρκαδόροι), αποτελούν το άλλοθι της αδράνειας, των φοβικών συνδρόμων και της παντελούς έλλειψης στρατηγικού σχεδιασμού.

Αποτέλεσμα η Ελλάδα μετατρέπεται σταδιακά σε γεωστρατηγικό «καρπαζοεισπράκρορα» και φυσικά εκλιπαρεί ξένες δυνάμεις ώστε στην καλύτερη περίπτωση να διαδραματίσει ρόλο, ως κομπάρσος, στις εξελισσόμενες αναδιατάξεις και την υπό ανάδυση νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες συγκεκριμένων αξιωματούχων, που έχουν πετύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα, είναι εξαιρετικά αμφίβολο κατά πόσον μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να ακολουθήσει τον «βηματισμό», καθώς το σύνηθες είναι να πρυτανεύουν μικροκομματικοί υπολογισμοί και συντροφικά μαχαιρώματα.

Το «δαιμόνιο» της φυλής, με την αρνητική έννοια…

defence-point

Back to top button