breaking newsΚύπροςΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καί στην Κύπρο Εγκλήματα με θύματα ηλικιωμένους σε νοσοκομεία

 

  Μαριλένα Παναγή   

Τα πεπραγμένα μας ως πολιτεία και ως κοινωνία στον τομέα της Υγείας όπως καταγράφονται στις καταγγελίες που έφεραν χθες στο φως της δημοσιότητας η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου και το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας μόνο ντροπή προκαλούν.

Πρόκειται για πραγματικά περιστατικά τα οποία καταγράφηκαν σε νοσηλευτήρια σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα εντός και εκτός ΓεΣΥ, σε δομές παροχής φροντίδας ή στα σπίτια ηλικιωμένων ανθρώπων. 

Τα μεταφέρουμε όπως αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης. Η οποιαδήποτε παρέμβαση θα τα αποδυνάμωνε.

Στην Κύπρο λοιπόν που διανύει την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα:

> Ηλικιωμένος βρισκόταν στο πάτωμα στο διάδρομο του σπιτιού του για τρεις μέρες. Δεν τον εντόπισε κανένας, δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με κανέναν. Πέθανε.

> Ηλικιωμένη βρισκόταν στο μπάνιο στο σπίτι της για 18 ώρες και περίμενε να την ψάξει κάποιος γιατί δεν μπορούσε να βρει διαφορετικά βοήθεια.

> Ηλικιωμένοι ασθενείς, όταν καταγγείλουν κακοποίηση ή παραμέληση τους στο Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας ή στο Παρατηρητήριο Ασθενών ενώ ακόμα βρίσκονται σε νοσηλεία, βιώνουν στη συνέχεια εκδικητική συμπεριφορά από κάποιους επαγγελματίες υγείας. Παράδειγμα, περιστατικό ηλικιωμένου τον οποίο άφησαν με την ίδια πάνα λερωμένη για σχεδόν ολόκληρη την ημέρα αλλά και περίπτωση άλλου ηλικιωμένου ο οποίος ζήτησε νερό και του έδωσαν να πιει, τέσσερις ώρες αργότερα.

> Σε ηλικιωμένη έδωσαν υπερδοσολογία φαρμάκων. Κατέστη σχεδόν ανάπηρη λόγω παρενεργειών.

> Υπερήλικη βρέθηκε να νοσηλεύεται ημίγυμνη σε θάλαμο μαζί με άνδρες. Δόθηκε η απάντηση ότι δεν απαγορεύεται η λειτουργία μεικτών θαλάμων.

> 76χρόνος με σοβαρό πρόβλημα υγείας, μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό νοσοκομείο της επαρχίας του και του είπαν ότι δεν υπάρχει γιατρός της κατάλληλης ειδικότητας. Πήγε σε δεύτερο ιδιωτικό νοσοκομείο του ΓεΣΥ, του είπαν ότι δεν υπήρχε διαθέσιμη κλίνη και παραπέμφθηκε στο γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας όπου περίμενε με τις ώρες στο ΤΑΕΠ πριν εισαχθεί σε θάλαμο.

> Ηλικιωμένος ενώ είχε διασωληνωθεί νοσηλευόταν εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Είπαν στα παιδιά του ότι δεν είχε ελπίδες να ζήσει για αυτό τον άφησαν εκτός ΜΕΘ.

> Ηλικιωμένη ασθενής νοσηλευόταν ιδιωτικά σε κέντρο αποκατάστασης για δύο μήνες και πλήρωνε χωρίς καμία βελτίωση. Την ενέκριναν από τον ΟΑΥ για να λαμβάνει τις υπηρεσίες μέσω του ΓεΣΥ. Επειδή η κατάσταση της χειροτέρευε, την μετέφεραν σε ιδιωτικό νοσοκομείο εκτός ΓεΣΥ όπου δεν την δέχθηκαν επειδή δεν είχαν ελεύθερες κλίνες. Την έστειλαν πίσω στο ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης το οποίο όμως δεν την δέχθηκε επειδή ούτε και εκεί υπήρχαν διαθέσιμες κλίνες.

> 74χρονος, χτύπησε το πόδι του και μεταφέρθηκε σε ΤΑΕΠ ιδιωτικού νοσοκομείου όπου τους είπαν ότι δεν διέθεταν ορθοπεδικό γιατρό και επειδή όπως τους είπαν στο γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας θα καθυστερούσαν και θα ταλαιπωρούνταν, τους συμβούλευσαν να πάνε σε άλλο ιδιωτικό νοσοκομείο που διαθέτει ΤΑΕΠ. Στο νοσοκομείο αυτό, αφού έκαναν τις απαραίτητες εξετάσεις τους είπαν ότι έπρεπε να πάνε στο γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας επειδή εκεί θα τους στοίχιζε πολύ ακριβά. Στο ΤΑΕΠ του γενικού νοσοκομείου Λευκωσίας περίμεναν 13 ώρες μέχρι να εισαχθεί σε θάλαμο.

> 92χρονος νοσηλευόταν σε κρατικό νοσοκομείο με δεμένα τα χέρια του. Η κόρη του προχώρησε σε καταγγελία.

Η ΟΣΑΚ είχε λάβει παράπονο για ένα ηλικιωμένο τον οποίο ο γαμπρός του είχε βρει, κατά το επισκεπτήριο δεμένο στο κρεβάτι του. Μετά από διερεύνηση όμως του συγκεκριμένου περιστατικού, διαπιστώθηκε ότι την ίδια μέρα, στον ίδιο θάλαμο ήταν δεμένοι στα κρεβάτια τους κι άλλοι ηλικιωμένοι.

> Τον Ιανουάριο η ΟΣΑΚ δημοσιοποίησε περιπτώσεις ηλικιωμένων οι οποίοι προσβλήθηκαν από κορωνοϊό τον οποίο τους μετέδωσαν συγγενείς ασθενών που εισέρχονταν στους θαλάμους νοσηλείας χωρίς να φορούν προστατευτική μάσκα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λ. Γρηγορίου: Νοσοκομείο μας επέστρεψε γυμνή, ηλικιωμένη που νοσηλευόταν

> Αρκετά παράπονα αφορούν ηλικιωμένους ασθενείς οι οποίοι βρίσκονταν για πάρα πολλές ώρες σε ΤΑΕΠ επειδή «τσακώνονταν» μεταξύ τους, πνευμονολογικά, παθολογικά και καρδιολογικά τμήματα για το ποιος θα τους κάνει εισαγωγή.

«Ντροπή σε όλους μας. Ως πολιτεία και ως κοινωνία έχουμε αποτύχει. Η κατάντια μας δυστυχώς διαπιστώνεται και από το γεγονός ότι ο ΟΑΥ υποχρεώθηκε να εντάξει την περίθαλψη των ηλικιωμένων στα ποιοτικά κριτήρια που αφορούν τις αποζημιώσεις των νοσοκομείων του ΓεΣΥ. Σε ένα κράτος που σέβεται την τρίτη ηλικία και μια κοινωνία που τιμά τους ηλικιωμένους της, η πρόσβαση των ηλικιωμένων σε υπηρεσίες υγείας σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περιλαμβάνεται στα κίνητρα για εξασφάλιση μεγαλύτερων αποζημιώσεων. Εμείς το κάναμε και αυτό, επειδή, όπως η ΟΣΑΚ καταγγέλλει από την έναρξη της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης στο ΓεΣΥ, αρκετά από τα ιδιωτικά νοσοκομεία δεν εξυπηρετούν ηλικιωμένους και παθολογικά περιστατικά», ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ Μάριος Κουλούμας.

«Η κακοποίηση σε όλες τις μορφές, η παραμέληση και η οικονομική εκμετάλλευση των ηλικιωμένων, είναι σιωπηρά εγκλήματα που συνήθως συμβαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες σε νοσηλευτήρια, σε οίκους ευγηρίας ακόμα και στα ίδια τους τα σπίτια. Τα θύματα τις περισσότερες φορές αδυνατούν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους. Πέραν από μια έκθεση του ΣΠΑΒΟ το 2017 που ανέφερε ότι ο οργανισμός είχε λάβει 726 τηλεφωνήματα σε έναν χρόνο από άτομα άνω των 60 ετών ότι είχαν κακοποιηθεί, δεν υπάρχουν άλλα δημοσιευμένα στοιχεία», ανέφερε από πλευράς του διευθυντής του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας Δήμος Αντωνίου.

Οι πολίτες φοβούνται να καταγγείλουν

Κρατάει χρόνια η διαδικασία για εφαρμογή του «κόκκινου κουμπιού»

Δυστυχώς, όπως επεσήμαναν Μάριος Κουλούμας και Δήμος Αντωνίου, τα παράπονα και οι καταγγελίες τις περισσότερες φορές φθάνουν μέχρι την ΟΣΑΚ ή το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας. «Ηλικιωμένοι κακοποιούνται στα σπίτια τους ή σε άλλες δομές. Φθάνουν τα παράπονα στο Παρατηρητήριο αλλά μετά ο κόσμος δεν καταγγέλλει επίσημα στην Αστυνομία επειδή φοβάται», είπε ο κ. Αντωνίου. «Σχεδόν καθημερινά έχουμε αναφορές για απαξιωτική συμπεριφορά, για παραμέληση, για κατακλύσεις, πληγές στο σώμα λόγω κακής φροντίδας».

Οι διαδικασίες για την εφαρμογή του «κόκκινου κουμπιού» (εξοπλισμός για κλήσεις επείγουσας ανάγκης) άρχισε το 2018, ακόμα βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο ηλικιωμένος που βρισκόταν τρεις ημέρες στο διάδρομο του σπιτιού του και τελικά πέθανε ή η ηλικιωμένη που βρισκόταν για 18 ώρες στο μπάνιο, θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν.

Το 2018 εξάλλου, είχε αποφασιστεί η ένταξη των φροντιστών υγείας στα νοσηλευτήρια. Ούτε αυτή η απόφαση δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί.

Κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης, ΟΣΑΚ και Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με στόχο, όπως είπε ο κ. Αντωνίου, «να οργανωθούν εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, σε συνεργασία με φορείς και οργανώσεις, για το τόσο σοβαρό θέμα αλλά και ένταξη σχετικών παρουσιάσεων/διαλέξεων στην εκπαίδευση σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Αν είμαστε τυχεροί, θα γεράσουμε

Κρατάω δύο προτάσεις από τον πρόεδρο της ΟΣΑΚ: «Μιλάμε για τους γονείς και για τους παππούδες μας. Θυμίζουμε σε όλους ότι, αν είμαστε τυχεροί, θα βρεθούμε σύντομα στη θέση τους. Δεν νομίζω να ήθελε κάποιος από εμάς, τους μελλοντικούς ηλικιωμένους, να μας συμπεριφέρονται οι νεότεροι κατά τρόπο που θα προσβάλλει την αξιοπρέπεια μας». Οι ευθύνες των αρμοδίων, οι ευθύνες των επαγγελματιών, οι ευθύνες του κράτους είναι αδιαμφισβήτητες. Ευθύνη όμως φέρουμε όλοι μας ως κοινωνία. Όπως αναφέρθηκε και στη διάσκεψη, κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 80% των νεκρών, πέραν των 1000 ατόμων, ήταν ηλικιωμένοι και υπερήλικες. Εμείς είμαστε εκείνοι που αποτύχαμε να τους προστατεύσουμε. Κάθε Παρασκευή ανακοινώνονται κατά μέσο όρο 4-6 νέοι θάνατοι. «Εν γέροι εφάαν τα ψουμιά τους», λέμε και επιστρέφουμε στην καθημερινότητα μας.

philenews

Back to top button