breaking newsΔιεθνή

Αγρότες: Πονοκέφαλο στις Βρυξέλλες προκαλεί το κίνημα των τρακτέρ – Μαζικές διαδηλώσεις ανά την Ευρώπη

Αγρότες: Σε ισχυρό πονοκέφαλο για την Ευρώπη αποδεικνύονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών, με τα τρακτέρ να μπλοκάρουν τους δρόμους τόσο στη Γερμανία όσο και σε άλλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ξεκινήσει την Πέμπτη συνομιλίες με εκπροσώπους συνδικάτων, την ώρα που τα γεωργικά επιδόματα, οι τεχνολογικές καινοτομίες και η ανταγωνιστικότητα, θα τεθούν επί τάπητος.

Ήδη, πάντως, από τον Ιούνιο του 2022, φάνηκαν οι πρώτες αντιδράσεις στην Ολλανδία όταν η κυβέρνηση παρουσίασε σχέδια για τη μείωση των εκπομπών αζώτου μέσω της μείωσης του κοπαδιού των τεσσάρων εκατομμυρίων αγελάδων της χώρας κατά σχεδόν το ένα τρίτο.

Οι αγρότες δήλωσαν ότι η κίνηση αυτή θα τους κατέστρεφε.

Στο μεταξύ, οι ενώσεις αζώτου που παράγονται από την κοπριά μπορούν να βλάψουν τους φυσικούς οικοτόπους.

Ωστόσο οι αγρότες στην Ολλάνδία, σε μία χώρα που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας τροφίμων στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, αντέδρασαν με οργή, ρίχνοντας κοπριά και σκουπίδια στους δρόμους και αποκλείοντας αποθήκες σούπερ μάρκετ.

Οι διαμαρτυρίες τους προκάλεσαν την υποστήριξη μεταξύ άλλων και του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υποστήριξε ότι οι Ολλανδοί αγρότες πολεμούν την «κλιματική τυραννία».

Όσον αφορά στην ανατολική Ευρώπη, τους τελευταίους μήνες, έντονες είναι οι αντιδράσεις στην Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία, όπου οι παραγωγοί τροφίμων διαμαρτύρονται για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Αφού η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία και εμπόδισε τη χώρα να χρησιμοποιεί τη Μαύρη Θάλασσα για να εξάγει τα προϊόντα της, η ΕΕ ανέστειλε τους τελωνειακούς δασμούς στις εισαγωγές από την Ουκρανία και δημιούργησε διαδρόμους ώστε το Κίεβο να μπορεί να διακινεί τα δημητριακά του μέσω της ΕΕ στις παγκόσμιες αγορές.

Όμως, λόγω των προβλημάτων μετακίνησης, τα σιτηρά άρχισαν να συσσωρεύονται στις χώρες της ΕΕ και να καταγράφεται πτώση στις τιμές.

Αγρότες με τα τρακτέρ τους στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία μπλόκαραν τα συνοριακά περάσματα με την Ουκρανία ενώ στην Πολωνία η οργή που ξεσηκώθηκε προκάλεσε την παραίτηση του υπουργού Γεωργίας, τον Απρίλιο του 2023.

Στη Γερμανία, οι αγρότες έχουν ξεσηκωθεί από τις αρχές Ιανουαρίου για το σχέδιο της κυβέρνησης να καταργήσει τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τα καύσιμα των γεωργικών μηχανημάτων.

Στις 8 Ιανουαρίου, συγκεκριμένα, ξεκίνησαν τις πανεθνικές συγκεντρώσεις, αποκλείοντας πολλά κέντρα πόλεων και μεγάλες οδικές αρτηρίες με τρακτέρ, ενώ έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν να διεκδικούν τα αιτήματά τους.

Οι αγρότες στη Γαλλία είναι επίσης δυσαρεστημένοι από την αύξηση του κόστους παραγωγής και τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς.

Το φθινόπωρο, γύρισαν ανάποδα τις πινακίδες για να δείξουν ότι ο ίδιος ο κόσμος είναι ανάποδα. Τις τελευταίες ημέρες έχουν αποκλείσει δεκάδες μεγάλους αυτοκινητόδρομους και έναν πυρηνικό σταθμό. Σημειώνεται ότι το πρωί της Τρίτης μια γυναίκα έχασε τη ζωή της όταν ένα αυτοκίνητο προσπάθησε να περάσει με τη βία μέσα από ένα οδόφραγμα στην Αριέζ, στη νότια Γαλλία.

n PrimeNews.

Back to top button