breaking newsΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανησυχία για το εμβόλιο της AstraZeneca!

Οι δοκιμές έχουν σταματήσει ήδη δύο φορές λόγω επιπλοκών σε εθελοντές. Η τρίτη φορά μπορεί να είναι η… φαρμακερή

 

Το πρωτόκολλο του εμβολίου ενάντια στον κορονοϊό το οποίο ετοιμάζει η AstraZeneca δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο, σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times», οι οποίοι αποκάλυψαν ότι οι δοκιμές διακόπηκαν και δεύτερη φορά, μια και εντοπίστηκε κι άλλος ασθενής που εμφάνισε παρενέργειες! Πλέον η ανησυχία όσο όμως και η καχυποψία της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, καθώς το εμβόλιο, που παρασκευάζεται σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και οι δοκιμές του εμπλέκονται σε περιστατικά πρόκλησης νευρολογικών παθήσεων σε εθελοντές, τα οποία ουδείς μπορεί να υποτιμήσει.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η πρώτη εθελόντρια εμφάνισε οίδημα στη σπονδυλική στήλη έπειτα από τη χορήγηση δύο δόσεων του εμβολίου, ασθένεια που είναι γνωστή ως εγκάρσια μυελίτιδα και μπορεί να προκαλέσει αδυναμία σε χέρια και πόδια, παράλυση, πόνο και προβλήματα στο γαστρεντερικό και στην ουροδόχο κύστη. Όσο για τη δεύτερη περίπτωση; Αναφέρεται σε έγγραφο που δημοσιεύτηκε και φέρει ημερομηνία 11 Σεπτεμβρίου, στο οποίο γίνεται λόγος για γυναίκα εθελόντρια από τη Βρετανία.

«Αν προκύψουν δύο περιπτώσεις, τότε ξεκινά να δείχνει επικίνδυνο μοτίβο» δήλωνε στους «New York Times» ο Μαρκ Σλίφκα, ειδικός σε θέματα εμβολίων στο πανεπιστήμιο του Ορεγκον. Είπε δε με σαφήνεια ότι «εάν εμφανιστεί και τρίτη περίπτωση νευρολογικής διαταραχής στο γκρουπ των δοκιμών, τότε μπορεί να πέσουν οι τίτλοι τέλους για το συγκεκριμένο εμβόλιο», με ό,τι αυτό συνεπάγεται στον αγώνα δρόμου της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για την ανακάλυψη του σωτήριου εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού.

Από την πλευρά της, εντούτοις, η AstraZeneca επιμένει ότι τα περιστατικά «είναι σχεδόν απίθανο να σχετίζονται με το εμβόλιο ή ότι δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για να δηλώσει κανείς πως η ασθένεια σχετίζεται ή δεν σχετίζεται με το εμβόλιο». Το μέγα ερώτημα που παραμένει αναπάντητο, πάντως, είναι γιατί η εταιρία δεν ενημέρωσε άμεσα την κοινή γνώμη για τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στην υγεία των δύο εθελοντών.

dimokratianews
Back to top button