breaking newsΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αστείες δικαιολογίες για τις Μυκήνες

Προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ότι η φωτιά δεν προκάλεσε ζημιές, με τη Μενδώνη να δηλώνει κυνικά ότι «δεν έγινε και τίποτε».

Τ η θεωρία… «ολίγον έγκυος» χρησιμοποίησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, δηλώνοντας ότι ο επισκέπτης θα βλέπει… λίγο καμένο το ανάκτορο των Μυκηνών, μετά την πυρκαγιά που πέρασε ανεμπόδιστη μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο την Κυριακή! Ήταν ακόμα μία από τις πολλές προσπάθειες που κάνει από χθες η κυβέρνηση για να πείσει ότι η πυρκαγιά δεν προκάλεσε ζημιές στην περίλαμπρη πρωτεύουσα των Ατρειδών.

Δυστυχώς, όμως, παρά την προσπάθεια και την αυτοψία της υπουργού που πήγε χθες το πρωί άρον άρον στην περιοχή, ο φακός είναι αδιάψευστος μάρτυρας της αλλοίωσης του τοπίου, με τις μαυρισμένες από τις πύρινες γλώσσες μεγαλιθικές κατασκευές των Μυκηνών. Για την ώρα δεν έχει εμφανιστεί ένας αρμόδιος παράγοντας να αναλάβει την ευθύνη, αλλά πώς να γίνει αυτό όταν η αρμόδια υπουργός τα βρήκε όλα καλά;

«Το γεγονός ότι ο χώρος ήταν απολύτως αποψιλωμένος και δεν υπήρχαν καθόλου ξερά χόρτα, επομένως δεν υπήρχε ύλη για να καεί, ήταν το σωτήριο για τα μνημεία, διότι δεν δημιουργήθηκαν θερμικά φορτία που θα επιβάρυναν και θα δημιουργούσαν σοβαρά προβλήματα στους δομικούς λίθους των μνημείων» δήλωσε με στόμφο η υπουργός. Σε ερώτηση για το πότε θα είναι ξανά επισκέψιμος ο χώρος, η κυρία Μενδώνη δεν ήταν σαφής. «Θα ανοίξουν γρήγορα και το μουσείο, που είναι κλειστό για προληπτικούς λόγους, και ο αρχαιολογικός χώρος» είπε και προκάλεσε αίσθηση με την απαράδεκτη δήλωσή της για τη ζημιά που προκλήθηκε: «Το να βλέπει λίγο και ο επισκέπτης το καμένο κάτω δεν είναι και τίποτα τρομερό»!

Το δούλεμα, όμως, δεν σταματά εδώ, αφού, παρά όσα είπε μπροστά στις κάμερες η υπουργός, η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού για την πρώτη εκτίμηση για τη φωτιά αναφέρει αυτολεξεί:

«Οι περιοχές που επλήγησαν εντός του αρχαιολογικού χώρου είναι: Η Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου, οι Βόρειες Αποθήκες, η περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου, η άνω δυτική κλιτύς της Ακρόπολης, η ΝΔ Συνοικία και η περιοχή του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών».

Τελικά, ποιον να πιστέψουμε; Την υπουργό, την ανακοίνωση του υπουργείου ή τις θλιβερές εικόνες με τα μαυρισμένα μνημεία και τον περιβάλλοντα χώρο να έχει μετατραπεί σε κρανίου τόπο;

Οπωσδήποτε θα πρέπει να αναζητηθούν συνολικές ευθύνες για το πώς κινητοποιήθηκε και πόσο αποτελεσματικά αντέδρασε ο κρατικός μηχανισμός ενόσω ήταν σε εξέλιξη η πυρκαγιά που διέσχισε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σαν να ήταν… ξέφραγο χωράφι! Όμως η αναζήτηση ευθυνών πρέπει να στοχεύσει και στο αν αυτό το παγκόσμιας ακτινοβολίας μνημείο είχε θωρακιστεί με άρτια και λειτουργικά συστήματα πυρασφάλειας μετά το πάθημα στην Αρχαία Ολυμπία το 2007.

Ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν η παροχή νερού ήταν επαρκής για το έργο των πυροσβεστών. Οι καταγγελίες και η κριτική για το αντίθετο φουντώνουν, όπως, για παράδειγμα, η μαρτυρία του βουλευτή Αργολίδας του ΚΙΝ.ΑΛ. Ανδρέα Πουλά, που δήλωσε ότι είδε τα πυροσβεστικά οχήματα να λαμβάνουν νερό από το διπλανό τοπικό διαμέρισμα των Φιχτίων, λόγω της μη επαρκούς υδροδότησης!

Σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση: «Λίγη ντροπή δεν θα έβλαπτε»…

Θλίψη και αγανάκτηση προκαλούν όχι μόνον στο πανελλήνιο αλλά διεθνώς οι εικόνες των απανθρακωμένων Μυκηνών, τις οποίες η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να προστατέψει, τη στιγμή μάλιστα που εντός του αρχαιολογικού χώρου βρίσκονταν πολυάριθμοι επισκέπτες. Χειρότερο όμως και από το ίδιο το φρικτό γεγονός ήταν οι δικαιολογίες που επιστράτευσε η υπουργός Πολιτισμού στην προσπάθειά της να εξωραΐσει την κατάσταση και να υποστηρίξει ότι «δεν έγινε και τίποτε»!

Απαντώντας στη Βουλή χθες, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρολιάκου, η Λίνα Μενδώνη δήλωσε αφοπλιστικά: «Τα καμένα χόρτα είναι δυσάρεστη εικόνα. Αλλά είναι καμένα χόρτα.

Μη μιλάμε στο σπίτι του καμένου για φωτιές!» Νωρίτερα δε η ίδια, δείχνοντας ότι ζει σε έναν παράλληλο κόσμο, υποστήριξε ότι «το κράτος κινητοποιήθηκε κι έχει προβλέψει ώστε να μην προκληθεί ζημιά στον αρχαιολογικό χώρο.

Το κράτος αντέδρασε. Ατυχές το γεγονός, ευτυχές όμως ότι δεν έχουμε την παραμικρή ζημία στα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου. Είμαι περήφανη που η φωτιά αντιμετωπίστηκε και δεν προκάλεσε ζημιά στον αρχαιολογικό χώρο»…

 

dimokratianews
Back to top button