Κ. Μαυρίδης για Τουρκία: «Δε διαπραγματεύεσαι με τον κροκόδειλο πώς να σε καταβροχθίσει» – «Ο διάλογος με αυτή την Τουρκία συνιστά διαπραγμάτευση για το πώς να μας καταβροχθίσει ο κροκόδειλος και για αυτό μοναδική επιλογή είναι η επιβολή αυστηρών κυρώσεων από την ΕΕ» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) σε διαφορετικές παρεμβάσεις του στην Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ενόψει της συζήτησης και του ψηφίσματος αναφορικά με τις τουρκικές παρανομίες στην Αν. Μεσόγειο στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την επόμενη εβδομάδα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κ. Μαυρίδης τόνισε ότι «το τι συμβαίνει στην Αν. Μεσόγειο είναι ξεκάθαρο. Η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της ΕΕ με συγκεκριμένο τρόπο κατά δύο κρατών μελών της ΕΕ (Κύπρου και Ελλάδας).
Αυτή η παράνομη επίθεση στρέφεται κατά των κανόνων επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ, η οποία λειτουργεί επειδή υπάρχει σεβασμός των κανόνων του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου.
Συνεπώς, η τουρκική παραβατικότητα και επεκτατικότητα συνιστά επίθεση κατά της ΕΕ και γι’ αυτό θα πρέπει να μας βρει ενωμένους με την επιβολή αυστηρών οικονομικών κυρώσεων και απαγόρευσης πώλησης όπλων στην Τουρκία».
Ο Κ. Μαυρίδης αναφερόμενος στην ανάγκη για διάλογο εξήγησε τα εξής: «Για τις συστάσεις περί διαλόγου, επισημαίνω ότι ο διάλογος αποτελεί αναπόφευκτο μέρος της ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ των λαών και των κρατών.
Όμως, η Τουρκία δεν περιορίζεται μόνο σε πολεμικές απειλές στο Αιγαίο, αλλά στην περίπτωση της Κύπρου ειδικότερα, έχει ήδη εισβάλει στην διεθνώς ρυθμισμένη ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επομένως, δεν μπαίνεις σε διάλογο και διαπραγματεύσεις με τον κροκόδειλο με θέμα το πώς να σε καταβροχθίσει.
Ο διάλογος έχει νόημα σε διεθνές επίπεδο όταν γίνεται στη βάση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και όχι με βάση τις απειλές του δυνατού για άσκηση βίας με όπλα, πράγμα που παραπέμπει σε εποχή της Ιστορίας στην Ευρώπη που ντροπιάζει την ανθρωπότητα».
Καταλήγοντας, ο κ. Μαυρίδης ανέφερε χαρακτηριστικά «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως δημοκρατικό όργανο που εκφράζουμε τις συνειδήσεις των Ευρωπαίων πολιτών, οφείλουμε να στείλουμε μέσω του επικείμενου ψηφίσματος ένα συντριπτικό και ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία και στους ευρωπαίους πολίτες.
Ότι, η πολιτική της ΕΕ δεν βασίζεται σε “δύο μέτρα και δύο σταθμά” αλλά στις αρχές και τις αξίες της ΕΕ που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο».
freepen