breaking newsΕλλάδα

Είναι τραγικό λάθος η θέση του ΥΠΕΞ: Δεν αρκεί να αποσύρει το ORUC REIS για να γίνει διάλογος – Να αποσύρει όλα τα πλοία από κυπριακή ΑΟΖ και να αποκηρύξει τουρκολυβικό και “Γαλάζια Πατρίδα”

 

Σε ένα τραγικό λάθος τείνει να υποπέσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, διαλαλώντας εδώ κι εκεί ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, αν η Τουρκία αποσύρει το ORUC REIS.

Πέραν της απόσυρσης του ORUC REIS, η Ελλάδα πρέπει να απαιτήσει τα εξής για να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την Τουρκία:

  1. Την ακύρωση του τουρκολυβικού μνημονίου, που παραβιάζει βάναυσα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, καταργώντας στην πράξη το δικαίωμα των νησιών στην ΑΟΖ κια την υφαλοκρηπίδα.

  2. Την απόσυρση από την Κύπρο και την Κυπριακή ΑΟΖ όλων των πλοίων, ερευνητικών, γεωτρυπάνων και πολεμικών, που διεξάγουν πειρατικές έρευνες και γεωτρήσεις.

  3.  Την ακύρωση του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας”.

Εάν δεχτούμε διάλογο, χωρίς να εκπληρωθούν οι παραπάνω όροι, στην ουσία τους αποδεχόμαστε και τους νομιμοποιούμε.

Απλά να σκεφθούν εκείνοι που χαράσσουν την ελληνική εξωτερική πολιτική, εάν η Τουρκία θα δεχόταν να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, με ελληνικά ερευνητικά πλοία να οργώνουν την ΑΟΖ της Κύπρου, που διεκδικούν τα κατεχόμενα, εάν είχαμε υπογράψει οριοθέτηση με την Κύπρο και αν είχαμε κι εμείς διακηρυγμένο το δόγμα των “Τριών Θαλασσών”, που θα είχε ως στόχο να αποκτήσει η Ελλάδα πρόσβαση στον Εύξεινο Πόντο και τη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Τα παραδείγματα που έφερα δεν σημαίνουν τίποτα και τα επικαλούμαι απλώς για την ανάγκη της σύγκρισης, για να καταδειχθεί το τεράστιο ολίσθημα που φαίνεται ότι είναι έτοιμη να κάνει η Ελλάδα.

Σ.Κ.

infognomonpolitics

Back to top button