breaking newsΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καθηγητής της Οξφόρδης: Η επιβολή των μασκών στα σχολεία έγινε χωρίς την προαπαιτούμενη επιστημονική έρευνα!

 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ

Γράφει η Lucy Johnson, συντάκτρια θεμάτων υγείας

 

Ο εξαναγκασμός των παιδιών να φορούν μάσκες στα σχολεία αποτελεί μέρος μιας μη-συντονισμένης προσέγγισης διεσπαρμένων πυρών από μια κυβέρνηση «που της λείπει η πολιτική βούληση» να μελετήσει τα πραγματικά στοιχεία, προειδοποιεί ένας καθηγητής.

Ο Δρ Carl Heneghan είπε ότι το δόγμα της μάσκας ήρθε στο προσκήνιο την ώρα που η αναπληρώτρια κυβερνητική αξιωματούχος υγείας της Μ. Βρετανίας παραδέχθηκε πως δεν υπήρχε σοβαρή ένδειξη ότι οι μάσκες θα βοηθούσαν με την ασθένεια.

Αυτό συνέβη παρά την κοινωνική και ψυχολογική ζημιά που θα προκαλούσαν οι μάσκες στους μαθητές, όπως ανέφερε.

Τόνισε ότι από φαρμακευτική σκοπιά, έπρεπε να γίνουν υψηλής ποιότητας δοκιμές προτού να υλοποιηθεί η χρήση μασκών. Αλλά κατά τη θεώρηση των κοινωνικών επιπλοκών, ανέφερε, λίγο βάρος είχε πέσει στα αρνητικά των μασκών.   

Ο Καθηγητής Heneghan, του Κέντρου Αποδεικτικής Ιατρικής (ή Ιατρικής Βάσει Αποδείξεων, στα αγγλικά Evidence-Based Medicine) στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είπε ότι χρειάζονταν περισσότερα στοιχεία και περαιτέρω μελέτες προτού να περάσουν τέτοιες εντολές.

Τα σχόλιά του έγιναν καθώς οι μαθητές επέστρεφαν στο σχολείο μετά την επιβολή καλυμμάτων στα πρόσωπα από την Κυβέρνηση στις περιοχές σε καραντίνα. Στους διευθυντές των σχολείων σε περιοχές εκτός καραντίνας δόθηκε η διακριτική δυνατότητα να επιβάλλουν τη χρήση μασκών προσώπου στους μαθητές έξω από τις τάξεις τους.

Ο Καθηγητής Heneghan είπε: «Η Jenny Harries, αναπληρώτρια κυβερνητική αξιωματούχος υγείας, πρόσφατα ανέφερε ότι οι ενδείξεις για τη χρήση των μασκών ‘δεν είναι ισχυρές προς καμία κατεύθυνση’, δηλαδή δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ούτε υπέρ ούτε κατά της χρήσης. Με δεδομένη την σχετική αβεβαιότητα, χρειαζόμαστε επειγόντως έρευνα που να υποστηρίξει με στοιχεία τη νέα οδηγία».

Είπε επίσης: «Η χρήση μασκών μπορεί να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνική ευημερία. Στην περίπτωση των φαρμάκων κατανοούμε ξεκάθαρα την ανάγκη να γίνεται κατάλληλη έρευνα που να ζυγίζει τα πλεονεκτήματα έναντι των μειονεκτημάτων (παρενεργειών) προτού τα χρησιμοποιήσουμε».

«Αυτό που επιβάλλεται στην κοινωνία είναι μια τεράστια παρέμβαση με πολλές άγνωστες και δυνητικά καταστροφικές συνέπειες, αλλά δεν κάνουμε την έρευνα για να το δικαιολογήσουμε».

«Είναι ζωτικής σημασίας να λαμβάνουμε αποφάσεις κατόπιν ορθής πληροφόρησης και να σταματήσουμε να παρεμβαίνουμε τόσο δυναμικά στην κοινωνία με βάση στοιχεία κακής ποιότητας, έτσι ώστε τελικά το κοινό να μπορέσει να κατανοήσει πόσος πραγματικά είναι ο κίνδυνος να μολυνθεί από αυτό τον ιό, και έτσι ανάλογα να λαμβάνει τις δικές του αποφάσεις».

«Έχουν προκληθεί, για παράδειγμα, πολύ περισσότεροι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα στον κόσμο αυτό το χρόνο από ότι από τον κορωνοϊό, αλλά δεν εξαναγκάζουμε τους πάντες να οδηγούν με 10χλμ/ώρα».

«Το μηδενικό ρίσκο δεν υφίσταται, είναι μια ουτοπία, αλλά τώρα πια έχουμε μια κοινωνία στην οποία υπάρχει μια επιλεκτική εστίαση μόνο σε μια ασθένεια».

«Θα μπορούσαμε να είχαμε βελτιώσει την κατανόησή μας για το ρόλο των μασκών στην κορύφωση της μόλυνσης… αλλά αν δεν διεξάγουμε την κατάλληλη έρευνα δεν θα μάθουμε τι κάνει τη διαφορά καθώς μπαίνουμε στο χειμώνα».

Άλλοι ειδικοί έχουν εκφράσει τις έντονες ανησυχίες τους για τη χρήση καλυμμάτων προσώπου από τους μαθητές τονίζοντας τη σημασία των εκφράσεων του προσώπου για την επικοινωνία, την κοινωνική ανάπτυξη και για τους ανθρώπους με προβλήματα ακοής. 

Η Δρ. Esmee Hanna, κοινωνιολόγος του Πανεπιστημίου De Montfort στο Leicester, η οποία διεξάγει έρευνα για τους ενδεχόμενους κινδύνους από τη χρήση μασκών, ανέφερε: «Η ανησυχία μου είναι ότι η διαμάχη για τις μάσκες έχει εκπέσει ουσιαστικά σε μια απλή και ανώφελη διαίρεση υπέρ ή κατά της μάσκας, χωρίς να γίνονται πλήρεις και επαρκείς αξιολογήσεις από την κυβέρνηση για το αντίκτυπο χρήσης των μασκών προσώπου στα σχολεία ή τους ενδεχόμενους κινδύνους».

«Η έρευνά μας που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει δείξει ότι οι μάσκες είναι από πολύ δύσκολο μέχρι και αδύνατο να φορεθούν από ανθρώπους, όταν αυτοί είχαν κάποια τραυματική εμπειρία στο παρελθόν κατά την οποία είχε εμποδιστεί η αναπνοή τους από το στόμα, από όσους έχουν προβλήματα ακοής και βασίζονται στην ανάγνωση χειλέων, από ανθρώπους με αγχώδεις διαταραχές, με προβλήματα αναπνοής και με κινητικά προβλήματα όταν χρειάζεται να βλέπουν τα πόδια τους καθώς περπατάνε. Και αυτή τους η δυσκολία ή και αδυναμία να φορέσουν τις μάσκες, δεν είναι κάτι που οι άνθρωποι αυτοί θα ήθελαν να γίνει γνωστή στους άλλους ως το βασικό (ή και οποιοδήποτε) μέρος της ταυτότητάς τους, επομένως και το να φέρουν κάποιο διακριτικό σήμα που να τους απαλλάσσει από τη χρήση μάσκας δεν αποτελεί αποδεκτή λύση».

Πρόσθεσε επίσης: «Αυτό μπορεί να καταστεί αιτία στιγματισμού, διακρίσεων και ανισότητας. Υπάρχουν οικογένειες που δεν μπορούν να αγοράζουν συνεχώς μάσκες και πολλές άλλες που δεν έχουν καν πλυντήρια για να τις πλένουν. Η κυβέρνηση είχε άπλετο χρόνο να αξιολογήσει τους κινδύνους σε σχέση με τα ενδεχόμενα οφέλη από αυτή την πολιτική, πριν την επαναλειτουργία των σχολείων, αλλά δυστυχώς έχουμε χάσει αυτό το χρονικό παράθυρο».

Η εισήγηση για τις μάσκες έγινε λίγο μετά τη δημοσίευση μιας αναφοράς από τον Π.Ο.Υ. η οποία υποστήριζε πως τα παιδιά από 12 ετών και πάνω θα μπορούσαν ίσως να ωφεληθούν από την κάλυψη των προσώπων τους.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Borris Johnson είχε κάνει έκκληση να ακολουθηθούν πραγματικά στοιχεία, λέγοντας: «Για το θέμα της χρήσης ή όχι μασκών σε μερικές συνθήκες, θα εξετάσουμε τα μεταβαλλόμενα ιατρικά στοιχεία καθώς προχωράμε. Εάν απαιτηθεί να αλλάξουμε την οδηγία σχετικά με τις μάσκες, φυσικά και θα το πράξουμε».

Το προσωπικό πρώτης γραμμής του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Μ. Βρετανίας καθώς και οι κοινωνικοί λειτουργοί πρόκειται να προμηθευτούν με 250.000 διαφανείς μάσκες προσώπου για να τους βοηθήσουν στην επικοινωνία τους με άτομα που έχουν προβλήματα όπως η απώλεια ακοής και η άνοια.

ΠΗΓΗ

Back to top button