breaking newsΕλλάδα

«Νεκρή» πλέον η Συμφωνία των Πρεσπών: «Βόμβες» με τα 50 εκατ. του Σόρος – Μιλόσοσκι: «Ο Κοτζιάς αποχαιρέτησε τον Ντιμιτρόφ με τραγούδι του Ρουβά»!

 

Το σοβαρό επεισόδιο που έγινε στο υπουργικό συμβούλιο μεταξύ Νίκου Κοτζιά και Πάνου Καμμένου ήταν η σταγόνα που γέμισε το ποτήρι και που οδήγησε στην οριστική απόφαση του πρώτου να υποβάλει την παραίτησή του.

Αν και λίγες ώρες πριν ο υπουργός Αμυνας είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, τίποτε δεν προμήνυε τη μεγάλη ρήξη με τον υπουργό Εξωτερικών.

Ολα τέλειωσαν στο υπουργικό όταν ο Κοτζιάς πήρε το λόγο και άσκησε κριτική στον Καμμένο για την προσωπική ατζέντα του η οποία όπως είπε υπονόμευσε την εθνική γραμμή για το Μακεδονικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πάνος Καμμενος ανέφερε ότι ο Τζορτζ Σόρος χρηματοδοτεί επιχειρηματίες, δημοσιογράφους αλλά και δράσεις του υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να προχωρήσει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Νίκος Κοτζιάς αποφάσισε χωρίς να έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό να απαντήσει με τον τρόπο του στο υπουργικό συμβούλιο.

Έτσι την περασμένη Τρίτη πήρε τον λόγο και ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει έλεγχος όλων των υπουργείων που διαχειρίζονται μυστικά κονδύλια. Ανέφερε μάλιστα ότι ο ίδιος από το 2016 έχει φτιάξει μια επιτροπή η οποία ελέγχει τα μυστικά κονδύλια -στην οποία συμμετέχουν νομικοί και θεσμικοί παράγοντες- και κάλεσε και τον Πάνο Καμμένο που το υπουργείο του έχει μυστικά κονδύλια να κάνει το ίδιο.

Η έκρηξη του υπουργού Άμυνας ήταν τόσο έντονη που οι παρευρισκόμενοι έμειναν άναυδοι να παρακολουθούν την αντιπαράθεση ανάμεσα στους δυο υπουργούς. Με λίγα λόγια ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κατηγόρησε τον Νίκο Κοτζιά ότι για να προχωρήσει την συμφωνία των Πρεσπών έχει πάρει 50 εκατομμύρια ευρώ από τον Τζορτζ Σόρος, ότι εμπλέκεται με κυκλώματα που έχουν να κάνουν με τις βίζες και ότι υπάρχει κακοδιαχείριση στα μυστικά κονδύλια.

Ο πρωθυπουργός πήρε τον λόγο και τους είπε ότι το θέμα πρέπει να λήξει αμέσως και να σταματήσουν τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις. Ο Νίκος Κοτζιάς έφυγε εξοργισμένος από την αίθουσα του υπουργικού και πήγε στο υπουργείο Εξωτερικών. Λίγη ώρα αργότερα με μήνυμα ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι παραιτείται.

Επειδή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Νίκος Κοτζιάς είχε απειλήσει με παραίτηση στο Μέγαρο Μαξίμου περίμενε να εκτονωθεί η ένταση. Όμως στις 6 το απόγευμα έμαθαν ότι ο υπουργός Εξωτερικών πήγε στο Προεδρικό όπου οι πληροφορίες λένε ότι συζήτησε με τον Προκόπη Παυλόπουλο τις νομικές συνέπειες της παραίτησης του σε ό,τι αφορά την συμφωνία των Πρεσπών.

Εξελίξεις με την Συμφωνία

 

Οι διαδικασίες ψήφισης των προτάσεων του Ζόραν Ζάεφ για τη συνταγματική αναθεώρηση, όπως όλα δείχνουν, επισπεύδονται μετά την αποχώρηση του VMRO από τη Βουλή. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η πρώτη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή. Η παραίτηση Κοτζιά, πάντως, μονοπώλησε το ενδιαφέρον των Μίντια στα Σκόπια, τα περισσότερα εκ των οποίων έκαναν λόγο για «τορπιλισμό της συμφωνίας».

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης του VMRO εγκατέλειψαν το κτίριο της Βουλής, αποχωρώντας έτσι από τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση πριν ολοκληρωθεί η τρίτη ημέρα της σχετικής συζήτησης. Σε ανακοίνωσή της, η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ότι οι βουλευτές της εγκαταλείπουν τη συζήτηση και λένε «όχι» στις συνταγματικές αλλαγές ενώ καλούν τον Ζόραν Ζάεφ να προκηρύξει εκλογές.

Ως εκ τούτου, η προσπάθεια του Σκοπιανού πρωθυπουργού να βρει 80 ψήφους για να περάσει τον σκόπελο της πρώτης και κρίσιμης ψηφοφορίας μοιάζει να πέφτει στο κενό, φέρνοντας τη γείτονα χώρα μία «ανάσα» πριν από τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Για του λόγου το αληθές, μάλιστα, σε ιδιαίτερα έντονο τόνο, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρόεδρος του VMRO Χριστιάν Μιτσκόφσκι απάντησε στην επιστολή του υφυπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ:

«Η συμφωνία αυτή είναι επιζήμια για τα συμφέροντα του έθνους και της πατρίδας μου και ως εκ τούτου είναι απαράδεκτη για το VMRO και τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της χώρας μου, γεγονός που κατέστη σαφές από το πρόσφατο δημοψήφισμα», γράφει ο Μικόσκι σε μια εκτενή επιστολή-απάντηση προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων MIA. «Ελπίζω πολύ σύντομα ότι τα Σκόπια θα αποτελούν μέλος των οικογενειών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά ως περήφανο και αξιοπρεπές έθνος και όχι ως ταπεινωμένος και εξευτελισμένος λαός», έγραψε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παμμακεδονική Ένωση ΗΠΑ: Η κυβέρνηση να μην φέρει προς ψήφιση τη Συμφωνία – Διχάζει το λαό

Την πλήρη αντίθεσή της σε όποια προσπάθεια νομιμοποίησης της Συμφωνίας επαναλαμβάνει η Παμμακεδονική Ένωση ΗΠΑ, επισημαίνοντας τις καταστροφικές συνέπειες μια τέτοιας κίνησης για τη χώρα.

Παράλληλα, προτρέπει την ελληνική κυβέρνηση έστω και την ύστατη στιγμή να αναθεωρήσει τις θέσεις της στο Σκοπιανό, σημειώνοντας ότι η συμφωνία έχει καταδικαστεί και απορριφθεί πολλαπλώς από τους λαούς των δύο πλευρών.

Επίσης καλεί τον κ. Νίμιτς να αποδεχθεί την παταγώδη αποτυχία του Δημοψηφίσματος και να αποκηρύξει και ό ίδιος την όλη διαδικασία.

Η ανακοίνωση:

Ενόψει των εξελίξεων σε ότι αφορά της επικύρωση της επονομαζόμενης «Συμφωνίας των Πρεσπών» αλλά και την διαδικασία ψήφισης στην Σκοπιανή Βουλή, η Παμμακεδονική Ένωση ΗΠΑ εκφράζει για μια ακόμη φορά την πλήρη αντίθεσή της σε όποια προσπάθεια νομιμοποίησης της Συμφωνίας, επισημαίνοντας τις καταστροφικές συνέπειες μια τέτοιας κίνησης για την χώρα μας.

Προτρέπει δε την Ελληνική Κυβέρνηση έστω και την ύστατη στιγμή να αναθεωρήσει τις θέσεις της και να σεβαστεί την φωνή των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που συναντήθηκαν στους δρόμους των Ελληνικών πόλεων προκειμένου να διαδηλώσουν κατά της συμφωνίας.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών καταδεικνύουν μια απέλπιδα προσπάθεια από τις ηγεσίες των εμπλεκομένων χωρών και όχι μόνον, να προωθήσουν βίαια μια συμφωνία που αν μη τι άλλο έχει καταδικαστεί και απορριφθεί πολλαπλώς από τους λαούς των δύο πλευρών.

Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν πρέπει να φέρει προς ψήφιση την εν λόγω συμφωνία στην Βουλή διχάζοντας τον Λαό όποιο και αν ειναι το αποτέλεσμα στα Σκόπια. Είναι ηθική και ιστορική η υποχρέωση όλων των μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου προς την Ελλάδα και τις νεότερες γενιές να προστατεύσουν το μέλλον.

Αποκορύφωμα της αποδοκιμασίας μιας πολιτικής που εγγυάται την αποτυχία και την διαιώνιση προβλημάτων στην περιοχή ήταν η οικτρή αποτυχία του πρόσφατου δημοψηφίσματος στα Σκόπια, στο οποίο τόση βαρύτητα είχε δοθεί από όλους του Ευρωπαίους Ηγέτες, τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και από τον ίδιο τον Ειδικό Διαμεσολαβητή των Η.Ε. για την επίλυση της διαφοράς της ονομασίας της πΓΔΜ κ. Μάθιου Νίμιτς.

Μάλιστα ο κ. Νίμιτζ σε συνάντηση του στη Νέα Υόρκη, με την ηγεσία της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ την Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2016 όσο και στις 19 Δεκεμβρίου 2017, είχε δηλώσει ότι η τύχη της συμφωνίας θα εξαρτηθεί από την έκβαση του Δημοψηφίσματος στα Σκόπια, το οποίο είχε χαρακτηρίσει ως δεσμευτικό. Μάλιστα, όταν του ζητήσαμε να πραγματοποιηθεί Δημοψήφισμα και στην Ελλάδα, ο ίδιος μας τόνισε ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο καθώς η Ελληνική πλευρά δεν προβαίνει σε συνταγματικές αλλαγές.

Ο κ. Νίμιτς είχε επίσης τονίσει ότι ο ρόλος του ως εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών δεν ήταν να προτείνει ονόματα αλλά να διευκολύνει την διαδικασία. Η όλη όμως φαιδρή διαδικασία ξεκίνησε με τον ίδιο να προτείνει 5 απαράδεκτα ονόματα, όλα με την χρήση του όρου Μακεδονία.

Καλούμε τον κ. Νίμιτς να αποδεχθεί την παταγώδη αποτυχία του Δημοψηφίσματος και να αποκηρύξει και ό ίδιος την όλη διαδικασία.

Θέση της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ ήταν και παραμένει ότι η αποκαλούμενη Συμφωνία των Πρεσπών ποτέ δεν είχε και ποτέ δεν θα έχει την οποιαδήποτε νομιμότητα, καθώς το σχετικό κείμενο όχι μόνο δεν επιλύει τα προβλήματα στην περιοχή, αλλά δημιουργεί νέες εστίες έντασης και δυσαρέσκειας.

Οι Συμφωνίες δημιουργούνται από τους λαούς και όχι από πολιτικούς με χαλαρές συνειδήσεις και αμφίβολα κίνητρα! Ταυτόχρονα αναρωτιώμαστε, όταν βλέπουμε τον ρόλο που διαδραματίζουν τα Ηνωμένα Εθνη, τις δηλώσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Μιτσελ, τις πιέσεις της ΕΕ και τον ρόλο του ΝΑΤΟ αλλά και άλλων χωρών, ποιός άραγε Οργανισμός θα λειτουργήσει αντικειμενικά και με σεβασμό στην ιστορία της περιοχής και θα διαφυλάξει την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου;

Εκπροσωπόντας τους γνήσιους Μακεδόνες που ζουν στις ΗΠΑ, απαιτούμε να μπει επιτέλους ένα οριστικό τέλος στην φαρσοκωμωδία της διαδικασίας της ονομασίας των Σκοπίων! Καμία λύση για την λύση και τα συμφέροντα τρίτων!

Δημήτρης Φιλιππίδης Πρόεδρος
Νίκος Κομνηνός Γενικός Γραμματέας
Δημήτρης Χατζής Υπεύθυνος Επιτροπής Εθνικού Θέματος

 

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Ζάεφ μετά την παραίτηση Κοτζιά

ηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Σκοπιανό ομόλογό του, λίγη μόλις ώρα μετά την παραίτηση Κοτζιά, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή”.

Στη συνομιλία που είχαν οι δύο άντρες, αναφέρει η Αυγή”, ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε τον θαυμασμό του για το κουράγιο και την επιμονή του, υπογραμμίζοντας παράλληλα τις κοινές προκλήσεις και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε αυτή τη διαδρομή κατά την οποία κάθε βήμα ήταν πιο δύσκολο από το προηγούμενο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ζόραν Ζάεφ υπενθύμισε στον Έλληνα ομόλογό του ότι η Ιστορία θυμάται τους θαρραλέους ηγέτες και τις θαρραλέες πράξεις, καθώς έχουν και οι δύο στόχο την δημιουργία των νέων Βαλκανίων του 21ου αιώνα με γνώμονα την ειρήνη, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη μεταξύ των δύο λαών, που παρά τις διαφορές τους μπορούν να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Αντόνιο Μιλόσοσκι: Ο Κοτζιάς αποχαιρέτησε τον Ντιμίτροφ με τραγούδι του Σάκη Ρουβά!

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, νυν βουλευτής του VMRO-DPMNE, Αντόνιο Μιλόσοσκι σχολίασε την παραίτηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, που υπέγραψε τη συμφωνία των Πρεσπών για την ελληνική πλευρά, Νίκου Κοτζιά, γράφουν τα σλαβικά μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων.

Ο Μιλόσοσκι έγραψε στη σελίδα του ότι ο Κοτζιάς αποχαιρέτισε τον Ντιμίτροφ με το τραγούδι «Αίμα, δάκρυα και ιδρώτας» του τραγουδιστή Σάκη Ρουβά, αναφέρει το echedoros

Ανέφερε, μάλιστα, ότι δεν είχε αρκετή υποστήριξη από τον πρωθυπουργό Τσίπρα στη αντιπαράθεσή του με τον ΥΠΑΜ Καμμένο για τη συμφωνία με την πΓΔΜ.

Δείτε το twitter:

pentapostagma.gr

Back to top button