Διεθνή

Ο Εφραίμ Βατοπαιδίου που άλλοτε ήταν ένθερμος υποστηρικτής Μητροπολίτη Κιέβου Ονούφριου συλλειτούργησε με Σχισματικό Επιφάνιου και προτρέπει την Εκκλησία Ονούφριου να κάνει διάλογο με τον Επιφάνιο.. ΤΙ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ…

Ο Εφραίμ Βατοπαιδίου που άλλοτε ήταν ένθερμος υποστηρικτής του Μητροπολίτη Κιέβου Ονούφριου συλλειτούργησε με Σχισματικό του Επιφάνιου και προτρέπει την Εκκλησία που ηγείται ο Ονούφριος να κάνει διάλογο με τον Επιφάνιο.. (σσ Τι σου είναι η πολιτική… Τον Ονούφριο τον πούλησαν όλοι και μαζί ”έδωσαν” τα εκατομμύρια των πιστών της διωκόμενης Εκκλησίας του που είναι και η μεγαλύτερη στην Ουκρανία. Καιροσκοπισμός…η Εκκλησία θέλει σταθερή πλεύση αλλιώς αν την πηγαίνουν τα ρεύματα και τα κύματα πάει κατά τον καιρό σημαίνει ότι είναι ακυβέρνητη κι επομένως σε κίνδυνο).

Ο Αθωνίτης ηγούμενος, ο οποίος προηγουμένως καλούσε τους Ουκρανούς να παραμείνουν πιστοί στον Μακαριώτατο Ονούφριο, τώρα πιστεύει ότι πρέπει να διεξαγάγουν διάλογο με τον Ντουμένκο Επιφάνιο…

Ο ηγούμενος της αγιορείτικης μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμανδρίτης Εφραίμ, συμβούλεψε την UOC να οικοδομήσει διάλογο με την OCU. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωνάς του Ομπούχοφ μίλησε σχετικά στο Facebook.

«Πριν από λίγο καιρό μίλησα με τον ηγούμενο Εφραίμ τον Βατοπεδινό. Μου είπε ότι η UOC πρέπει να οικοδομήσει έναν διάλογο με μία ομολογία (δεν θα διευκρινίσω ποια, γιατί είναι ευαίσθητα δεδομένα και μπορεί να διωχθομε για υποκίνηση). Του απάντησα ότι παλαιότερα οι Ορθόδοξοι της Ουκρανίας τους αντιμετώπιζαν ως σχισματικούς. Και τώρα τους αντιμετωπίζουν ως άθεους, γιατί δεν τηρούνται ούτε υπαινιγμοί της πίστης τους και των εκδηλώσεών της. Ή κάνω λάθος;» έγραψε ο επίσκοπος.

Ας θυμίσουμε ότι παλαιότερα ο Αρχιμανδρίτης Εφραίμ καλούσε τους Ουκρανούς να στηρίξουν το UOC και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κιέβου Ονούφριο. «Καλώ τον ουκρανικό λαό και του ζητώ να προσχωρήσει στην κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία, της οποίας ηγείται ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ονούφριος», είπε ο αρχιμανδρίτης το 2015. – Και σας παρακαλώ με αγάπη να γίνουμε μέλη της κανονικής Εκκλησίας. Και ολόκληρο το Άγιο Όρος δέχεται και αναγνωρίζει μόνο την κανονική Ουκρανική Εκκλησία με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Ονούφριο».

Τον Φεβρουάριο του 2019 έφτασε στο Κίεβο για να συμμετάσχει στην ενθρόνιση του Ντουμένκο. Ωστόσο, εισήχθη επειγόντως στο νοσοκομείο λόγω καρδιακής προσβολής.

Νωρίτερα, η UOJ έγραψε ότι στις 15 Οκτωβρίου 2023, ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου συλλειτούργησε στο Άγιο Όρος με τον κληρικό της OCU Vasily Lilo, ο οποίος έγινε «διάσημος» για την κατάληψη των εκκλησιών του UOC στη Boyarka.spzh 21/1.23

dimpenews.com

Back to top button