breaking newsΔιεθνή

Αργεντινή: Κόντρα σε όλα, η κυβέρνηση του Μιλέι κατέγραψε το πρώτο δημοσιονομικό πλεόνασμα από το 2012

Το πρώτο δημοσιονομικό πλεόνασμα από τον Αύγουστο του 2012, κατέγραψε η Αργεντινή τον Ιανουάριο 2024, ήτοι 589 εκατ. δολάρια, σε ένα οικονομικό αποτέλεσμα – έκπληξη για την ταλανιζόμενη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Η επιδιόρθωση του προϋπολογισμού από τον Javiel Milei έφερε εν μέρει αποτέλεσμα, κόντρα στις προβλέψεις, σε μόλις έναν μήνα από την ανάληψη της εξουσίας.

Ο πρόεδρος «με το αλυσοπρίονο» θεωρείται «ακροδεξιός» και ακραία φιλελεύθερος, αλλά το οικονομικό του υπόβαθρο τον έχει φέρει μέχρι στιγμής σε ιδανική θέση για να ξεκινήσει τις… επισκευές στο μακροχρόνιο ταλαιπωρημένο δημοσιονομικό σύστημα της Αργεντινής.

Ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός είναι το πρώτο βήμα για την απομάκρυνση της οικονομίας της χώρας από την ασφυκτική θηλιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και του δανείου ύψους 44 δισεκ. δολαρίων. Αν και η Αργεντινή έχει πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι τη φερεγγυότητα, οι σοσιαλιστικές πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων χρησίμευσαν μόνο για να εγκλωβίσουν τον πληθυσμό σε μια φυλακή επίμονου χρέους. Αυτό οδήγησε σε μια σειρά γεγονότων στασιμοπληθωριστικής κρίσης και σε πολύ υποτιμημένο πέσο. Η οικονομία αυτή τη στιγμή υποφέρει από πληθωρισμό άνω του 250%.

Οι επικριτές του κατεστημένου υποστήριζαν για μήνες ότι ο Milei θα «κατέστρεφε» το οικονομικό πλαίσιο της Αργεντινής, αλλά αυτό συνέβη πολύ πριν αναλάβει την εξουσία. Όπως έχουμε δει σε πολλά δυτικά έθνη την περασμένη δεκαετία (βλέπε… Ελλάδα), από τη στιγμή που μια χώρα είναι εθισμένη στις σοσιαλιστικές επιδοτήσεις κατά τη διάρκεια δεκαετιών, το να πείσεις τον πληθυσμό για το αντίθετο, είναι πολύ δύσκολο. Η μέθοδος του Milei να βάλει φωτιά σε κοινωνικά προγράμματα μπορεί να είναι ίσως ο μόνος τρόπος για να αναγκάσει το κοινό να σταματήσει να εξαρτάται από τον δανεισμό. Τουλάχιστον, είναι η μόνη λύση που δεν έχει δοκιμαστεί…

Το ΑΕΠ στην Αργεντινή μειώθηκε 1,6% το 2023. Πέρυσι η Αργεντινή επλήγη από ξηρασία που έπληξε τις εξαγωγές των αγροκτημάτων και μείωσε το 3% το ΑΕΠ, σύμφωνα με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Τον περασμένο Ιανουάριο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) υποβάθμισε την πρόβλεψή του για το 2024 για την Αργεντινή σε ύφεση 2,8%, η οποία θα πρέπει να τοποθετηθεί στο πλαίσιο μιας μεγάλης προσπάθειας λιτότητας από τον Javier Milei για την αποκατάσταση της μακροοικονομικής σταθερότητας.

ΔΝΤ: Τον Νοέμβριο 2024 η τελευταία αξιολόγηση του δανείου ύψους 44 δισ. δολ. της Αργεντινής

Αναβάλλεται κατά δυο μήνες η τελευταία αξιολόγηση του δανείου συνολικού ύψους 44 δισ. δολαρίων σύμφωνα με απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αργεντινή. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η αιτία που το Ταμείο δίνει αυτή την παράταση στην χώρα της Λατινικής Αμερικής είναι να δώσει το χρονικό περιθώριο στην κυβέρνηση του Milei να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και να διαπραγματευτεί ίσως ένα νέο πρόγραμμα.

Στελέχη της κυβέρνησης και του ΔΝΤ συμφώνησαν ότι η τελευταία αξιολόγηση του τρέχοντος πακέτου που είχε αρχικά οριστεί για τον Σεπτέμβριο, θα γίνει τελικά τον Νοέμβριο 2024.

Υπενθυμίζεται πως το ΔΝΤ και τα κράτη υπόκεινται σε ένα χρονοδιάγραμμα αξιολογήσεων της προόδου που διαγράφουν, οι οποίες, αφού υπογραφούν από το εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου, ενεργοποιούν την εκταμίευση των δόσεων της χρηματοδότησης. Αναφορικά με την Αργεντινή, είναι η πρώτη φορά που αλλάζει η ημερομηνία της τελευταίας αξιολόγησης για το δάνειο που συμφωνήθηκε το 2022.

Η κυβέρνηση και το προσωπικό του ΔΝΤ συμφώνησαν πρόσφατα για την έβδομη αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία καθυστέρησε λόγω της αλλαγής κυβέρνησης, καθώς ο πρόεδρος Javier Milei ανέλαβε καθήκοντα στις 10 Δεκεμβρίου. Το εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου αναμένεται να υπογράψει την παράταση καθώς και τη χρηματοδότηση ύψους 4,7 δισ. δολαρίων στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

PrimeNews.

Back to top button