breaking newsΚύπρος

Τουρκοκυπριακή «Αβρούπα»: «Ήρθαν, έχυσαν αίμα, τα πήραν όλα, διχοτόμησαν και παραμένουν»

Ολομέτωπη επίθεση στην τουρκική κατοχή στη βόρεια Κύπρο εξαπολύει στο πρωτοσέλιδό της τη Δευτέρα 20 Ιουλίου, μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής, η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αβρούπα», πρώην «Αφρίκα», του Τουρκοκύπριου εκδότη Σενέρ Λεβέντ.

Από: tribune.gr

«Ήρθαν, έχυσαν αίμα, τα πήραν όλα, διχοτόμησαν και παραμένουν».

Αυτός είναι ο τίτλος του σημερινού πρωτοσέλιδου της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Avrupa με αφορμή την 46η μαύρη επέτειο από την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο.

«Από τις 20 Ιουλίου 1974, η Κύπρος έγινε μισή πατρίδα για τους Κύπριους», αναφέρει η εφημερίδα η οποία μεταφράζει τον τίτλο της και στα ελληνικά.

Η Αβρούπα είναι ημερήσια εφημερίδα που δημοσιεύεται στα κατεχόμενα.

Αρχισυντάκτης του εντύπου είναι ο Σενέρ Λεβέντ (Şener Levent).

Υποστηρίζει την επανένωση της Κύπρου εμπλέκοντας αριστερές αξίες, και η θέση της χαρακτηρίζεται ως ριζοσπαστικά αριστερή.

Στις 21 Ιανουαρίου 2018, η εφημερίδα κατέληξε σε διαμάχη με την Τουρκία λόγω της κριτικής της για την εισβολή στο κουρδικό καντόνι της Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία με τίτλο «Άλλη μία εισβολή από την Τουρκία».

Το άρθρο περιελάμβανε αναφορές και ομοιότητες της επιχείρησης με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Μετά τις προκλητικές παρατηρήσεις του Ερντογάν για την εφημερίδα, με τη δήλωση «οι συμπατριώτες του στη Βόρεια Κύπρο θα πρέπει να δώσουν την απαραίτητη απάντηση σε αυτό», ένα πλήθος 500 διαδηλωτών βανδάλισε τα γραφεία της εφημερίδας χτυπώντας με αυγά, πέτρες και μπουκάλια νερού.

Η κατοχική αστυνομία παρούσα, παρακολουθούσε το περιστατικό χωρίς να επεμβαίνει.

Ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί (Mustafa Akınci) καταδίκασε την επίθεση και μετέβη επιτόπου για να ζητήσει πρόσθετη ασφάλεια για την εφημερίδα, δεχόμενος ο ίδιος επίθεση.

Το «Μάρτιος για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία» οργανώθηκε από την κοινωνία των πολιτών ως απάντηση στην επίθεση. Η Ε.Ε. καταδίκασε την επίθεση κατά της εφημερίδας.

Back to top button