breaking newsΕλλάδα

Βεβήλωση ελληνικής σημαίας στο Καστελόριζο: Δικογραφία εις βάρος αγνώστων δραστών από την Εισαγγελία της Ρόδου

 

 

Ο τουρκικός εθνικός ύμνος είχε ξυπνήσει στις 26 Σεπτεμβρίου τους κατοίκους του συμπλέγματος του Καστελόριζου, καθώς τουρκικό στρατιωτικό drone πετούσε ανενόχλητο επί 1 ώρα βιντεοσκοπώντας θέσεις του ελληνικού Στρατού και χθες η Εισαγγελία της Ρόδου άσκησε δίωξη κατά αγνώστων.

 

Την ίδια στιγμή, το τουρκικό KARAR.tv έδινε στη δημοσιότητα βίντεο με πλάνα από drone τα οποία δείχνουν το Καστελόριζο από ψηλά και την ελληνική σημαία που φαίνεται από την είσοδο στο λιμάνι.

Μάλιστα η ελληνική σημαία είχε βαφτεί με κόκκινη μπογιά, ενώ άγνωστο παραμένει αν το συγκεκριμένο drone, είναι εκείνο που εμφανίστηκε και έπαιζε τουρκικά εμβατήρια.

Χθες στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου υποβλήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου δικογραφία κατ’ αγνώστων για παράβαση του άρθρου 191 του Ποινικού Κώδικα μετά την ολοκλήρωση της προανάκρισης για την βεβήλωση της γαλανόλευκης στο Καστελλόριζο.

Η βεβήλωση της σημαίας που είναι ζωγραφισμένη σε βράχο σε πλαγιά του ακριτικού βουνού αναστάτωσε το ακριτικό νησί.

Αξιωματικοί της κρατικής ασφάλειας Ρόδου που πήγαν στο Καστελλόριζο, αλλά και άνδρες της Ασφάλειας από την Αθήνα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η επίθεση έγινε με μπαλόνια γεμάτα με κόκκινη μπογιά που έπεσαν από το drone που είχε πετάξει πάνω από το σημείο.

Παράλληλα, όλα δείχνουν την τουρκική πλευρά, καθώς στο ακριτικό μας νησί δεν υπήρξε αγορά μπαλονιών ή κόκκινης μπογιάς εκείνο το διάστημα, ενώ από το drone που πετούσε πάνω από το σημείο την ημέρα της επίθεσης ακουγόταν ο τουρκικός εθνικός ύμνος.

Με την δικογραφία που έχει σχηματιστεί ζητείται η άσκηση δίωξης για προσβολή συμβόλων ή τόπων ιδιαίτερης εθνικής ή θρησκευτικής σημασίας.

Το οικείο άρθρο του Ποινικού Κώδικα προβλέπει:

«1. Όποιος δημόσια αφαιρεί, καταστρέφει, παραμορφώνει ή ρυπαίνει την επίσημη σημαία του κράτους ή έμβλημα της κυριαρχίας του ή ηχητικά παρεμποδίζει τη δημόσια ανάκρουση του εθνικού ύμνου, και έτσι εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.

2. Με την ίδια ποινή τιμωρείται όποιος τελεί πράξεις ρύπανσης ή φθοράς σε τόπους ιδιαίτερης εθνικής ή θρησκευτικής σημασίας καθώς και σε χώρους φύλαξης νεκρών ή νεκροταφεία και προκαλεί έτσι φόβο ή ανησυχία σε αόριστο αριθμό ανθρώπων, εφόσον η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη».

Σημειώνεται ότι οι ζημιές στην ελληνική σημαία αποκαταστάθηκαν.

 

Pronews
Back to top button