breaking newsΕλλάδα

«Εμπρηστικός» Ντονμέζ: Το Καστελόριζο απέχει 580 χλμ. από την Ελλάδα ενώ από την Τουρκία μόλις δύο – Κάνουμε ήδη σεισμικές έρευνες

Η Άγκυρα τραβάει το σχοινί και προαναγγέλλει ότι θα στείλει γεωτρύπανο ανοιχτά του Καστελόριζου. «Το Καστελόριζο απέχει 580 χλμ. από την Ελλάδα ενώ από την Τουρκία μόλις δύο», δήλωσε σε συνέντευξή του στο NTV ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, τονίζοντας ότι το Oruc Reis που πλέει μια ανάσα από το ακριτικό νησί «πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες», ξεκαθαρίζοντας ότι… ήρθε για να μείνει.

«Αυτή τη στιγμή του Οrus Reis κάνει δισδιάστατες σεισμικές έρευνες. Φαντάζομαι πως θα τις ολοκληρώσουμε σε δύο μήνες. Μετά, στην ίδια περιοχή θα κάνουμε τρισδιάστατες έρευνες κι όπως ανέφεραν, αν βρούμε μια περιοχή με μεγάλη προσδοκία, θα στείλουμε το πλωτό γεωτρύπανό μας για να κάνουμε των πρώτη ερευνητική γεώτρηση», τόνισε ο κ. Ντονμέζ, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Μανώλη Κωστίδη.

Στην κόψη του ξυραφιού το Oruc Reis

Η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, προσπαθώντας να εντείνει τις πιέσεις της και να πυροδοτήσει μια νέα σύγκρουση με την ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Oruc Reis, πλέει στα όρια της παράνομης τουρκικής NAVTEX, πλησιάζοντας το Καστελόριζο.

Tο τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρέθηκε να πλέει λίγο πιο πάνω από τα 12 μίλια από τη νήσο Στρογγύλη, ενώ βρισκόταν στα 13,9 μίλια νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, προκαλώντας για μία ακόμη φορά τη χώρα μας και την Ευρώπη. Το πλοίο παραμένει στην περιοχή και πλέει με ταχύτητα 4,4 ναυτικών κόμβων, μόλις 18 μίλια νοτιοανατολικά του ακριτικού νησιού και το συνοδεύουν τουρκικά πολεμικά και τα βοηθητικά του Ataman και Cengiz Han.

Αθήνα: Δεν παράγει έννομα αποτελέσματα ο νέος «χάρτης» έρευνας και διάσωσης
«Η Άγκυρα με νέα κίνηση που έρχεται να προστεθεί στις αλλεπάλληλες προκλήσεις του τελευταίου διαστήματος προχώρησε μονομερώς και αυθαίρετα στον επαναπροσδιορισμό των ορίων της περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσής που βρίσκεται στη δικαιοδοσία της. Η απόφαση αυτή είναι προδήλως παράνομη καθώς επικαλύπτει περιοχές που ανήκουν όχι μόνο στην ελληνική δικαιοδοσία αλλά και στην ελληνική κυριαρχία», σημείωσε χθες στη διάρκεια του Briefing ο Στέλιος Πέτσας.

Συμπλήρωσε μάλιστα: «Δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια, δεν εξυπηρετεί σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής προσκρούει μετωπικά στη διεθνή νομιμότητα και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Υπογραμμίζεται ότι η ελληνική περιοχή ευθύνης για την έρευνα και τη διάσωση έχει καθοριστεί τη δεκαετία του 1950, έχει δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο διεθνή ναυτιλιακό οργανισμό και συμπίπτει με την περιοχή ελέγχου πτήσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα δηλαδή το FIR Αθηνών.

Υπογραμμίζεται ακόμη ότι η Ελλάδα μέσω του αρμόδιου ενιαίου κέντρου συντονισμού επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στον Πειραιά συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή της ευθύνης της παρέχοντας υπηρεσίες σε όλα τα πλοία και αεροπλάνα που τυχόν κινδυνεύουν.

Όπως γνωρίζετε η τελευταία Σύνοδος Κορυφής επαναλαμβάνει στο κείμενο των συμπερασμάτων της ομόφωνη αξίωση των ηγετών της ΕΕ προς την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο. Επαναλαμβάνει την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία τα ψηφίσματα του ΣΑ για το Βαρώσι και να αντιστρέψει τις τελευταίες ενέργειές της. Επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής τα οποία παραπέμπουν σε συγκεκριμένα άρθρα για την επιβολή κυρώσεων.

Η υλοποίηση των κοινών αποφάσεων της ΕΕ για την προάσπιση των συμφερόντων της ρίχνει το σπόρο για τη διαμόρφωση μίας ευρωπαϊκής πολιτικής αποτροπής. Στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός έθεσε στους ηγέτες της ΕΕ ζήτημα εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία έτσι ώστε να εμπλουτιστεί η εργαλειοθήκη που είχε ήδη υιοθετήσει το συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων».

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Back to top button