breaking newsΕλλάδα

Η γλώσσα του συμβιβασμού = Το σανό των προβάτων

 Μετά το φιάσκο της σχολής του εφησυχασμού είναι ώρα να ασχοληθούμε όχι μόνο με την αγέλη των κάθε λογής «καθηγητάδων» με τους «διεθνολόγους», «γεωπολιτικούς αναλυτές», τους «εμπειρογνώμονες της εξωτερικής πολιτικής», που μας σερβίρουν τηλεοπτικό σανό, αλλά και τα εργαλεία διαμόρφωσης της κοινής γνώμης.

Για να είμαστε χρήσιμοι στους συμπολίτες/αναγνώστες μας, οφείλουμε να αποκαλύψουμε τα όπλα τους, που δυστυχώς είναι πιο επικίνδυνα από των πολιτικών. Γιατί ενώ έχουν την ίδια «εξωτερική εμφάνιση» ενώ ντύνονται και αυτοί «συστημικά», με κοστούμι και «γραβάτα πολιτικής ορθότητας», έχουν άλλο -δήθεν αντικειμενικό- ύφος. Δεν διαφωνούν μεταξύ τους (ακόμη και όταν συχνότατα διατυπώνουν ολότελα διαφορετικές απόψεις).

Δεν φωνασκούν, είναι ήπιοι-μειλίχιοι, δεν είναι «έντονοι», δεν προκαλούν εντάσεις. Φορούν λοιπόν την «προβιά» του αρνιού, όχι του πολιτικού λύκου, κρατούν «υποδόριες» ενέσεις με αόρατα εμβόλια, αφού στην τηλεόραση δεν επιτρέπονται οι φοβιστικές σύριγγες. Τα επιχειρήματά τους «πατάνε» πάνω στη γλώσσα μας καταπατώντας τη λογική μας. Η γλώσσα τους «πατάει» με τη σειρά της σε λέξεις, αλλά οι λέξεις που χρησιμοποιούν «διαβάλλονται».

Το λεξιλόγιό τους «διαρρηγνύεται», «υπερεκτείνεται» ή «υποτάσσεται» ανάλογα με την εκάστοτε προπαγανδιστική θέση που υπηρετούν. Εμφορούνται από το ένα και μοναδικό «δόγμα του ενδοτισμού». Τελικά το νόημά τους καθίσταται ακατανόητο, με απώτερο σκοπό να γίνει τελικά Α-ΝΟΗΤΟ, να χαθεί η πυξίδα της λογικής, να αλλοιωθεί η παραδοσιακή ερμηνεία τους και να σε μπλέξουν εσένα «α-νόητο» προβατάκι, που ζεις μέσα στο ροζ ή στο γαλανόλευκο συννεφάκι σου, χαλαρός στην άνεση του καναπέ και της δήθεν γνώσης σου..

Ας διευκρινίσουμε προκαταβολικά πως οι περισσότερες «καλές» πατριωτικές»/«δημοκρατικές λέξεις» και αρχές, έχουν σε αυτή την περίπτωση είτε «υιοθετηθεί» από την απέναντι πλευρά για να «εργαλειοποιηθούν», είτε έχουν «δαιμονοποιηθεί» και ως εκ τούτου καταδικαστεί ως «φανατικές», «εθνικιστικές», «πατριδοκάπηλες», κ.λπ., κ.λπ., κ.λπ.

Ας αρχίσουμε λοιπόν την κωδικοποίηση/αποκωδικοποίηση:

ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΗΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΝΔΟΤΙΣΜΟΥ:

ΟΙ 5 ΛΕΞΕΙΣ SOS

1.ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Μέχρι πρότινος ήταν ο «ΗΓΕΤΗΣ», γιατί «δεν μασούσε τα λόγια του» (όπως κάνουν οι δικοί μας πολιτικοί). Σήμερα παρουσιάζεται ως: α) «ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΣ», ενώ πολεμάει σε 4+1 μέτωπα, περισσότερα από όσα έχει να ανοίξει η Τουρκία εδώ και 100 χρόνια.

β) «ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΟΣ», ενώ υπηρετεί με θρησκευτική/μουσουλμανική ευλάβεια το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και δεν του ξεφεύγει τίποτε… ούτε ένας «μεσημβρινός»; Το κάνει μάλιστα με τόση μεθοδικότητα, που ανατρέπει την εικόνα των δήθεν «μπουνταλάδων» Τούρκων.

2. ΚΡΙΣΗ: Είναι τελικά κρίση αυτό που λαμβάνει χώρα χωρίς το ΧΩΡΑ, αλλά με τις πιο σύγχρονες και διεισδυτικές εκδοχές του, ή μήπως τελικά αποτελεί μια ημι-μόνιμη ΝΕΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ; Ένα ΝΕΟ STATUS QUO; Οι κρίσεις έχουν αρχή, μέση και τέλος. Εδώ δεν υπάρχει ούτε αρχή, ούτε τέλος. Μόνο αλλεπάλληλα επεισόδια διαρκείας και τεχνητές «τάσεις» φαινομενικής νηνεμίας, οι οποίες ακολουθούνται από νέες προκλήσεις μεγαλύτερης έντασης! Οι γνωστοί καθηγητάδες αντίθετα προσπαθούν να μας πείσουν πως αυτά τα αλλεπάλληλα επεισόδια είναι απλά μέρος «μιας ακόμη παροδικής τρέλας του Ερντογάν», του στυλ «μπόρα είναι θα περάσει». Κάτι δηλαδή σαν τα (3+1) Μνημόνια, που ενώ ξεκίνησαν ως προσωρινή συνταγή ανάγκης, διήρκεσαν δέκα ολόκληρα χρόνια και απειλούν να επανέλθουν δριμύτερα -ελέω Covid-19…

3. Η ΛΙΡΑ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: «ΚΑΤΑΡΡEOYN»: Αυτό αναμένεται εδώ και τέσσερα χρόνια. Τελικά πάτος δεν υπάρχει. Το ΔΝΤ η Τουρκία καταφέρνει να το αποφεύγει και συνεχώς βρίσκει από κάπου χρηματοδότηση για τα χρέη της. Από πού άραγε; Από το επίσης «χρεοκοπημένο» Κατάρ; Από τη «διαλυμένη» Μουσουλμανική Αδελφότητα; Από το «ξέπλυμα» Ιρανικού πετρελαίου; Είναι να απορεί κανείς… Αλλά γνωρίζουν τελικά όλοι εκτός από τους εγχώριους οικονομολόγους των ροζ σελίδων.

4. ΔΙΑΛΟΓΟΣ: ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ, ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟΣ, ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΟΣ:

Αλήθεια, ποιός το λέει;

Γιατί είναι «αναγκαίος»;

Από πότε κατέστη «αναπόφευκτος»;

Από ποιόν είναι «επιβεβλημένος» και γιατί «επιβάλλεται»;;

5. ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗ ΧΑΓΗ: Ουδέν σχόλιο σήμερα… Θα ακολουθήσει ειδική ανάλυση.

Ο ΔΩΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ «ΕΠΩΔΥΝΟΥ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ:

1. Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΞΑΓΕΙ ΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ:

Πόσες εξαγωγές δηλαδή κάνει ταυτοχρόνως; Οι κρίσεις είναι κεμπάπ; Στην Ελλάδα, στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη, την Αλβανία (ας μην ξεχνάμε την υπερβαλκάνια γεφυροποίηση με τη Βόρεια γείτονα), το Κόσσοβο, την Αρμενία. Και αν το κάνει, τί σημαίνει αυτό;

Γιατί είναι επικίνδυνο επιχείρημα; Γιατί πολύ απλά δεν αποδίδει στο πρόβλημα τις πραγματικές του διαστάσεις, αντίθετα το «μικραίνει». Και ποια είναι η «επήρεια» αυτής της σμίκρυνσης; Η επανάπαυση…

2. Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ «ΔΥΣΚΟΛΕΨΕΙ» ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ:

Θέλει μόνο να τη «δυσκολέψει» ή και να τη «μακελέψει»; Τί σημαίνει «δυσκολεύω», όταν έχω 15 πολεμικά πλοία να συνοδεύουν ένα ερευνητικό μέσα σε ελληνικά χωρικά ύδατα επί 40 ημέρες; Μήπως πρέπει να χρησιμοποιούνται πιο σκληρές λέξεις από για να περιγράψουν πιο ρεαλιστικά τη διαρκή πρόκληση; Μήπως δεν συμφέρει τους ενδοτικούς να περιγράψουν ρεαλιστικά τον βιασμό (και όχι την παραβίαση) των θαλάσσιων συνόρων μας, γιατί τότε θα έπρεπε και ο πήχης της ελληνικής πλευράς να ανέβει. Κάτι βέβαια που οι οσφυοκάμπτες κονδυλοφόροι ούτε αντέχουν ούτε τολμούν βέβαια…

3. ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΚΥΡΩΣΕΙΣ Η Ε.Ε.: Ποιές κυρώσεις; Αυτές που επιβάλλονται στη Λευκορωσία αλλά όχι στην Τουρκία; Κυρώσεις λεκτικής μορφής και ουσίας να γίνουν κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον απλώς θα «γρατσουνίσουν» τον επιθετικό γείτονα. Δεν θα γδάρουν, δεν θα τον αποτρέψουν, ούτε καν θα τον νουθετήσουν.

4. ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΕΡΑΣΑΝ ΜΗΝΥΜΑ: «ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΙΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΕΤΟΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ»

Μα την ιστορία την έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό ο Ερντογάν, και απλά προσθέτει επεισόδια στο σήριαλ. Μάλιστα ως συμβολική ημερομηνία έναρξης του νέου «κύκλου επεισοδίων» (που μόνο «ψυχρά» δεν είναι) επέλεξαν την 28η Ιουλίου, όταν το Oruc Reis διέβη τότε για πρώτη φορά -και δυστυχώς όχι τελευταία- τον Ρουβίκωνα του Αιγαίου.

5. ΑΝΙΚΑΝΟΣ: Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται «ανίκανος» ένας πολιτικός που έχει διατηρηθεί τόσα χρόνια στην εξουσία και πέτυχε να την ανάγει σε αδιαμφισβήτητη περιφερειακή δύναμη.

6. ΠΑΡΑΛΟΓΟΣ / ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΕ ΝΕΟ ΠΑΡΑΛΛΗΡΗΜΑ: «Φαντασιώνεται» λένε νέο-οθωμανικά μεγαλεία, ενώ η πραγματικότητα είναι πως και τα σχεδιάζει και τα εκτελεί! Παρουσιάζοντας τον Τούρκο Πρόεδρος ως «τρελό» μειώνουμε την εν δυνάμει καταστροφική του επίδραση στην περιοχή και υπονοούμε πως αν αντικατασταθεί στο μέλλον από ένα πιο «λογικό» αρχηγό, θα αλλάξουν προς το καλύτερο τα πράγματα. Κάτι που βέβαια δεν ισχύει.

7. ΠΕΦΤΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ: Μα όσο και να πέσει η δημοφιλία του ο επόμενος σε δημοτικότητα πολιτικός στην Τουρκία απέχει παρασάγγας. Στο δε εσωτερικό του κόμματός του «υποχώρησε» δήθεν στο 66%. Λες και στο κόμμα του τηρούνται εσωκομματικές διαδικασίες όταν δεν τηρεί τη διεθνή τάξη και την εσωτερική έννομη τάξη.

8. ΠΕΦΤΟΥΝ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ: Εμφανίζουν το ΑΚΡ σε πτώση. Είναι όντως, σε αυτή τη φάση αλλά διατηρεί πολύ μεγάλο προβάδισμα έναντι της ασύνδετης αντιπολίτευσης.

9. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΓΓΥΗΘΕΙ ΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ:Μα για ποιά «κανονικότητα» μπορούμε να μιλάμε στη «σύγχρονη» Τουρκία; Τη χώρα που απέφυγε «ξυστά» ένα πραξικόπημα πριν 4 χρόνια και έχει φυλακισμένους χιλιάδες αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και εξαφανίζει κάθε τόσο αντιφρονούντες δημοσιογράφους;

10. ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΣΥΓΚΡΑΤΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ! Το ακούσαμε και αυτό. Τα γεράκια του βαθέως κατεστημένου που ενορχήστρωσε τον Αττίλα, εμφανίζονται να επαναφέρουν δήθεν στην τάξη το «αγρίμι που έχει σπάσει τα κάγκελα του κλουβιού του». Δηλαδή, όλοι οι φυλακισμένοι της αντιπολίτευσης τί πρέπει να λένε αν ο δεσμοφύλακάς τους εμφανίζεται «φυλακισμένος»;

11. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΔΙΕΡΩΤΑΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ; ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΤΟΥ; Πόσο πιο ξεκάθαρη δηλαδή να κάνει τη στρατηγική του; Στο ίδιο δελτίο αναρωτιόντουσαν αν «το 2023 -όταν και συμπληρώνονται 100 χρόνια από την άνοδο του Κεμάλ στην εξουσία-, ο Ερντογάν θα έχει πετύχει ή όχι το στοίχημά του». Δηλαδή, αν το πετύχει θα έχει στρατηγική; Αν ναι ποια εις βάρος ποιού; Μήπως ημών;

12. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ (από την ελληνική και μόνο πλευρά): Όπου ψυχραιμία = αδράνεια. Όπου αδράνεια = αποδοχή τετελεσμένων. Η λέξη αυτή είναι η επιτομή του ενδοτισμού. Προηγείται της «προτροπής για αλλαγές». Ο Οτσαλάν τί θα λέει από το κελί που βρίσκεται ναρκωμένος και με δική μας ευθύνη;

12+1: ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ: Σιγά μην προκρίναν αλλαγές οι συστημικοί του ενδοτισμού στο δόγμα της ηττοπάθειας…

Βέβαια, αυτά που ισχυρίζονται πως δεν χρειάζονται αλλαγές και διορθωτικές κινήσεις στην εξωτερική μας πολιτικοί, είναι οι ΙΔΙΟΙ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ, ΣΥΝΑΙΝΟΥΝ «ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΜΠΟΝΗΡΗ ΕΝΔΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΥΠΟΝΟΜΕΥΤΙΚΗ ΔΙΟΛΙΣΘΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 46 ΕΤΩΝ, ΣΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΜΕ ΑΒΕΒΑΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ…

Υ. Γ. Θα ζητούσα δημοσίως από τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής και μέντορα Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος με την ευρυμάθειά του και τη βαθειά γνώση της γλώσσας μας (σίγουρα πολύ μεγαλύτερη του δικού μου ημιπροφορικού λόγου) να ολοκληρώσει συστηματικότερα το «λεξικό» και την επιχειρηματολογία του ενδοτισμού.

Θα ήταν ένα χρήσιμο «εργαλείο αποτροπής» της συστηματικής/συστημικής προσπάθειας πλύσης εγκεφάλου σε όλους όσοι δεν θέλουν να καταστούν τα υποτακτικά και φοβισμένα πρόβατα της Νέας Τάξης Ανθελληνικών και Αντικοινωνικών Πραγμάτων.

 

Νίκος Καραχάλιος

Πρόεδρος FORUM2020.GR

antinews

Back to top button