breaking newsΕλλάδα

Η «διπλωματία των σεισμών» της Τουρκίας είναι το Oruc Reis και το Barbaros που συνεχίζουν τις έρευνες

 

Η κίνηση του Κ.Μητσοτάκη να στείλει μήνυμα συμπαράστασης στην Τουρκία  καθώς επικοινώνησε σχεδόν αμέσως με τον πρόεδρο της Τουρκίας, μετά τον σεισμό που έπληξε Σάμο και Σμύρνη αλλά και το “ευχαριστώ” του Ρ.Τ.Ερντογάν οδηγεί σε ορισμένους ότι ήρθε ξανά η ώρα της “διπλωματίας των σεισμών” ένας όρος που δημιουργήθηκε μετά τον σεισμό του 1999.

Το πρόβλημα είναι ότι το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και το Baarabaros στην  κυπριακή ΑΟΖ και κάνουν “βόλτες-έρευνες” και αυτό είναι στο τέλος που είναι το πιο σημαντικό.

Ήδη από χθες έχουν αρχίσει να ακούγονται και να γράφονται διάφορα περί επανάληψης του 1999 και “ευκαιρίας” να εκτονωθεί η ελληνο-τουρκική κρίση.

Στην επικοινωνία του αυτή αναφέρθηκε μέσω και του προσωπικού του λογαριασμού στα σόσιαλ μίντια:

«Μόλις επικοινώνησα με τον πρόεδρο Ερντογάν για να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου για τις τραγικές απώλειες από τον σεισμό ο οποίος έπληξε και τις δυο χώρες μας. Οποιες κι αν είναι οι διαφορές μας αυτές είναι στιγμές που οι άνθρωποι πρέπει να στέκονται μαζί». 

Ο Τούρκος πρόεδρος επιβεβαίωσε την επικοινωνία, ευχαριστώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ανάλογη δήλωση ήρθε και από τον εκπρόσωπο του γραφείου του προέδρου Ερντογαν, ο οποίος με την σειρά του, προσέφερε βοήθεια στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η τραγωδία μας υπενθυμίζει για άλλη μια φορά πόσο κοντά είμαστε παρά τις διαφορές μας σχετικά με την πολιτική».

Έτσι ορισμένοι θυμήθηκαν το Φθινόπωρο του 1999 και τους δυο σεισμούς που τότε είχαν πλήξει τις γειτονικές χώρες όταν αρχικά στον σεισμό του Δεκαπενταύγουστου δεκάδες χιλιάδες νεκροί, αμέτρητοι τραυματίες και αγνοούμενοι είχαν φέρει τις δύο χώρες πιο κοντά(όπως μάλλον ήθελαν κάποιοι καθώς η Τουρκία “μοναχά λιγάκι ξαποσταίνει” στις διεκδικήσεις της.

Η Αθήνα στα πλαίσια αλληλεγγύης σπεύδει να βοηθήσει με συνεργεία, ανθρωπιστική βοήθεια και ό,τι άλλο μπορούσε. Οι τότε υπουργοί Εξωτερικών Παπανδρέου και Τζεμ επιχειρούν να κεφαλαιοποιήσουν και πολιτικά την κατά τ’ άλλα δύσκολη συγκυρία, φέρνοντας τις χώρες κοντά. Ακολουθούν κάποια βήματα προόδου, τα οποία και κορυφώνονται με την έναρξη των διερευνητικών επαφών και μέχρι εκεί.

Λίγο αργότερα ξανά οι τουρκικές παραβιάσεις ξεκίνησαν ενώ πλέον η Άγκυρά ζητά την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την αποστρατικοποίηση των νησιών. 

Pronews
Back to top button