breaking newsΚύπρος

Η Τουρκία διασφάλισε εγγυητικό, επεμβατικό ρόλο

ΑΠΟΨΕΙΣ19 Οκτωβρίου 2020

 

Η επιτυχία του Ερσίν Τατάρ στον δεύτερο γύρο της εκλογικής διαδικασίας στα κατεχόμενα έφερε ένα μούδιασμα στην ελληνοκυπριακή πλευρά καθώς, τόσο σε επίπεδο ηγεσίας όσο και σε επίπεδο απλών πολιτών ανέμεναν ότι θα επιβεβαιώνονταν οι προβλέψεις που ήθελαν τον Μουσταφά Ακιντζί να αντέχει στην πίεση της Άγκυρας.

Όπως είχε σημειωθεί πριν από μια εβδομάδα, μετά τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα, ο Ερντογάν δεν έχει μάθει να χάνει εκλογές. Αυτό αποδείχθηκε χθες στα κατεχόμενα, μια περιοχή την οποία η Τουρκία θέλει να διατηρήσει υπό τον πλήρη έλεγχό της προκειμένου να προωθεί τους σχεδιασμούς της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η πρώτη ανάγνωση του τελικού αποτελέσματος των «εκλογών» στα κατεχόμενα είναι πως η Τουρκία έχει καταφέρει, με την όποια νομιμοποίηση μπορεί να της δώσει το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, να διασφαλίσει τον εγγυητικό και επεμβατικό ρόλο της. Οι σχεδιασμοί της Άγκυρας σ’ ότι αφορά την πορεία του Κυπριακού ήταν συγκεκριμένοι και ήθελε στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής ηγεσίας ένα άτομο που θα μπορούσε να τους προωθήσει. Κι αυτός, αποδείχθηκε πως είναι ο Ερσίν Τατάρ.

Πέραν από τους αναμενόμενους πανηγυρισμούς της τουρκικής ηγεσίας που έσπευσαν να συγχαρούν τον Τατάρ, έως τώρα δεν φάνηκε άλλη αντίδραση στο αποτέλεσμα των «εκλογών» στα κατεχόμενα. Αυτές θα πρέπει να αναμένονται στο επόμενο διάστημα και κυρίως θα έχουν σημασία οι τοποθετήσεις που θα γίνουν από την κατεύθυνση των Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να αναμένεται η κίνηση από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Οι εξελίξεις στα κατεχόμενα θα καταδείξουν και το εάν ο ΓΓ ΟΗΕ θα προχωρήσει στην εκδήλωση της πρωτοβουλίας του όπως είχε από καιρό την πρόθεση να το πράξει. Τα Ηνωμένα Έθνη είχαν από καιρό βάλει κάτω ένα χρονοδιάγραμμα κινήσεων στο Κυπριακό.

Επόμενος σταθμός στην αποστολή Τατάρ είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού. Η Άγκυρα τον επέλεξε, όχι τυχαία, για να προωθήσει δύο θέματα: α) την τοποθέτηση των ενεργειακών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, και β) την αλλαγή της βάσης των συνομιλιών.

Δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη εάν μέσα στα επόμενα 24ωρα ο Ερσίν Τατάρ και η τουρκική πλευρά εμφανιστούν ότι βιάζονται για συνομιλίες στο Κυπριακό. Όχι με στόχο να πετύχουν την επίλυση του προβλήματος αλλά για να πείσουν την διεθνή κοινότητα πως δεν μπορεί να επιτευχθεί λύση μέσω επανένωσης αλλά μέσω διχοτόμησης.

Η Τουρκία σε ανώτατο επίπεδο εργάστηκε προκειμένου να διασφαλίσει τον απόλυτο έλεγχο στα κατεχόμενα και το πέτυχε. Τώρα αναμένει από τον Ερσίν Τατάρ ότι θα της ανταποδώσει στο μάξιμουμ όλα αυτά που του έχει προσφέρει.

Εξάλλου η Τουρκία, στις συνομιλίες, ουδέποτε απέκρυψε τους πραγματικούς τους στόχους, που είναι να διασφαλίσει εσαεί τον απόλυτο έλεγχο στα κατεχόμενα, να συνεχίσει να είναι μια εγγυήτρια και επεμβατικά δικαιώματα.

Ανδρέας Πιμπίσιης

ΠΗΓΗ: philenews.com

Back to top button