Η “Θρακάρχης” Ντόρα …αποστρατικοποιεί τον Έβρο…
Του Παναγιώτη Αποστόλου
Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου
Πολλές φορές έχω αναφερθεί, πως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε μεγάλη διαμάχη με την αδελφή του, Βουλευτή Χανίων της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη. Η παραπάνω είδηση δεν είναι αυθαίρετη, αφού πηγάζει εκ των γεγονότων, αλλά και από πληροφόρηση που έχουμε εκ του εσωτερικού του κόμματος της ΝΔ.
Το κορυφαίο γεγονός ωστόσο, που είναι τρανταχτή απόδειξη των παραπάνω, είναι ότι ο Πρωθυπουργός μετά την μεγάλη νίκη της ΝΔ στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου 2019, άφησε εκτός κυβερνήσεως την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και στον μίνι ανασχηματισμό που έκανε στην κυβέρνησή του ένα χρόνο μετά, παρ΄ ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη χωλαίνει σε αρκετά υπουργεία, εν τούτοις ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν της ανέθεσε κάποιο από αυτά τα υπουργεία.
Έτσι σε αυτό το χρονικό διάστημα η κ. Μπακογιάννη, έχει πολλές φορές ασκήσει μέσα από τηλεοπτικούς σταθμούς κριτική στο έργο της κυβερνήσεως Μητσοτάκη. Από τις τελευταίες επιθέσεις δε, της πρώην ΥΠΕΞ Ντόρας Μπακογιάννη, θα σημειώσουμε την επίθεση κατά του Υπουργείου Παιδείας (σ.σ. Υπουργείο για το οποίο δεν θα ήταν αρνητική αν της ανατίθετο), όπου η κριτική που άσκησε για το ζήτημα της χρήσεως της μάσκας στα σχολεία ήταν πολύ σκληρή, αφού μίλησε περί “παταγώδους αποτυχίας” της κυβερνήσεως.
Άλλη μια αξιοσημείωτη σκληρή επίθεση που έγινε από την κ. Ντόρα Μπακογιάννη και προξένησε την δυσαρέσκεια του Πρωθυπουργού, ήταν η έντονη αμφισβήτηση προς τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, για την αναδρομικότητα του υπολογισμού των θητειών των Προέδρων των Ομοσπονδιών. Καταγγέλλοντας από του βήματος της Βουλής, ότι θα υπάρξει πρόβλημα με την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, ισχυριζόμενη ότι αυτή η ρύθμιση θα καταπέσει στα δικαστήρια.
Σε αυτήν δε την περίπτωση, το αξιοσημείωτο είναι πως λίγες ημέρες μετά, για το ίδιο θέμα την σκυτάλη της σκληρής κριτικής, πήρε ο σύζυγος της κ. Μπακογιάννη, Ισίδωρος Κούβελος. Αποδεικνύοντας ότι το ρήγμα μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ντόρας Μπακογιάννη είναι χαοτικό.
Πολλοί μάλιστα ομιλούν για μια βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί.
Ήταν πατριωτική λύση η ανάθεση της ανάπτυξης της Θράκης μας στην κ. Μπακογιάννη…
Ωστόσο, γεννά πολλά ερωτηματικά, η απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να αναθέσει την Προεδρία Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την ανάπτυξη της Θράκης μας, ανταποκρινόμενος στο αίτημα κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών φορέων της Θράκης μας, στην κ. Ντόρα Μπακογιάννη.
Και θα σας θυμίσω στο σημείο αυτό, τι ακριβώς έγραφα στην Ελεύθερη Ώρα την Κυριακή 26 Ιουλίου 2020 και στην στήλη μου “Τσουκνίδα”:
«Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συστήθηκε Ειδική διακομματική Επιτροπή της Βουλής με αρμοδιότητα την επεξεργασία προτάσεων για την ανάπτυξη της Θράκης μας. Αυτή η πρωθυπουργική πρόταση έγινε ομόφωνα αποδεκτή από όλους τους Προέδρους των κοινοβουλευτικών κομμάτων που μετείχαν της διάσκεψης. Καθορίστηκε δε, χρονοδιάγραμμα έξη μηνών (;;;) προκειμένου η Επιτροπή να υποβάλλει στην κυβέρνηση συγκεκριμένες προτάσεις.
Αυτή η Επιτροπή θα είναι 25μελής. 13 από την Κ.Ο. της ΝΔ, 7 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 2 από το ΚΙΝΑΛ και από ένα μέλος τα κόμματα: ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.
Πρόεδρος αυτής της Επιτροπής ορίσθηκε με εντολή του Πρωθυπουργού η Βουλευτής Χανίων της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.
Μπορεί βέβαια ο Πρωθυπουργός να έδωσε ρόλο στην κ. Μπακογιάννη, προκειμένου να αποφεύγει την γκρίνια της και την αντιπολιτευτική διάθεσή της, αλλά ο πρόεδρος της “Ελληνικής Λύσης” κ. Κυριάκος Βελόπουλος συμφώνησε;
Συμφώνησε με την ανάληψη της προεδρίας μιας επιτροπής υπό την κ. Μπακογιάννη, που θα ασχολείται με την υπέρ-ευαίσθητη περιοχή της Θράκης μας και δεν κατέθεσε ενστάσεις;
Εναντίον εκείνου του πολιτικού προσώπου, που πρωτοστατεί στο ζήτημα προσφυγής της Ελλάδος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σε όσα αξιώνει η Τουρκία; Πού συμφωνεί με την “Συμφωνία των Πρεσπών”; Που συμφωνούσε με το “Σχέδιο Ανάν” στην Κύπρο μας;
Δεν μπορούσε ο κ. Βελόπουλος να αντιπροτείνει, έστω τον Βουλευτή Ροδόπης της ΝΔ (γεννήθηκε στην Κομοτηνή) Ευριπίδη Στυλιανίδη, πανεπιστημιακό, επίκουρο καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή (Τμήμα Νομικής, Κατεύθυνσης Ελληνικού Δικαίου) του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου;
Ο οποίος γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματα της Θράκης μας; Είναι δυνατόν λοιπόν, μια βουλευτής Χανίων (πρώην Α΄ εκλογικής περιφέρειας της Αθήνας) να γνωρίζει καλύτερα τα προβλήματα της Θράκης μας από έναν βουλευτή που γεννήθηκε και ζει στη Θράκη μας;
Ο οποίος λίαν προσφάτως κατέθεσε με επίσημο τρόπο πρόταση στο κόμμα του, για επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων από το 6 στα 12 ναυτικά μίλια; Που ως γνωστόν αποτελεί το casus belli (αφορμή πολέμου) της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα;».
Δικομματική Επιτροπή της Βουλής μόνο για την ανάπτυξη; Για την παράνομη μετανάστευση; Για την ασφάλεια των πολιτών από αυτήν; Για την τουρκική προπαγάνδα;
Έτσι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, που της ανέθεσε ο Πρωθυπουργός, που όμως δεν την θεωρεί ικανή και χρήσιμη να ηγηθεί Υπουργείου, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη βρέθηκε στην Θράκη μας κατά το τριήμερο 25-27 Σεπτεμβρίου (Αλεξανδρούπολη, Ροδόπη και Ξάνθη).
Εμείς δεν θα επιχειρήσουμε να αναλύσουμε την περιοδεία της κ. Μπακογιάννη στην Θράκη μας.
Θα σας παραθέσουμε όμως παρακάτω, τα όσα έγραψε ο κ. Νίκος Αρβανίτης στην ειδησεογραφική πλατφόρμα της Κομοτηνής https://www.komotinipress.gr/:
«Την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, επισκέφθηκε χθες, δεύτερη ημέρα της περιοδείας της στη Θράκη, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη και αντιπροσωπεία βουλευτών, μελών της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανάπτυξης της Θράκης.
Να υπενθυμίσουμε ότι παρά τις αρχικές προσδοκίες κι εξαγγελίες, τελικά η Διακομματική/Διακοινοβουλευτική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης δια της Προέδρου της “ανακοίνωσε” πως θα έχει ως αντικείμενο εργασίας τα οικονομικά και τα θεσμικά ζητήματα της περιοχής με μοναδικό σκοπό την διαχείριση “αναπτυξιακών κονδυλίων” (χωρίς άλλες λεπτομέρειες).
Σύμφωνα, με τα λεγόμενα της πρώην Δημάρχου Αθηναίων και πρώην ΥΠΕΞ κ. Ντόρας Μπακογιάννη, θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι η ίδια και η Διακομματική Επιτροπή ανέβηκαν στην Θράκη έχοντας ως αντιπάλους τον χρόνο και τον κορωνοϊό. Αυτές οι δύο παράμετροι, ωστόσο, δεν αποτελούν άλλοθι για την απουσία σχεδιασμού από τους συνεργάτες και πολιτικούς φίλους της κ. Ντόρας Μπακογιάννη και πολύ περισσότερο δεν δικαιολογούν την προχειρότητα των εκφράσεών της, που δημιούργησαν αποσυσπειρωτικές τάσεις στην τοπική κοινωνία.
Είχε προηγηθεί η επεισοδιακή υποδοχή της στην Αλεξανδρούπολη (στην οποία επέδειξε, μάλλον, αμήχανη στάση) ενώ το πρόγραμμα των συναντήσεων κι επισκέψεών της είχε ήδη προκαλέσει εντάσεις καθώς είχαν αποκλεισθεί εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας με καθοριστικές αρμοδιότητες για το μέλλον της Θράκης.
Ακολούθησε η (αναπάντεχη) αντίδραση του Δημάρχου Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη ο οποίος εξέφρασε με τον τρόπο του την ενόχληση του από το γεγονός ότι ο Δήμος Κομοτηνής δεν εκλήθη σε ξεχωριστή σύσκεψη με τα μέλη της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης αποχωρώντας από τη σύσκεψη που έγινε υπό την Ντόρα Μπακογιάννη στο κτίριο της Περιφέρειας ΑΜΘ.
Ο κ. Γκαράνης σημείωσε ακόμα ότι στη σύσκεψη θα έπρεπε να είχε κληθεί και ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ ώστε:
“Να εκφράσει τη συνολική άποψη που έχουμε οι δήμαρχοι για την ανάπτυξη της Θράκης, αλλά και ένα συντονισμένο σχέδιο που προσπαθούμε να επεξεργαστούμε με την ΠΕΔ”.
«Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη. Θα ακολουθήσουν κι άλλες επισκέψεις, ώστε να έχουμε αναλυτικές συζητήσεις με όλους τους Δημάρχους. Αίσθησή μου είναι ότι (ο Δήμαρχος Κομοτηνής) ζήλεψε τους δύο δημάρχους που είδα και κατέβασε μούτρα», σχολίασε χαρακτηριστικά η κ. Ντόρα Μπακογιάννη για την αντίδραση του Γιάννη Γκαράνη, για να ακολουθήσει ένα πραγματικό αλαλούμ δηλώσεων και αντιδηλώσεων, όπως και παρέμβαση της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου που βεβαίως καμία σχέση δεν έχουν με τα πραγματικά προβλήματα της Θράκης.
Την ίδια στιγμή είχαμε νέες προκλήσεις υβριδικού τύπου από τον προαιώνιο εχθρό της Χώρας στην Μεγίστη, ενώ σε τοπικό επίπεδο η κ. Ντόρα Μπακογιάννη έδειχνε να μην αντιλαμβάνεται, ότι το πραγματικό πρόβλημα της Θράκης είναι το Έλλειμμα Ασφαλείας στην περιοχή για το οποίο εκτός των άλλων σημαντικό μερίδιο ευθύνης φέρει και το πολιτικό δυναμικό της περιοχής όπως και οι αρεστοί της εκάστοτε Κυβέρνησης.
«Ετέθησαν μια σειρά έργα, έργα προτεραιότητας που έχουν να κάνουν με την ύδρευσης της πόλης, με την άρδευση της περιοχής, την στήριξη του τοπικού εισοδήματος, με την λειτουργία του Πανεπιστημίου, τον εκσυγχρονισμό της σύνδεσης της ΤΑ με την Κεντρική Διοίκηση. Όλα αυτά παίρνουν συγκεκριμένο εφαρμόσιμο χαρακτήρα μέσα από την κουβέντα. Θα πρέπει να ξέρουμε να αξιοποιούμε τέτοιου είδους ευκαιρίες που μας δίνονται», τόνισε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης προσπαθώντας να στηρίξει την παρουσία της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, χωρίς βεβαίως να γίνει κάποια αναφορά στους σχεδιασμούς της Τουρκίας για την χειραγώγηση της μειονότητας, αλλά και τις πρακτικές υβριδικού πολέμου που ακολουθεί στην περιοχή, ενώ διεκδικεί και συμμετοχή στον “διάλογο” και τις εργασίες της Διακομματικής.
Στο ίδιο πνεύμα η κ. Ντόρα Μπακογιάννη είχε επισημάνει νωρίτερα ότι πρέπει “να θωρακίσουμε τη Θράκη όχι μόνο στρατιωτικά αλλά και αναπτυξιακά” δημιουργώντας συνειρμούς για την επιθυμητή από τους Τούρκους αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και του Έβρου.
Οι μνήμες από την Μάχη του Έβρου είναι ακόμη νωπές όπως και η πρόσφατη υβριδικού τύπου επίθεση κατά των ΕΔ που στόχο είχε να κάμψει το φρόνημα των στελεχών του Ελληνικού Στρατού. Η απειλή της λαθρομετανάστευσης εξακολουθεί να είναι ενεργή και η Θράκη σηκώνει ένα μεγάλο φορτίο για την “εσωτερική ασφάλεια” της ΕΕ που η Διακομματική οφείλει να το αναγάγει σε μείζον θέμα ουσίας κι όχι μόνον άντλησης κοινοτικών κεφαλαίων.
Εντύπωση προκαλεί η “άνεση” με την οποία υπόσχεται λύσεις σε ζητήματα που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων της, όπως σε θέματα λειτουργίας σχολείων στα Αρριανά, την στιγμή που τα σχολεία σε όλη την Ροδόπη αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα υποδομών και ασφάλειας για την υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
Σε παλαιότερη ανάλυσή μας είχαμε περιγράψει το σύνολο των προκλήσεων που πρέπει να χειρισθεί η Θρακάρχης του παρόντος μας πλέον, χωρίς όμως να συνυπολογίσουμε τις καταστροφικές συνέπειες που (θα) έχει (και) για την Θράκη η αλλοπρόσαλλη τακτική πολιτικής διαχείρισης της εν εξελίξει υγειονομικής κρίσης.
Δεν θα έπρεπε, άραγε, να συνομιλήσει η κ. Ντόρα Μπακογιάννη με τους Δκτές/τριες των Νοσοκομείων της ΠΑΜΘ ή να ακούσει και να μεταφέρει στον κ. Νίκο Χαρδαλιά ή τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα την αγωνία και τα ερωτηματικά των Ιατρικών Συλλόγων της περιοχής, που έχει ενταχθεί στις “κόκκινες” με μέτρα περιοριστικά κι εξοντωτικά για την δοκιμαζόμενη ψυχολογία του πληθυσμού, ο οποίος καθημερινά αντιμετωπίζει ο δίλημμα: Θα πεθάνουμε ή θα πεινάσουμε;
Τέλος, ο “μεγάλος περίπατος” της κ. Ντόρας Μπακογιάννη στην ΠΕ Ροδόπης ολοκληρώθηκε χθες με γεύμα στον Ίασμο, στο “Αρνεμούσι”, όπου οι πλέον των 59 παρισταμένων απήλαυσαν τις τοπικές νοστιμιές απολαμβάνοντας την θέα, χωρίς να είναι σίγουρο ότι τηρούσαν τα αντι-Covid19 μέτρα, με τον κ. Χρήσο Μέτιο να επισημαίνει στους συνδαιτημόνες του ότι πρέπει να κρατούν αποστάσεις και να μην συνωστίζονται. Μάθαμε ότι κάποιοι από τους καλεσμένους της κ. Ντόρας Μπακογιάννη αποχώρησαν ενοχλημένοι από την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί.
Η παρουσία της κ. Ντόρας Μπακογιάννη στην Θράκη και η “επίσημη πρώτη” των μελών της Διακομματικής Επιτροπής για την Θράκη έδωσαν την εντύπωση ότι δημιουργείται ένα επιπλέον “καπετανάτο”, ένα ακόμη ιερατείο του οποίου θα προΐσταται κάποια Έπαρχος με έδρα την Αθήνα και θα υποδεικνύει ή θα επιβάλλει στους Θρακιώτες αυτόχθονες και παρεπιδημούντες, τον “ρυθμό ανάπτυξης”…
Ας κρατήσουμε τις δηλώσεις των κ.κ. Ιλχάν Αχμέτ και Τάκη Χαρίτου για την μελλοντική μας ανάλυση.
Εκτός κι αν όλα λυθούν με κάποιο “Ταμείο για την Θράκη”…
Άραγε η Διακομματική θα ασχοληθεί και με την τουρκική προπαγάνδα σε βάρος της Θράκης;».
Δίδυμο Μπακογιάννη – Κατρούγκαλου στην Θράκη μας…
Κλείνοντας να υπενθυμίσω για μια ακόμη φορά, ότι η απόφαση των Προέδρων των Κ.Ο. της Βουλής ήταν ομόφωνη στην ανάθεση της Προεδρίας στην κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Με αντιπρόεδρο τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών Γιώργο Κατρούγκαλο (συνταγματολόγο, καθηγητή Δημοσίου Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης). Της Συμφωνίας των Πρεσπών, βεβαίως – βεβαίως και του τσεκουρώματος των συντάξεων με τον “περίφημο” νόμο του. Που έγινε κουρελόχαρτο από την Ολομέλεια του ΣτΕ, όπου καταργήθηκαν βασικές του διατάξεις.
Ωστόσο, παραμένει ασαφές. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού δεν εμπιστεύεται την κ. Ντόρα Μπακογιάννη για κάποιο υπουργείο, πως την ανακήρυξε Θρακάρχη;
Της έδωσε αυτόν τον πολιτικό ρόλο σε αυτήν την υπερευαίσθητη περιοχή μας, προκειμένου να χαμηλώσει την εσωτερική της σκληρή αντιπολίτευση; Γιατί δεν τολμώ να σκεφτώ πως ενδεχομένως να “εκτέλεσε” εντολές άνωθεν.
Βέβαια τα συμπεράσματα, πάντα δικά σας.
freepen