breaking newsΕλλάδα

To σχέδιο του Ερντογάν: «Ασφυξία» με συνεχείς NAVTEX στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα – Επόμενος στόχος του Oruc Reis το Ελληνο-Αιγυπτιακό μνημόνιο – Πώς θα αντιδράσει η Αθήνα

Είναι η τελευταία συμβολική κίνηση της Τουρκίας με την οποία θέλει να δείξει ότι το σύμπλεγμα του Καστελόριζου είναι απόλυτα απομονωμένο και δεν διαθέτει κυριαρχικά δικαιώματα στη θάλασσα, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

 

Η αναμενόμενη νέα Τουρκική NAVTEX με την οποία ολοκληρώνει ουσιαστικά την πλήρη κάλυψη από το Οruc Reis της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανατολικά της Ρόδου και έως την Κύπρο και τα όρια με την Αιγυπτιακή ΑΟΖ. Αφού το ερευνητικό έφτασε μια ανάσα από το Καστελόριζο και «έσπασε» τα 12 μίλια-τα δυνητικά δηλαδή χωρικά ύδατα  της Ελλάδας-μετέφερε ήδη το ερευνητικό της δυτικά κοντά στις ανατολικές ακτές της Ρόδου.

Είναι η τελευταία συμβολική κίνηση της Τουρκίας με την οποία θέλει να δείξει ότι το σύμπλεγμα του Καστελόριζου είναι απόλυτα απομονωμένο και δεν διαθέτει κυριαρχικά δικαιώματα στη θάλασσα, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Με τη νέα ναυτική οδηγία η Άγκυρα «πατά» σχεδόν κάθε θαλάσσια περιοχή ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου της θάλασσας και δυναμιτίζοντας κάθε προσπάθεια για διάλογο.

H μικρή διάρκεια της NAVTEX δείχνει ότι η Άγκυρα βιάζεται να «τρέξει» τις εξελίξεις. Και να προχωρήσει σε νέες προκλήσεις και τετελεσμένα σε νέες περιοχές τις οποίες θέλει να «σημαδέψει». Όμως πλέον δείχνει ξεκάθαρα ότι αυτό που επιδιώκει η Τουρκία είναι να προκαλέσει την αντίδραση της Αθήνας σε στρατιωτικό επίπεδο. Ένα επεισόδιο το οποίο θα «σύρει» την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις με όρους Άγκυρας δηλαδή όρους τετελεσμένων. Και αφού όπως φαίνεται δεν το καταφέρνει έως τώρα κοντά στο Καστελόριζο θα το επιδιώξει νότια σε περιοχές όπου η Αθήνα θα είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει αφού είτε θα αφορά  Ελληνική ΑΟΖ, είτε Ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Οι δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου Οκτάι περί ερευνών νότια της Κρήτης δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι η Άγκυρα έχει ήδη επιλέξει το επόμενο πεδίο αντιπαράθεσης. Και δεν είναι άλλο από την περιοχή που εμπίπτει στο παράνομο Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο. Όμως αφορά πλέον και Ελληνική ΑΟΖ έπειτα από την  πρόσφατη συμφωνία της Αθήνας με το Κάιρο. Τις προθέσεις της Άγκυρας έχει σπεύσει να αποκαλύψει και το φερέφωνο του Ερντογάν στον Τουρκικό τύπο, η φιλοκυβερνητική Yeni Safak.

Έτσι τις επόμενες εβδομάδες και έπειτα από τη λήξη της τρέχουσας NAVTEX ανατολικά της Ρόδου ενδεχομένως δούμε το Oruc Reis μαζί με μέρος του Τουρκικού στόλου να βάζουν νοτιοδυτική πορεία. Ίσως σε πρώτη φάση κατευθυνθούν νότια Ρόδου-Καρπάθου ,ίσως όμως και στην περιοχή δήθεν Λιβυκών κυριαρχικών δικαιωμάτων νότια της Κρήτης αν η Άγκυρα επικαλεστεί δήθεν άδεια της κυβέρνησης της Τρίπολης για έρευνες.

Σε κάθε περίπτωση στο Ελληνικό επιτελείο ήδη εξετάζονται όλα τα σχέδια αντίδρασης. Και αν γύρω από το Καστελόριζο η «κόκκινη γραμμή» ήταν για το Πολεμικό Ναυτικό τα 6 μίλια, τα δεδομένα όσον αφορά τις θαλάσσιες περιοχές δυτικά του 28ου Μεσημβρινού  αλλάζουν. Πλέον αφορά Ελληνική ΑΟΖ έπειτα από την συμφωνία οριοθέτησης με την Αίγυπτο και μάλιστα ελάχιστα μίλια από τις ακτές των Ελληνικών νησιών και εκατοντάδες από τις ακτές της Τουρκίας. Και σε αυτές τις περιοχές πέρα από τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα το τακτικό πλεονέκτημα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Οι Μονάδες του Στόλου μπορούν να επιχειρούν από μεγάλα νησιά όπως η Κρήτη, η Κάρπαθος και η Ρόδος ενώ ο ναύσταθμος της Σούδας βρίσκεται σαφώς πιο κοντά σε σχέση με την περιοχή ανατολικά της Ρόδου. Επιπλέον οι δυο Πολεμικές Μοίρες που διαθέτει στη Σούδα η Πολεμική Αεροπορία μπορούν να προσεγγίσουν  άμεσα την περιοχή.

Back to top button