breaking newsΕλλάδα

Στάζει χολή το Εικαστικό Επιμελητήριο ! ! ! Παράνομη η ανάθεση των γκράφιτι για το 1821 στον Εύρυτο λέει…

 

Εχουν βγαλει σπυρια οι αριστεροστροφοι φασιστες με τον Ευρυτο και καθε τι Ελληνικο….

Κι ετσι…

Τη δυσαρέσκειά τους για τα γκράφιτι με ήρωες του 1821 στην Αργυρούπολη εξέφρασαν οι εικαστικοί καταγγέλλοντας, μεταξύ άλλων, πως η ανάθεσή τους έγινε με παράκαμψη της σχετικής νομοθεσίας. 

Σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας την Τετάρτη αναφέρεται ότι ο δημιουργός των έργων «επιλεγμένος από τους σχετικούς θεσμούς, είναι αποδεδειγμένα οπαδός της ακροδεξιάς ιδεολογίας, φασιστικών και ναζιστικών συμβόλων» προσθέτοντας πως σε έργα, «υπογεγραμμένα από τον ίδιο υπάρχουν θεματικές που αποδεικνύουν ακριβώς αυτή την σύνδεση, όπως χυδαία τοιχογραφία του Βελουχιώτη, κέλτικοι σταυροί – νυν χρυσαυγίτικοι, τοιχογραφία για τα Ίμια κ.α.»

Στην ανακοίνωση το ΕΕΤΕ καταγγέλλει «την χωρίς έγκριση του δημοτικού συμβουλίου, αυθαίρετη απόφαση της διοίκησης του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης και του δημάρχου Γιάννη Κωνσταντάτου, να αναθέσει την “φιλοτέχνηση” του κολυμβητηρίου της πόλης στον συγκεκριμένο “τοιχογράφο”» διευκρινίζοντας πως «τα έργα στο δημόσιο χώρο, που γίνονται με τις ευλογίες της δημοτικής αρχής ή γενικότερα με την έγκριση των αρχών πολύ δε περισσότερο με την προτροπή τους, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπόκεινται σε κανόνες».

«Μόνο μέλη του ΕΕΤΕ μπορούν να αναλαμβάνουν εικαστικά έργα στο δημόσιο χώρο (άρθρο 9 του ν. 1218/81). Και φυσικά η διαδικασία ανάθεσης προβλέπεται από το νόμο, κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ίσχυσε και ο Δήμαρχος αντιμετώπισε τον δημόσιο χώρο σαν να είναι δική του προσωπική ιδιοκτησία», υπογραμμίζει το ΕΕΤΕ. 

«Την ίδια ώρα που δημόσιοι λειτουργοί στηρίζουν την αναπαράσταση της ιστορίας του 1821 με εθνικιστικούς και φασιστικούς συμβολισμούς, οι καλλιτέχνες της χώρας διαδηλώνουν, για το νομοσχέδιο Λιβάνιου – τρομονόμο που ψήφισαν οι ίδιοι θεσμοί και που μιλάει για απαγόρευση υποκίνησης σε βία ή μίσος, για αποκλεισμό περιεχομένου που αφορά σε μη αποδεκτές για μία δημοκρατική κοινωνία συμπεριφορές όπως ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία, ο βίαιος λόγος», καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΕΤΕ.

 

 

πηγη 

Back to top button