breaking newsΚύπρος

Βρετανικές δολιότητες με κυπριακή υποταγή

Γράφει ο Άντης Λοΐζου

 

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι κυπριακές κυβερνήσεις αυτοεξευτελίζονταν εξυπηρετώντας ξένα και ιδίως βρετανικά συμφέροντα. Ο εξευτελισμός αυτός πολλές φορές αφορούσε την υποβάθμιση της κρατικής κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ας θυμηθούμε την επίσκεψη του Βρετανού ΥΠΑΜ Μάικλ Φάλον τον Αύγουστο 2016, που δεν επισκέφθηκε επίσημα τον τέως ΥΠΑΜ Φωκαΐδη στο γραφείο του στο Υπουργείο Άμυνας, αλλά είχαν ένα γεύμα στα ΚΑΑΥ (επί του θέματος δημοσίευσα άρθρο μου στην εφημερίδα «η Σημερινή» της 11ης Αυγούστου 2016) , τη συνάντηση των Αρχηγών στρατού των ΗΠΑ και της ΚΔ στην Αμερικανική Πρεσβεία στην παρουσία του Βρετανού Ακολούθου άμυνας, τις επισκέψεις Βρετανών αξιωματούχων με προσγείωση των αεροσκαφών μεταφοράς τους στις ΒΒ αντί στα διεθνή αεροδρόμια της ΚΔ κ.ά.

Το νέο «ανδραγάθημα» της Κυβέρνησης είναι η στάθμευση στη ΒΒ Ακρωτηρίου των δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών της ΕΕ, που θα βρίσκονται στην Κύπρο για την κατάσβεση πυρκαγιών. Ενέργεια αδιανόητη για ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος, για τους ακόλουθους λόγους:

  1. Σε απόσταση πτήσης όχι πέραν των πέντε λεπτών βρίσκονται τα διεθνή αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, με πλήρεις υποδομές υποστήριξης διοικητικής μέριμνας.

  2. Οι ΒΒ Ακρωτηρίου καθώς και αυτές της Επισκοπής όσο και η Βρετανία βρίσκονται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

  3. Υποβαθμίζονται οι επιχειρησιακές ικανότητες της ΚΔ και κατ’ επέκτασιν της ΕΦ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του γράφοντος, το Υπουργείο Άμυνας δεν είχε ερωτηθεί και όταν εκ των υστέρων πληροφορήθηκε το θέμα εξέφρασε την αντίθεσή του.

Να μη διαφεύγει κανενός η μέχρι τώρα βρετανική πολιτική στο Κυπριακό περί της τήρησης ίσων αποστάσεων μεταξύ ΚΔ και ψευδοκράτους, καθώς και η συνεχής αρνητική πολιτική εις βάρος της ΚΔ.

Αποκορύφωμα οι θέσεις της Βρετανίας υπέρ του σχεδίου Ανάν και το εμπάργκο πώλησης οπλικών συστημάτων στην ΚΔ, καθώς και η κατακράτηση μερών οπλικών συστημάτων που είχαν σταλεί εκεί από κατασκευάστριες εταιρείες άλλων χωρών για επισκευή.

Με αυτές τις ενέργειές της η ΚΔ υπονομεύει την ίδια την οντότητά της, αλλά και την ίδια την ΕΕ, γνωστής της αντιευρωπαϊκής πολιτικής του ΗΒ προ και μετά του Brexit.

Την Παρασκευή, σε μεσημβρινή εκπομπή στην τηλεόραση του «Σίγμα» και ύστερα από ερώτηση τηλεθεατή, ο Υπουργός Γεωργίας δικαιολόγησε την εν λόγω ενέργεια, ότι έγινε για λόγους διασποράς των μέσων (κατά τον γράφοντα και ανώτατο απόστρατο αξιωματικό της πολεμικής αεροπορίας η δικαιολογία είναι φαιδρή) και ότι το Υπουργείο Εξωτερικών ήταν ενήμερο. Τις πταίει για τον εξευτελισμό της κυρίαρχης ΚΔ;

 

*Στρατιωτικός αναλυτής

Σημερινή

infognomonpolitics

Back to top button