breaking newsΕλλάδα

Η Άγκυρα κλιμακώνει μετά την κολοσσιαία παραγγελία των 40 νέων F-16: «Το Αιγαίο μας ανήκει όσο και στην Ελλάδα»

Η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση μετά την κολοσσιαία παραγγελία των 40 νέων F-16, αλλά και τον εκσυγχρονισμό στο επίπεδο Viper, ακόμα 80 μαχητικών, με τον Τούρκο εκπρόσωπο του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ να υποστηρίζει πως το Αιγαίο δεν ανήκει πλήρως στην Ελλάδα. 

Ο Τσέλικ είπε: «Δεν μπορεί να έχει ένα κράτος να ισχυρίζεται ότι το Αιγαίο είναι δική του θάλασσα και να αγνοεί την ύπαρξη ενός κράτους όπως η ΤΔΒΚ. Στην τελευταία παράβαση ελληνικού πλοίου, το Ναυτικό μας απάντησε αμέσως και το έστειλε πίσω στη δική του περιοχή».

Ο Τσελίκ συνέχισε λέγοντας: «Η “Γαλάζια Πατρίδα” είναι η κόκκινη γραμμή μας και αναπόσπαστο κομμάτι της πατρίδας μας» και πρόσθεσε ότι «θα πληρώσουμε οποιοδήποτε τίμημα για να την προστατεύσουμε». 

«Στην πραγματικότητα ο Στρατός, η Αεροπορία και το Ναυτικό μας μάχονται προκειμένου να προστατεύσουν την Γαλάζια Πατρίδα. Αυτό που πρέπει να συζητηθεί είναι ότι  Ελλάδα συνεχίζει να εξοπλίζει τα νησιά παρά τις συμφωνίες, δημιουργούντας φανταστικές απειλές. Οι Έλληνες πρωθυπουργοί χρησιμοποιούν τους πόρους τους για να ενισχύσουν τις βιομηχανίες όπλων των άλλων χωρών, ωστόσο αυτό που πρέπει να καταλάβουν είναι το εξής: Οι ξένες χώρες δεν θα είναι μαζί σας στις δύσκολες στιγμές, ενώ η Τουρκία θα είναι πάντα μαζί σας ως γείτονάς σας».

Σημειώνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να ενεργήσει με κοινή λογική και να σεβαστεί την προσέγγισή μας για την επίλυση προβλημάτων μέσω διπλωματίας, ο Τσέλικ είπε ότι: «Εάν δημιουργήσετε μια de facto κατάσταση στην περιοχή ενώ βρισκόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και επιδείξετε μια εξαιρετικά επιθετική στάση, τότε θα δείτε ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας θα είναι εκεί δίπλα σας».

Οι δηλώσεις του Ο.Τσελίκ έρχονται λίγη ώρα μετά την επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ με την οποία ζητά όχι απλώς αποστρατικοποίηση αλλά «κατάργηση της ελληνικής κυριαρχίας του Αιγαίου». 

H επιστολή που εστάλη στις 30 Σεπτεμβρίου γράφει: «Η Τουρκία καλεί για μια ακόμη φορά την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις προβλέψεις αποστρατιωτικοποίησης» μιας σειράς συνθηκών «και να επαναφέρει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου όπως ήταν πριν από την πραγματοποίηση των παραβιάσεων της Ελλάδας».

Μάλιστα τονίζεται ότι από την στιγμή που η Ελλάδα διατηρεί στρατιωτική παρουσία σε συγκεκριμένα νησιά, χάνει τα δικαιώματα που απορρέουν γι’ αυτά από τις συνθήκες Λωζάνης και Παρισιού.

Δηλαδή η Τουρκία δεν θέλει μόνο να είναι άοπλα τα ελληνικά νησιά αλλά τα θέλει εξολοκλήρου δικά της!

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στον ΟΗΕ κάνει ονομαστική αναφορά για το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης για Μυτιλήνη, Σάμο, Χίο και Ικαρία προσθέτοντας ότι για τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη οι προβλέψεις είναι ακόμα αυστηρότερες «λόγω της εγγύτητας στην τουρκική ενδοχώρα».

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν ζήτησε δηλαδή να αποσυρθούν οι δυνάμεις Εθνοφυλακής από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και αμφισβητεί για μια ακόμα φορά το δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

Το παρουσιάζουν ως παραβίαση της Συνθήκης της Λοζάνης! Μιας Συνθήκης που ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος αμφισβητεί εδώ και πολλά χρόνια με επίσημες δηλώσεις.

Η Τουρκία καταγγέλλει την Ελλάδα ότι παραβιάζει τις Συνθήκες, για το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου βάσει της απόφασης των «Έξι Δυνάμεων του 1914» και της Συνθήκης της Λοζάνης του 1923, με το παράρτημα της Συνθήκης που σχετίζεται με το καθεστώς των Στενών, καθώς και με την Συνθήκη των Παρισίων του 1947.

Θεωρούν ότι πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα και στην περιοχή της να μη διεξάγονται στρατιωτικές δραστηριότητες.

Φυσικά, αυτό δεν ισχύει καθώς τα νησιά βάση της Χάρτας των Θεμελιωδών δικαιωμάτων του ΟΗΕ έχουν το δικαίωμα στην Αυτοάμυνα.

Εντελώς ανυπεράσπιστα θέλει η Άγκυρα τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Α.Αιγαίου

Ξεχνάει ηθελημένα ότι στα νησιά αυτά δεν υπάρχουν στρατιωτικές δυνάμεις αλλά τάγματα Εθνοφυλακής τα οποία βάση του θεμελιώδους Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ έχουν ως αποστολή την αυτοάμυνα των νησιών.

Η Ελλάδα, ουδέποτε και έναντι οποιουδήποτε θα απεμπολήσει το δικαίωμα λήψης των ενδεδειγμένων μέτρων για την νόμιμη άμυνά της και την προάσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς στη βάση όσων προβλέπει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών.

Εξάλλου, η Τουρκία ως μη συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων μεταξύ της Ιταλίας και των Συμμάχων του 1947, βάσει της οποίας τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα κατά πλήρη κυριαρχία, δεν αντλεί κανένα δικαίωμα από τη Συνθήκη.

 

pronews.

Back to top button