breaking newsΔιεθνή

Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν για «την καταπολέμηση της εισροής μεταναστών»

 

Συμφωνία με την Τουρκία συνήψε η Μ. Βρετανία για την καταπολέμηση των δικτύων των διακινητών ανθρώπων, στο πλαίσιο της μάχης κατά της παράνομης μετανάστευσης. Το σχέδιο περιλαμβάνει την ενίσχυση των ανταλλαγών δεδομένων μεταξύ των δύο χωρών.

Η συμφωνία, η οποία ανακοινώθηκε το βράδυ της Τρίτης, προβλέπει κυρίως τη δημιουργία από την τουρκική αστυνομία ενός «αριστοποιημένου κέντρου» με την υποστήριξη του Λονδίνου, κυρίως μέσω της διευκόλυνσης της κοινοποίησης δεδομένων για τη μετανάστευση.

«Όπως είπα ξεκάθαρα, οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να συντρίψουμε τα δίκτυα των διακινητών και να συλλάβουμε τα πλοία», δήλωσε η Βρετανή υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν.

«Η σύμπραξή μας με την Τουρκία, στενή φίλη και σύμμαχο, θα επιτρέψει στις υπηρεσίες μας να εργαστούν μαζί πάνω σ’ αυτό το διεθνές πρόβλημα.»

Εν μέσω της κρίσης του κόστους ζωής και ένα χρόνο πριν από τις αποφασιστικής σημασίας για το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα εκλογές, η βρετανική κυβέρνηση καθιστά προτεραιότητά της τη μάχη κατά της παράνομης μετανάστευσης και πολλαπλασιάζει τις ανακοινώσεις που υποτίθεται ότι θα επιτρέψουν να μειωθεί -μάταια προς το παρόν- ο αριθμός των διελεύσεων της Μάγχης.

Το νέο «αριστοποιημένο κέντρο» στην Τουρκία θα πρέπει να ενισχύσει τη συνεργασία ανάμεσα στην εθνική εγκληματολογική υπηρεσία και τις βρετανικές ομάδες των υπηρεσιών πληροφοριών που έχουν τη βάση τους στην Τουρκία, από τη μια πλευρά, και τους Τούρκους ομολόγους τους από την άλλη.

Ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για τη Μετανάστευση Ρόμπερτ Τζένρικ αρνήθηκε σήμερα να πει πόσα έδωσε το Λονδίνο στην Τουρκία στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας.

«Δεν είναι ζήτημα χρημάτων», είπε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο GB News. «Πρόκειται κυρίως για κοινοποίηση πληροφοριών.»

Η βρετανική κυβέρνηση έχει πολλαπλασιάσει τις τελευταίες εβδομάδες τις ανακοινώσεις που έχουν στόχο να αποθαρρύνουν ενδεχόμενους υποψηφίους για άσυλο να πραγματοποιήσουν τον επικίνδυνο διάπλου.

Τη Δευτέρα, έπειτα από εβδομάδες αναβολών, 15 αιτούντες άσυλο εγκαταστάθηκαν μέσα σε μια φορτηγίδα σε αποβάθρα στη νοτιοδυτική Αγγλία, ένα σχέδιο που έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις από τις ενώσεις για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η φορτηγίδα αυτή πρόκειται να υποδεχθεί μέχρι 500 αιτούντες άσυλο.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης αυτή την εβδομάδα τη σύσταση ομάδας η οποία θα επιτίθεται «στους δικηγόρους που βοηθούν τους μετανάστες να εκμεταλλευθούν το μεταναστευτικό σύστημα» της Βρετανίας.

primenews.

Back to top button